spiritualiteit

De Complete gids tot de 7 chakra’s voor beginners

Volgens hindoeïstische en boeddhistische tradities komen het fysieke en spirituele samen in de chakra’s. In het Sanskriet betekent het woord chakra “wiel”: deze ronddraaiende energiewielen komen langs de ruggengraat en verbinden onze geest, lichaam en ziel.

De zeven chakra’s:


1. Wortelchakra (Muladhara chakra)
2. Sacraal chakra (Svadhisthana chakra)
3. Zonnevlechtchakra (Manipura chakra)
4. Hartchakra (Anahata chakra)
5. Keelchakra (Vishuddha chakra)
6. Ajna-chakra (chakra van het derde oog)
7. Kruinchakra (Sahasrara chakra)

Zoals je kunt zien, komt elke chakra overeen met een gebied in het lichaam langs de wervelkolom. Beschouw chakra’s als draaiende wielen van levenskracht en energie die verticaal lopen vanaf de basis van het lichaam naar de kruin van het hoofd en verder. Elk chakra heeft ook zijn bijbehorende kleur, bepaald door zijn energiefrequentie.

7 chakra’s

Waarom zijn chakra’s belangrijk?


Als de chakra’s in evenwicht zijn, voelen we ons in balans. Wanneer ze uitgelijnd zijn, draaien de chakra’s moeiteloos rond en brengen ze een gevoel van heelheid in onze geest, lichaam en ziel. We voelen ons op ons gemak in onze relaties, acties en gedachten. Denk aan een uitgebalanceerd chakra-systeem als een stroom water die soepel stroomt. Als de chakra’s uit balans zijn, voelen we ons uit balans. Wanneer een chakra overactief wordt en een ander onderactief, komen onze chakra’s niet goed overeen. De spanning in het lichaam neemt toe en er ontstaan ​​negatieve, zelfvernietigende denkpatronen.

Als je het chakra-systeem begrijpt, kun je beter begrijpen hoe externe omstandigheden en interne denkpatronen de geest en het lichaam beïnvloeden. Fysieke houdingen en meditatieoefeningen die met elk chakra overeenkomen, kunnen helpen om de spanning die in het lichaam is opgeslagen los te laten, negatieve gewoonten los te laten en de chakra’s in balans te brengen. We laten oude zorgen los die ons leven stagneren en leven in harmonie met onszelf.


1. Wortelchakra (Muladhara chakra)


“Ik ben altijd veilig in het centrum van mijn wezen.”
Het eerste chakra begint aan de basis van de wervelkolom. De wortelchakra komt overeen met het element aarde en met de wortels die we hebben geplant, hoe sterk ze zijn, hoe diep ze zijn en hoe ondersteunend ze zijn. Het valt samen met fundamentele behoeften zoals voedsel, water, onderdak, huis en gezin. Als we in balans zijn, voelen we ons geaard, veilig en veilig. Als we uit balans zijn, voelen we ons onzeker en angstig. We ervaren gewichtstoename, depressie en stress.


Locatie: basis van de wervelkolom

Kleur: rood

Element: aarde

2. Sacraal chakra (Svadhisthana chakra)


“Ik stroom mee met het ritme van het leven.”
De sacrale chakra komt overeen met emotionele en seksuele energie in het lichaam. Gelegen in de onderbuik, valt de sacrale chakra samen met het element water. Net als water regelt de sacrale energie de vloeibaarheid, veelzijdigheid en vrijheid, of ze nu seksueel, emotioneel of creatief zijn. Als we in balans zijn, voelen we ons creatief en overvloedig met plezier en vervullende relaties. Als we uit balans zijn, voelen we ons emotioneel onstabiel, seksueel disfunctioneren en missen we creatieve energie. In het lichaam verbindt het sacrale chakra zich met reproductieve problemen en lage rugpijn.


Locatie: boven het schaambeen en onder de navel (het geslachtsorgaangebied)
Kleur: Oranje
Element: Water

Chakra locatie

3. Navelchakra (Manipura chakra)


“Ik sta in mijn persoonlijke kracht.”
Gelegen in de bovenbuik, valt de navelchakra samen met zelfrespect en voor jezelf gelden. De chakra regelt persoonlijke kracht en identiteit en maakt verbinding met de spijsvertering en stofwisseling. Als we in balans zijn, voelen we ons zelfverzekerd met een gevoel van doelgerichtheid en motivatie. Als we uit balans zijn, voelen we ons dominant of agressief en hebben we een laag zelfbeeld.


Locatie: Het navelgebied, van de zonnevlecht tot aan het borstbeen
Kleur geel
Element: vuur

4. Hartchakra (Anahata chakra)


“Ik open mijn hart om volledig te leven.”
De drie bovenste en drie onderste chakra’s verbinden zich in het midden van het lichaam met de hartchakra. De hartchakra correspondeert met liefde, mededogen, vriendelijkheid en harmonieuze relaties met onszelf en anderen. Als we in balans zijn, voelen we liefde, mededogen en vergeving voor onszelf en anderen. Als we uit balans zijn, voelen we ons onwaardig, mede-afhankelijk en minachtend. We kunnen ook een hoge bloeddruk of een slechte bloedsomloop ervaren.
Locatie: midden van de borst (inclusief hart, longen en omgeving)


Kleur groen
Element: lucht

5. Keelchakra (Vishuddha chakra)


“Ik volg en spreek mijn waarheid.”
Het keelchakra heeft betrekking op hoe we communiceren en ons uitdrukken. Omdat het de eerste van de bovenste, spirituele chakra’s vertegenwoordigt, moeten de onderste vier chakra’s op één lijn liggen om de keelchakra in evenwicht te brengen. Als we in balans zijn, spreken, luisteren en drukken we onszelf open en authentiek uit. Als we uit balans zijn, hebben we moeite om onze behoeften te uiten en naar anderen te luisteren. We kunnen een zere keel of nek- en schouderpijn krijgen.
Locatie: de keel


Kleur blauw
Element: Ruimte

6. Derde oog chakra (Ajna chakra)


“Ik volg het pad van waarheid en intuïtie.”
Het derde oog chakra zit bovenaan de wervelkolom tussen de wenkbrauwen en heeft betrekking op hoe we de externe wereld verbinden met onze interne dialoog. Als we in balans zijn, vertrouwen we op onze intuïtie, laten we ons ego los en ontwikkelen we sterke innerlijke wijsheid. Als we uit balans zijn, worden we cynisch en te gehecht aan externe omstandigheden. We kunnen ook problemen hebben met hoofdpijn en zicht.


Locatie: de ruimte tussen de wenkbrauwen
Kleur: Indigo
Element: alles

7. Kruinchakra (Sahasrara chakra)


“Er is alleen goddelijke eenheid.”
Sahasrara is het laatste chakra dat overeenkomt met het spirituele wezen. Met deze chakra kun je de fysieke wereld transcenderen voor een goddelijke ervaring. Als we in balans zijn, voelen we ons verlicht en een spirituele verbinding met ons hogere zelf. Wanneer we uit balans zijn, hangt ons geluk af van externe omstandigheden. We worden hypergevoelig en worstelen om te functioneren.
Locatie: buiten het lichaam en zwevend boven de kruin van het hoofd
Kleur: Violet of Wit
Element: Kosmische energie

Avatar foto

Hey! Ik ben Jozefien, net 51 jaar geworden en de eigenares van Healing Stones. Sinds jong heb ik een grote passie voor het mystieke en spirituele. Zo heb ik van mijn hobby mijn beroep kunnen maken en help ik jullie graag wegwijs in de wondere wereld van edelstenen en mineralen.