edelstenen

Barnsteen werking: krachten en toepassingen

Barnsteen of ook wel amber genoemd, is niet echt een edelsteen maar wel uitgeharde hars van eeuwenoude bomen. Gevormd door een uniek chemisch proces waarbij alle elementen goed moeten zitten om tot dit uiteindelijke wonderlijke gesteente te leiden. Deze bijzondere substantie werd al geliefd in prehistorische tijden en daar is sindsdien maar weinig aan veranderd. Als steen der bescherming en omvormer van negatieve energie is het geen wonder dat barnsteen nog steeds zijn weg in talismannen en andere objecten vindt.

#1 Beoordeeld
3 Barnsteen trommelstenen

Deze barnsteen trommelstenen zullen steeds zorgen voor een goed humeur bij de drager. Hun kleur doet wel eens denken aan de zon, en dit is ook wat je zal voelen als je hen opneemt. Ze geven steeds warmte af en dit zal de drager ook goed voelen. De steen zal ervoor zorgen dat depressieve gedachten...

€21,95 Bekijk
1 Zakje Barnsteen Trommelstenen (50 gram)

Deze barnsteen trommelstenen zullen steeds zorgen voor een goed humeur bij de drager. Hun kleur doet wel eens denken aan de zon, en dit is ook wat je zal voelen als je hen opneemt. Ze geven steeds warmte af en dit zal de drager ook goed voelen. De steen zal ervoor zorgen dat depressieve gedachten...

€9,95 Bekijk

Maar waar komt de naam barnsteen nu eigenlijk vandaan? De steen komt aan zijn Nederlandse naam dankzij het Duitse woord Bernstein dat dan weer van het Midden-Nederduits Boerne steen komt. Boerne betekent zoveel als brandende steen en dat heeft natuurlijk alles te maken met de vlammende kleur van de steen.

Leuk weetje: het Latijnse woord voor barnsteen is Electrum wat van het Griekse elektron komt en waaruit ook ons woord elektriciteit is ontstaan. Dit komt omdat de Griekse wetenschapper Theophrast ontdekte dat de steen elektrisch opgeladen werd als hij hem over zijn kleding wreef. De wetenschapper wreef met de steen over zijn kleding en dit trok veren en andere materialen aan.

Barnsteen wordt in het Nederlands trouwens ook wel amber genoemd.

Barnsteen door de eeuwen en culturen heen

Omdat barnsteen al miljoenen jaren oud is en vaak in de Baltische Staten aan het oppervlak verschijnt, is het ook een gesteente dat al duizenden jaren voor Christus door de mens werd gebruikt, bewonderd en vereerd. Er zijn stukken bewerkte amber teruggevonden uit 11.000 v.c. in het Engeland van nu. Sinds de prehistorische tijd kreeg dit bijzondere materiaal da ook magische en religieuze krachten toegewezen. Het was een beschermingssteen die mensen niet alleen als talisman bij zich droegen tijdens hun actieve leven maar die in bijvoorbeeld het Oude Egypte ook mee de doodskist in ging om de persoon in kwestie te beschermen in het hiernamaals.

Bij de oude Grieken alsook bij de Vikings werd amber gezien als versteende tranen. Bij de eerstgenoemde als tranen voor de dood van Phaeton. Het waren Romeinen die als eerste verwezen naar barnsteen als zijnde succinum en het waren dan ook de Romeinen die als eerste wisten dat het een soort sap van de bomen was.

amber
Foto van barnsteen

Tot op de dag van vandaag kopen heel wat mensen in de Baltische Staten een armband of ketting van amber voor hun kinderen om ze te beschermen tegen de pijn van doorkomende tanden. Ook zien we in verschillende culturen dat barnsteen voor het behandelen van andere lichamelijke aandoeningen wordt gebruikt zoals reuma, keelpijn en maagpijn.

Tot slot was het in de Middeleeuwen dat men geloofde dat ambergesteente de eigenaar beschermde tegen slangenbeten en tegen hekserij en duistere krachten.

 

Hoe werkt barnsteen

Het ambergesteente heeft heel wat positieve krachten en toepassingen die al eeuwenlang worden erkend en gebruikt. Talismannen van amber waren vroeger een veelvoorkomend object en werden gedragen in de landen van het noorden tot helemaal in Egypte. Zo ver reikte de positieve energie van deze wonderlijke steen.

En je mag gerust spreken over positieve energie want dat is waar de steen het meeste om bekendstaat; het kanaliseren van de negatieve energie en deze omzetten in positieve energie zodat je weer vlot en vrolijk de dag kunt doorkomen. De steen gaat je lichamelijke en mentale harmonie en balans geven door negatieve emoties, gevoelens maar ook fysieke pijn te verminderen. Door het sterk verminderen van emotionele problemen wordt ambersteen ook vaak gebruikt bij mensen met depressies, burn-out, stemmingsstoornissen en stress. Barnsteen heeft op deze wijze al vele mensen kunnen helpen. Voeg daar nog aan toe dat ook je zelfvertrouwen een boost krijgt als je deze steen bij je draagt of over je wrijft en je weet meteen waarom therapeuten vaak een stuk amber in hun behandelingsruimte hebben liggen.

Ambersteen ondersteunt trouwens het derde chakra: de zonnevlecht. Dit betekent dat het dragen van de steen of het wrijven van de steen over lichaamsdelen met problemen je kan helpen bij problemen met de nieren, darmen, maag, milt, gewrichten en keel. Door haar helende werking gaat de steen ook de pijn van doorkomende tanden verminderen en verwondingen sneller doen genezen. Wist je trouwens dat het toevoegen van een stukje barnsteen aan de halsband van je hond ervoor gaat zorgen dat hij minder last heeft van vlooien en teken? De positieve werkingen die deze steen op de mens heeft, oefent hij trouwens ook op dieren uit.

1 Zakje Barnsteen Trommelstenen (50 gram)

Deze barnsteen trommelstenen zullen steeds zorgen voor een goed humeur bij de drager. Hun kleur doet wel eens denken aan de zon, en dit is ook wat je zal voelen als je hen opneemt. Ze geven steeds warmte af en dit zal de drager ook goed voelen. De steen zal ervoor zorgen dat depressieve gedachten...
€9,95

Soorten barnsteen

Als we het over barnsteen hebben dan denken we natuurlijk meteen aan de typische cognackleuren; van geel tot bruin. Maar amber is zoveel meer en tot op heden zijn er honderden varianten van dit gesteente ontdekt en vastgesteld. Van volledig transparant tot zelfs helemaal zwart. Alles hangt maar af van de chemische samenstelling en van andere stoffen die zich met het hars vermengd hebben. Over het algemeen blijft de geelbruine kleur echter nog steeds het populairst. Laten we eens even kijken naar enkele van de kleuren die het vaakst voorkomen.

 • Cognackleur: ongeveer 70% van amber dat op deze planeet wordt gevonden heeft een kleur gaande van oranje over geel tot bruin. Vooral gesteente gevonden in de Baltische Staten heeft deze kleur.
 • Groen: Deze soort is eerder zeldzaam en ook zeer waardevol. De groene kleur is in de meeste gevallen te danken aan planten- of bloemenresten.
 • Rood: Deze soort wordt ook weleens kersenbarnsteen genoemd. Ook deze soort gaat over de toonbank voor hoge prijzen en is zeer zeldzaam.
 • Blauw: in feite gaat het hier op het eerste zicht om een typische bruine of gele variant. Pas als je deze steen tegen UV-licht houdt, zal hij een blauwe schijn krijgen. Wederom zeer duur en zeer zeldzaam.
 • Zwart: Deze kleur wordt wel zwart genoemd maar het is eigenlijk zeer donkerbruin of zeer donkerrood. De zwarte kleur wordt veroorzaakt door grondresten of andere donkere inclusies.

Wie barnsteen wil kopen, moet goed opletten dat hij of zij geen nepsoort koopt. Er wordt immers heel wat amber nagemaakt en dit door gebruik te maken van plastiek, glas of een ander gesteente dat heel hard op amber trekt, namelijk kopal of ook kopaal genoemd. Er zijn echter enkele trucjes om echte van valse barnsteen te onderscheiden. Zo neem het je lichaamswarmte over als je het in de hand houdt terwijl glas of plastiek koud zal aanvoelen. Daarnaast is amber ook heel licht en gaat het blijven drijven in zout water. Vul een glas met 1 deel zout en twee delen water en wanneer de steen blijft drijven, is het barnsteen, anders is het plastiek, kopaal of glas.

 

Barnsteen helder

Barnsteen wordt vooral gevonden in de Baltische Staten en de Dominicaanse republiek. Maar dit zijn niet de enige vindplaatsen. Andere plekken waar amber wordt gevonden zijn Engeland, Myanmar, Libanon, Mexico, Duitsland en Canada.

Prijs van barnsteen

Barnsteen komt vandaag de dag hoofdzakelijk uit de Baltische Staten en uit de Dominicaanse Republiek. Doordat de Baltische Staten steeds vaker de principes van vrijemarkteconomie toepassen, zien we dat de prijzen van deze steen de afgelopen jaren ook fors gedaald zijn. Maar vergis je niet, nog steeds kan de prijs zeer hoog oplopen. Ruw geschat zou je kunnen zeggen dat de prijzen voor barnsteen tussen de 20 en de 40.000 euro schommelen. Voor kleine stukjes onbewerkte amber betaal je misschien nog minder terwijl de hele grote stukken met interessante inclusies qua prijs nog hoger kunnen oplopen.

Voor zeer heldere amber betaal je over het algemeen het meeste, met uitzondering dan van enkele unieke kleuren aangezien de meeste ambersoorten inclusies zoals vuilresten of gasbelletjes bevatten. Nog duurder dan heldere amber kunnen echter de barnstenen zijn die interessante dieren of planten bevatten. Denk hierbij aan muggen, vliegen tot zelfs kikkers.

Op gebied van kleur zijn de geelbruine soorten het goedkoopst. Toch komt barnsteen in honderden verschillende kleuren voor en betaal je voor groene, blauwe en paarse tinten vaak hoge prijzen. Deze soorten hebben een soort van fluorescentie die je niet bij de andere soorten terugvindt.

Wat betreft de prijs zien we ook dat hoe groter, hoe duurder de stenen per karaat zijn.

3 Barnsteen trommelstenen

Deze barnsteen trommelstenen zullen steeds zorgen voor een goed humeur bij de drager. Hun kleur doet wel eens denken aan de zon, en dit is ook wat je zal voelen als je hen opneemt. Ze geven steeds warmte af en dit zal de drager ook goed voelen. De steen zal ervoor zorgen dat depressieve gedachten...
€21,95

Wist je dat

 • Wist je dat het woord elektriciteit afkomstig is van het Griekse woord ‘elektron’ wat dan weer barnsteen betekent?
 • Wist je dat wetenschappers er tot op heden nog niet in geslaagd zijn om DNA uit de dierenresten in barnsteen te halen? Wat in Jurassic Park dus wel gelukt is, is momenteel nog een utopie in de echte wereld. Maar zeg nooit, nooit.
 • Wist je dat heel wat ambersteen resten van insecten maar soms ook hele kikkers en hagedissen bevat? De meest opmerkelijke vondst is echter de veer van een dinosaurus.
 • Wist je dat het miljoenen jaren duurt en specifieke chemische processen vereist vooraleer ambersteen wordt gevormd?
 • Wist je dat het overgrote deel van barnsteen uit de Baltische Staten komt? Volgens een ruwe schatting zou er maar liefst 105 ton aan barnsteen aanwezig zijn en dat dankzij de vele bossen die in het noorden van Europa aanwezig zijn en waren. Deze amber is ook de beste van kwaliteit ter wereld.
 • Wist je dat amber eigenlijk geen echte steen is, maar eerder het versteende resultaat van het immuunsysteem van bomen? Je kent vast en zeker wel de hars die uit bomen komt en die kleverig en plakkerig aanvoelt. Het is het immuunsysteem van de boom die deze hars produceert wanneer er ‘verwondingen’ optreden. Na miljoenen jaren en heel wat chemische processen wordt dit uiteindelijk heel soms amber.
 • Wist je dat het oudste stuk ontdekte barnsteen maar liefst 320 miljoen jaar oud is? De meeste stukken zijn jonger dan 90 miljoen jaar. De ontdekking van deze steen veranderde de volledige kijk op de evolutie van planten.
 • Wist je dat mensen in de oudheid de oorsprong van het versteende materiaal niet kenden en dachten dat het versteende urine van de lynx, zonlicht gevangen op de golven of tranen van vogels uit India was?
Avatar foto

Hey! Ik ben Jozefien, net 51 jaar geworden en de eigenares van Healing Stones. Sinds jong heb ik een grote passie voor het mystieke en spirituele. Zo heb ik van mijn hobby mijn beroep kunnen maken en help ik jullie graag wegwijs in de wondere wereld van edelstenen en mineralen.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *