edelstenen

Amethist werking: De Complete Gids Voor Beginners

Als geboortesteen van de maand februari is de amethist altijd al een bron van inspiratie en een bron van mythische verhalen en fantasierijke legendes geweest. De edelsteen heeft zich vanaf de eerste vondst in de harten van de mensen geworteld en we zien dit niet snel veranderen. De tijdloze uitstraling en kleuren spelen daar ongetwijfeld een belangrijke rol in. Het is bovendien niet alleen de kleur die deze steen zo populair maakt bij de grote massa, maar het is ook de betaalbaarheid die een belangrijke factor vormt. Relatief gezien betaal je voor een dergelijke schoonheid en de vele positieve eigenschappen, toepassingen en invloeden die deze steen heeft maar weinig geld.

Typisch aan de amethist is zijn paarse kleur. Dat is toch waarmee de meeste mensen hem meteen in verband brengen. Wat echter maar weinig mensen weten, is dat er ook amethisten met een groene kleur bestaan. Een groene amethist staat ook bekend onder de naam ammegreen, prasioliet of sjamaan. Kortom deze edelsteen vormt een fascinerende steen die het meer dan waard is om aandacht aan te besteden. Wij nemen je graag mee op een bijzondere reis naar de diepste diepten der aarde waar deze steen haar ontstaan kent en vertellen je graag meer over haar geschiedenis, haar energetische krachten en over haar prijs.

#1 Beoordeeld
Chakra Edelstenen - Punten - Set kopen - Edelstenen & Mineralen - NASMA.be

Deze chakra punten set in doosje is een must-have voor iedereen die geïnteresseerd is in de kracht van kristallen en hun gebruik in persoonlijke groei en welzijn. Het is perfect als geschenk of als aanvulling op uw eigen spirituele collectie. Bestel nu en ervaar de harmonieuze invloed van deze...

€63,95 Bekijk
Yoni Ei Amethist

Het yoni ei werkt helend en vitaliserend op het bekkengebied van de vrouw. Dit Amethist ei wordt in de yoni ingebracht, waarna je oefeningen kunt doen die het bekkengebied gevoeliger, sterker en bewuster maken.

€27,95 Bekijk
Hanger Van Gekristalliseerde Amethist + Ketting Uit RVS

Prachtige gekristalliseerde Amethist aan een RVS ketting, op deze manier heb je de helende werking en het mooie uiterlijk altijd bij je.

€19,95 Bekijk
Piramide - Orgonite - Amethist - Bloem Des Levens kopen - Orgonite - NASMA.be

Stap in de wereld van spirituele verrijking met onze unieke Amethist Orgonite Piramide. Deze compacte 7x7x6 cm krachtpatser combineert de rustgevende eigenschappen van amethist met de harmoniserende kracht van het bloem des levens symbool. Ideaal voor meditatie of als sfeervolle toevoeging aan je...

€16,95 Bekijk
1 Gekristalliseerde Amethist in Doosje

Deze prachtige Gekristalliseerde Amethist heeft een beschermende en zuiverende werking. Het helpt je bijvoorbeeld om verslavingen te onderkennen en aan te pakken.

€9,95 Bekijk
Amethist Zaksteen Kopen

De paarse amethist kristal heeft een enorme spirituele kracht en is een geleider tussen de aardse en spirituele wereld. Door deze steen bij je te dragen verhoog je niet alleen je bewustzijn, maar ben je ook veel alerter voor de dingen die rondom je gebeuren. Fysiek heeft de amethist zeer...

€7,95 Bekijk
1 Ruwe Amethist uit India

De amethist steen heeft een enorme spirituele kracht en is een geleider tussen de aardse en spirituele wereld. Door deze steen bij je te dragen verhoog je niet alleen je bewustzijn, maar ben je ook veel alerter voor de dingen die rondom je gebeuren. Fysiek heeft de amethist zeer positieve...

€6,26 Bekijk
1 Amethist in Doosje

Amethist heeft een beschermende en zuiverende werking. Het helpt je bijvoorbeeld om verslavingen te erkennen en aan te pakken.

€4,95 Bekijk

De Naam

De Amethist dankt haar naam als edelsteen aan het Griekse woord ‘ametusthos’ wat zoveel betekent als ‘nuchter’ of ‘niet dronken’. Het is een oude legende die aan de basis van de naamgeving ligt. Bacchus, de Romeinse God van wijn, roes en dronkenschap, was woedend omdat iemand hem beledigd had en in al zijn woede besloot hij om de eerste persoon die zijn pad zou kruisen te laten verscheuren door zijn tijgers. De onfortuinlijke sterveling die dit lot moest ondergaan, bleek de wondermooie maagd Amethyst te zijn.

De vrouw was onderweg naar een tempel van de godin Diana om haar op gepaste wijze te vereren toen ze oog in oog kwam te staan met de verschrikkelijke monsters van de God Bacchus. Op het moment dat de alles verslindende beesten haar wilden bespringen, riep ze echter de hulp in van de godin Diana. Diana beantwoordde haar oproep en redde haar door ze in een heldere, witte kristal te veranderen. Bacchus, spijt van zijn wraakzoekende houding, besloot om het sap van zijn druiven als een offer over het kristal te gieten waardoor de steen haar prachtige paarse kleur kreeg. De amethist was geboren!

De amethist door de geschiedenis heen

Mede door het Bacchus-verhaal werd de amethist door de geschiedenis heen steeds gezien als een steen die in staat was om dronkenschap en het overmatig genot tegen te gaan. Bij oude Romeinen en Grieken was het zo heel gebruikelijk om deze edelsteen in hun alcoholrijke drank te droppen om zo niet dronken te worden. Een andere optie was om de steen nabij de navel te dragen om zo alcoholvergiftiging tegen te gaan. Het dragen van de steen nabij de navel onderdrukte bovendien ook de overmatige seksuele passie. In de Middeleeuwen dan kreeg de edelsteen nog een andere toepassing. Hij werd immers veelvuldig gedragen omdat men ervan overtuigd was dat de steen kwade gedachten zou bannen en tegelijkertijd de intelligentie zou versterken. Reizigers droegen hem om zich te beschermen tegen overvallen, soldaten om zich te beschermen tegen verwondingen en vele anderen om zich te beschermen tegen hekserij, duistere krachten, ziekte en infectie.

In de spirituele wereld zorgde de edelsteen trouwens altijd voor de verbinding met hogere sferen en entiteiten. Zo stond de steen bij de Hebreeuwen bekend als Ahlamah en was het de 9de steen in de borstplaat van de Hoge Priester. Bij de Egyptenaren dan weer kreeg de edelsteen de naam Hemag en moest hij in de vorm van een hartamulet bij je gedragen worden tijdens je begrafenis. In vele andere culturen tot slot kreeg de amethist een plek in de planetaire en astrologische invloeden en werd hij gebruikt tijdens het bidden en vereren omdat de steen naast de verbinding met de hogere machten ook voor kalmte en sereniteit zou zorgen.

Amethist Soorten

De amethist is een verzamelnaam van een edelsteen met heel wat ondersoorten. We zetten graag enkele van de belangrijkste soorten op een rijtje:

 • Tweekleurige amethist: zoals de naam al aangeeft, bestaat deze soort uit twee kleuren. Het gaat hier meer bepaald over de typische roze kleur en daarnaast ook de kleur van witte kwarts. Perfecte tweekleurige versies vertonen een mooie balans van deze twee kleuren.
 • Citrien: Niet te verwarren met, maar wel verband houdende met het woord citroen. Verband houdende omdat het hier om een steen gaat waarvan de kleur van citroengeel tot Madeirarood varieert. Deze steen komt vaak in combinatie met amethisten voor.
 • Groene amethist: prasioliet of vermarijn zijn andere populaire benamingen. Deze soort valt niet alleen op door haar groene kleur, maar ook door haar sterke glinstering.
 • Lavendel amethist: misschien wel de populairste amethistensoort. De steen heeft een prachtige paarse kleur en voegt daar nog een wondermooie schittering aan toe. Bijzonder populair voor gebruik in allerhande sieraden.
 • Rozenkwarts: Deze kwarts wordt getypeerd door haar nevelige karakter. Het geeft de steen een mystiek voorkomen.
 • Siberische amethist: nog een soort die bijzonder populair is in de sieradenwereld. De dieppaarse kleur en de fascinerende en betoverende schitteringen hebben daar vast en zeker iets mee te maken.

Ander soorten zijn onder meer witte kwarts, rookkwarts en de Boliviaanse amethist.

1 Amethist in Doosje

Amethist heeft een beschermende en zuiverende werking. Het helpt je bijvoorbeeld om verslavingen te erkennen en aan te pakken.
€4,95

De werking van Amethist

We starten met het feit dat de amethist een van de meest gebruikte talismannen ter wereld is. Vooral binnen de creatieve sector doet deze edelsteen blijkbaar wonderen en krijgt hij niet voor niets benamingen zoals de Artist’s Stone, de Painter’s Stone en de Inventor’s Stone. Draag de steen wanneer er creativiteit vereist is en de ideeën zullen weelderig tieren en je inspiratie zal een verrassende vlucht nemen.

Naast een bron van inspiratie en creativiteit wordt deze steen ook als talisman gedragen omwille van zijn helende krachten. De amethist is een alles-genezer of alles-heler en is een van de meest effectieve kristallen als het aankomt op het genezen of helen van niet alleen mensen, maar ook planten en dieren. De steen gaat ook een tegenkracht bieden tegen de negatieve energie uit de aarde en is zo ideaal om te gebruiken op plekken waar je jezelf onaangenaam voelt of die enige vijandigheid uitstralen.

1 Gekristalliseerde Amethist in Doosje

Deze prachtige Gekristalliseerde Amethist heeft een beschermende en zuiverende werking. Het helpt je bijvoorbeeld om verslavingen te onderkennen en aan te pakken.
€9,95

In dat opzicht gaat deze edelsteen je ook beschermen tegen het kwade in het algemeen… of het nu om fysieke aanvallen gaat of om iemand die je het slechte toewenst. Amethist gaat de slechte energie in het universum omzetten naar geluk en liefde. Geen wonder dat ook de patroonheilige der liefde en romantiek, Sint Valentijn, deze steen een warm hart toedroeg en geen wonder dat hij een ring der amethisten met een afbeelding van Cupido droeg.

Tot slot willen we ook het natuurlijke kalmerende en rustgevende effect van dit kristal in de schijnwerpers plaatsen. Perfect tegen obsessief-compulsieve stoornis en hyperactiviteit bij zowel dieren als mensen, maar ook perfect voor onderhandelaars, diplomaten, leraars en zakenmensen die te allen tijde de rust willen bewaren en in sommige gevallen hun temperament moeten temperen.

Op gezondheidsgebied is de amethist trouwens de uitverkoren steen om je te helpen bij het afkicken van verslavingen zoals roken, alcohol, drugs of seksuele uitspattingen. In deze gevallen wordt de edelsteen vaak nabij de navel gedragen.

De prijs

Wat betreft de prijs van amethist kan deze zeer variabel zijn afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte of aangeboden stenen. Wees wel op je hoede want er bestaat ook zoiets als synthetische amethisten die vaak aan prijzen vanaf 5 euro per karaat worden aangeboden. Bij dergelijke lage prijzen moet er al een belletje gaan rinkelen. Iets dat te goed is om waar te zijn, is vaak niet waar. Ruwe kleine amethist kristallen heb je al voor om en bij de 50 euro per kilogram. In karaat gezien gaan de prijzen van een euro of 7 tot een euro of 20 per karaat afhankelijk van de kleur, helderheid, vorm en bewerking.

1 Ruwe Amethist uit India

De amethist steen heeft een enorme spirituele kracht en is een geleider tussen de aardse en spirituele wereld. Door deze steen bij je te dragen verhoog je niet alleen je bewustzijn, maar ben je ook veel alerter voor de dingen die rondom je gebeuren. Fysiek heeft de amethist zeer positieve...
€6,26

Amethist weetjes

 • Wist je dat een amethist niet altijd roze is? Er bestaan ook groene soorten die bekendstaan als prasioliet, ammegreen of sjamanen.
 • Wist je dat de Tibetanen speciale rozenkransen van amethist maken en dragen omdat ze geloven dat de edelsteen het heldere denken bevordert?
 • Wist je dat de amethist symbool staat voor liefde en waarheid. Het is dan ook de uitgelezen edelsteen om bij je te dragen op je 6de en 17de huwelijksverjaardag.
 • Wist je dat dé patroonheilige van de romantiek, Sint Valentijn, een ring van amethisten droeg?
 • Wist je dat deze edelsteen tot de 19de eeuw even waardevol (lees duur) was als bijvoorbeeld robijnen en andere zeldzame edelstenen? Dit veranderde pas nadat er een grote voorraad van deze stenen in Brazilië ontdekt werd.
 • Wist je dat deze steen de geboortesteen van de maand februari is?
Avatar foto

Hey! Ik ben Jozefien, net 51 jaar geworden en de eigenares van Healing Stones. Sinds jong heb ik een grote passie voor het mystieke en spirituele. Zo heb ik van mijn hobby mijn beroep kunnen maken en help ik jullie graag wegwijs in de wondere wereld van edelstenen en mineralen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *