edelstenen

Agaat werking: Alles wat je over deze edelsteen moet weten

Voeg alle kleuren van regenboog samen in een doosje, schudt er even mee en het resultaat zou weleens agaat kunnen zijn. Gekenmerkt door het fascinerende spel van lijnen, kleuren en inclusies is dit op zijn zachtst gezegd een van de uniekste edelstenen die er op deze planeet te vinden is. Een stabiliserende, kalmerende en beschermende steen ook die je een andere kijk op de wereld geeft. Iedereen paraat voor een streepje agaat?

 

#1 Beoordeeld
Agaat powerbead armband + kaart

Met deze enorm krachtige en mooie Powerbead armband, kan jij eindelijk je lichaam een ontgiftende kuur geven. De Agaat powerbead armband zorgt er voor dat alle gifstoffen je lichaam verlaten.

€8,95 Bekijk
3 Groene Agaat Trommelstenen

De groene agaat trommelstenen zijn vooral bekend om hun heilzame werking op de blaas en geslachtsorganen. Het is dan ook niet vreemd dat ze reeds jaren worden gebruikt als beschermer voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind. Hij zorgt voor een houvast en het gevoel dat de drager stevig in zijn...

€13,95 Bekijk
1 zakje Roze Agaat trommelstenen (ongeveer 35 steentjes)

De boomagaat trommelstenen zorgen voor een goede connectie met het plantenrijk. De drager komt volledig tot rust en voelt zich één met de natuur. Daarnaast heeft de steen een positieve invloed op het immuumsysteem en alle mogelijke zenuwcomplicaties.

€11,95 Bekijk
Agaat mos powerbead armband + kaart

Deze powerbead armband met Agaat mos-steen is de perfecte armband voor wie op zoek is naar rust en helderheid in zijn of haar leven. Draag deze prachtige Powerbead armband en ontdek de rust in jezelf, en kijk vol helderheid naar de toekomst!

€8,95 Bekijk
1 Agaat Natuur in Doosje 25-40mm

Agaat werkt aardend en beschermt je ook. De steen heeft een kalmerend effect en laat je veilig voelen.

€4,99 Bekijk
1 Ruwe Mosagaat in Doosje 25-40mm

Heb je last van stress en angsten, dan helpt Mosagaat je deze los te laten.

€4,99 Bekijk

Naam

Het verhaal achter de naam Agaat is net iets logischer dan de verhalen achter de namen van heel wat andere edelstenen. Terwijl bij andere stenen de naam vaak naar Latijnse of Griekse woorden verwijst, is het hier gewoon de eerste vindplaats die een belangrijke rol speelt. Het gaat dan wel om de eerste vastgestelde en neergeschreven vindplaats want deze steen wordt immers al duizenden jaren door de mens gebruikt.

De steen heeft zijn naam te danken aan de rivier de Achates in Sicilië. Het was immers langs de boorden van deze rivier dat de Griekse filosoof Theophrastus de steen voor de eerste maal ontdekte en erover schreef. Hij vernoemde hem simpelweg naar de rivier waar hij de steen gevonden had. Het hoeft niet altijd moeilijk en ingewikkeld te zijn. De Achates draagt vandaag de dag deze naam trouwens niet meer en gaat tegenwoordig als de Drillo door het leven. Toch doet de naam Achates bij heel wat van de lokale mensen nog steeds een belletje rinkelen.

Agaten door de geschiedenis en culturen heen

De agaat is een van die edelstenen die al in de prehistorische tijden door de mens werd gebruikt. Zowel voor het gebruik in werktuigen als voor het gebruik in juwelen en kralen. Volgens sommige bronnen zou de edelsteen al tussen 20.000 en 15.000 v.c. door de mens ontdekt zijn. Het waren toen de mensen uit het Stenen Tijdperk die deze edelsteen een warm hart toedroegen.

agaat
Foto van agaat

In het verleden werd de steen echter niet alleen ter decoratie gebruikt en in juwelen verwerkt. Omdat de mensen in de oudheid ook sterk geloofden in de magische krachten van agaat werd de steen vaak in talismannen en amuletten verwerkt. Onder meer in de Middeleeuwen geloofde men immers dat deze steen zijn drager vriendelijk en moedig zou maken en dat het ook de intellectuele capaciteiten van de drager zou verbeteren. Daarnaast was de steen een beschermende steen. Reizigers en ontdekkers hielden hem dan ook steeds dichtbij om zich te beschermen tegen mogelijk gevaar.

Gaan we over de Europese grenzen heen dan zien we de steen in heel wat andere culturen opduiken. Zo gebruikten de Perzen agaat om zich tegen natuurlijke rampen te beschermen. Denk hierbij aan stormen en aardbevingen. Het waren ook de Perzen die samen met de Arabieren ringen droegen waarin agaat was verwerkt. Het unieke aan deze ringen was dat ze verzen van de Koran bevatten. Deze verzen waren netjes in de stenen gesneden. Het dragen van deze ringen moest de drager tegen onheil beschermen.

Dat de steen zo populair was en nog steeds is, hebben we onder meer te danken aan de Romeinse militair, letterkundige en wetenschapper Plinius de Oudere die vertelde dat de drager de steun van God zou hebben en overtuigender en redelijker zou overkomen. In het midden van de 19de eeuw was agaat zelfs zo populair dat agaatsnijders in Duitsland geen tijd hadden om aan iets anders te denken. De vraag naar amuletten van dit gesteente om de drager te beschermen tegen het kwade was immers immens groot.

Hoe werkt Agaat?

Je kunt je al wel voorstellen dat met een dergelijk indrukwekkend kleurenpatroon het moeilijk is om bepaalde krachten en eigenschappen aan dé agaat toe te wijzen. Veel hangt af van welke soort en welke kleur je precies kiest. Welk chakra de steen beïnvloedt, is bijvoorbeeld afhankelijk van de kleur of de kleuren die in de steen voorkomen. We geven je graag een kort overzicht zodat je weet welke steen je voor welk chakra nodig hebt:

Van onder naar boven is dat rood voor je wortelchakra (de basis onder je buik). Oranje voor je sacraal chakra (het buikgebied). Geel voor het zonnevlechtchakra (het maaggebied). Groen voor het hartchakra. Blauw voor het keelchakra. Indigo voor het derde oogchakra. En paars of wit voor het kruinchakra.

Er zijn wel enkele algemene eigenschappen en krachten die we aan zo goed als iedere agaat kunnen verbinden. Deze edelsteen staat binnen de wereld van edelstenen bekend als een goed aardende, beschermende en stabiliserende steen. Hoofddoel en hoofdkracht van agaten is het brengen van rust en kalmte. Geen wonder dat bij hyperactieve kinderen ook het gebruik van agaten een onderdeel van de therapie vormt. De steen gaat echter een stap verder en leert je innerlijke rust te creëren zodat je beter kunt nadenken, zelfreflectie ontwikkelt en op objectieve wijze naar de dingen kunt kijken. Een innerlijke spirituele en geestelijke groei zijn het resultaat. Door het beredeneerd en het objectief kijken naar dingen ga je sneller oplossingen voor praktische problemen vinden en ga je vastberaden in je schoenen staan.

De positieve invloed op de innerlijke groei en de beschermende eigenschap is meteen de reden waarom deze steen vaak tijdens de zwangerschap wordt gedragen. Daarnaast versterkt agaat ook het hart en onderdrukt het oorsuizingen. Tot slot heeft de steen een positieve invloed op de blaas, de maag, de ogen en de bloedvaten.

 

Soorten agaten

Zoals je misschien al wel weet, bestaat er niet zoiets als de enige echte agaat. Dit gesteende telt heel wat ondersoorten die in verschillende vormen en groottes voorkomen. De soorten worden gerangschikt volgens hun samenstelling waarbij vooral de kleur en de inclusies een cruciale rol spelen. Om alle soorten in detail te beschrijven, zouden we nog enkele A4-tjes nodig hebben. We richten ons dan ook graag op enkele van de belangrijkste soorten en geven er een woordje uitleg bij.

 • Vuuragaat: rood, oranje of bruin van kleur en doorschijnend. Het is een beschermende steen die je steun en zekerheid biedt. Deze steen wordt onder meer in de Verenigde Staten, India, Brazilië en IJsland gevonden.
 • Boomagaat: heeft een aardende, beschermende en stabiliserende functie. Deze soort wordt ook wel dendritisch agaat genoemd en heeft varenachtige donkere (bruine/zwarte) tekeningen binnenin de steen.
 • Vederagaat: een soort die inclusies vertoont die op pluimen en veren trekken.
 • Mosagaat: Typisch aan deze agaat is dat hij doorschijnend is. En door dit transparante karakter zie je zeer goed de groene en bruine inclusies die wat van mos, bladeren of gras hebben. De naam voor deze steen werd dan ook snel bepaald.
 • Lake Superior-agaat: deze soort, hoe kan het ook anders, wordt onder meer gevonden op de oevers van het meer Lake Superior. Opvallend aan deze steen zijn de hoofdzakelijke rode tinten die afkomstig zijn van het ijzer dat zich in de steen bevindt. De steen werd ongeveer een miljard jaar geleden tijdens vulkaanuitbarstingen gevormd.
 • Botswana-agaat: is een variëteit binnen de gelijnde chalcedonen. De verschillende banden die in deze steen opduiken, zijn vooral tinten van roos en grijs met soms lagen die eerder naar bruin of zacht oranje neigen.
 • Condor-agaat: werd in 1993 door Louis de los Santos ontdekt. Hij was het ook die de naam aan deze steen gaf. De steen die in de Argentijnse bergen nabij San Rafael gevonden wordt, staat bekend om zijn levendige kleuren en is daardoor zeer populair bij juwelenontwerpers.

Het mag dus duidelijk zijn dat agaat zowat overal ter wereld wordt gevonden. Gaande van Brazilië over Egypte, Duitsland en India tot Nepal en verschillende delen van Amerika. Net omdat deze steen zo wijdverspreid gevonden wordt en er dus ook een overvloed van deze edelsteen is, worden ze niet op grote schaal nagemaakt.

3 Boom Agaat Trommelstenen

Bekijk
€8,95

De prijs van een agaat

Over het algemeen zou je kunnen stellen dat agaat een betaalbare edelsteen is. Als we het over de prijs hebben dan wordt er vaak gekeken naar hoe de steen verwerkt en bewerkt werd. Koop je hem puur natuur dan zal de prijs een stuk lager liggen dan wanneer deze bijvoorbeeld gepolijst en in een hangertje of een ring verwerkt wordt.

Naast de verwerking en bewerking speelt in sommige gevallen de helderheid ook een rol. Hoe helderder, hoe hoger de prijs. We zeggen wel duidelijk ‘in sommige gevallen’ aangezien het soms precies de inclusies zijn die de prijs de hoogte injagen. En een heldere steen met prachtige inclusies dat mag je bijna de perfecte agaat noemen. Inclusies bepalen in zeer grote mate de prijs bij het kiezen voor een mosagaat, een pluimagaat of een dendritische agaat. Deze agaten kunnen wel een hogere prijs hebben.

Als je een correcte prijs voor een bepaalde soort van agaatsteen wilt betalen dan moet je eerst weten welke soort je graag zou hebben. Gelijkaardige stenen behoren immers niet altijd tot dezelfde soort en de prijs kan daardoor sterk verschillen.

Dat de prijs van agaten over het algemeen zo laag ligt, is te danken aan de beschikbaarheid van deze steen. Er worden heel wat agaten overal ter wereld gevonden wat het aanbod groot en de prijs laag maakt. Het is ook door deze lage prijs dat er maar weinig valse agaten op de markt te vinden zijn. Soms kan je weleens een hoge prijs tegenkomen voor een zogenaamde vuuragaat die dan later gewoon glas blijkt te zijn. Je stenen bij een betrouwbare handelaar kopen is dus de boodschap.

Voor enkele euro’s heb je al een echte agaat in handen.

3 Groene Agaat Trommelstenen

Bekijk
€13,95

Wist je dat

 • Wist je dat agaat zijn naam dankt aan de Siciliaanse rivier Achates? Het was daar dat de Griekse filosoof Theophrastus de steen op de oevers vond. Ga echter vandaag de dag niet op zoek naar de naam van deze rivier want tegenwoordig wordt ze Drillo genoemd.
 • Wist je dat er in de Arabische wereld ringen van agaat met koranverzen ingekerfd, werden gedragen?
 • Wist je dat agaatstenen vaak als cadeau worden gegeven bij het vieren van de 12de en de 14de huwelijksverjaardag?
 • Wist je dat deze edelsteen soms door zwangere moeders wordt gedragen tijdens de zwangerschap en dat de steen zowel de moeder als het kind tegen medische complicaties beschermt?
 • Wist je dat de koning van Pontus zo door de edelsteen gefascineerd was dat hij meer dan 3000 schalen uit agaatsteen liet maken?
 • Wist je dat agaat in onze westerse wereld de geboortesteen van de maand september is dat hij binnen Ayurveda dan weer de geboortesteen van de maand mei is? De steen wordt ook in verband gebracht met het sterrenbeeld tweeling.
 • Wist je dat deze steen binnen Feng Shui in verband wordt gebracht met het element water? Binnen Feng Shui is de blauwe agaat ook de best en meest helende steen onder de blauwe stenen.
Avatar foto

Hey! Ik ben Jozefien, net 51 jaar geworden en de eigenares van Healing Stones. Sinds jong heb ik een grote passie voor het mystieke en spirituele. Zo heb ik van mijn hobby mijn beroep kunnen maken en help ik jullie graag wegwijs in de wondere wereld van edelstenen en mineralen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.