edelstenen

Citrien werking: De Complete Gids voor beginners

De brenger van het licht en de steen van het succes… de zonnige citrien heeft het allemaal. Deze edelsteen straalt een ongeëvenaard positivisme en een ongekende levensvreugde uit en laat je er graag mee van proeven. Alsof je net een ferme scheut vitamine C met een boost van vitamine D door de zachte zonnestralen hebt binnengekregen. Deze zonnige joie de vivre verdient dan ook onze aandacht.

Waar o waar zou de naam citrien vandaan komen? Inderdaad, je had het waarschijnlijk al zelf kunnen raden. De naam komt inderdaad van het woord citroen en heeft alles met de kleur van de steen te maken. Soms hoeft het niet moeilijk te zijn om makkelijk te zijn.

3 Citrienpuntjes in Doosje

Bekijk
De prachtig en unieke Citrien werkt vooral opbeurend en trekt succes & geluk naar je toe. Geleverd met 3 puntjes in verschillende grootte in een doosje.
€9,95

In het verleden werd deze steen verkeerdelijk als topaas gedefinieerd. Zelfs toen men ontdekte dat het mineralogisch om twee totaal verschillende stenen ging, duurde het toch nog even vooraleer ze echt als twee verschillende soorten steen beschouwd werden. Soms gebeurt het nog dat verkopers met minder goede bedoelingen slechte citrienstenen als duurdere topaas proberen te verkopen.

Citrien door de geschiedenis en culturen heen

Om ons historische verhaal van de citrien te starten, vliegen we enkele duizenden jaren terug naar de Romeinse tijd. Het waren de Romeinen die volgens schriftelijke en mondelinge overleveringen als eerste de steen zouden hebben gedragen. De steen werd gesneden in de vorm van een cabochon. Toch waren het ook de oude Grieken die honderden jaren voor Christus al citriensteen gebruikten. Dat de steen belangrijk was, bewijst het feit dat er een Griekse God in verband werd gebracht met de steen; namelijk de Godin van de oogst Demeter. Het in verband brengen van de steen met een God deden de oude Egyptenaren trouwens ook. Bij de Egyptenaren kreeg de God van de oorlog Sekhmet de eer om citrien als zijn edelsteen te beschouwen.

Ook in het Oosten krijgt de steen sterke krachten toegewezen en wordt hij nog steeds als de ‘steen van het succes’ beschouwd. Het waren de Chinese keizers die helemaal euforisch werden van de steen omdat deze hun intellectuele capaciteiten zou bevorderen en de geest zou verscherpen. Zelfs vandaag de dag gebruiken nog heel wat Chinezen citrien. Zo nemen Chinese studenten de steen mee als ze een examen moeten afleggen, wordt het gesteente gebruikt tijdens helende sessies en dragen leraars en professoren de steen bij zich als ze lezingen moeten geven.

Tijdens de vroege moderne Europese periode vond de steen veelvuldig haar weg in talismannen die de drager zouden beschermen tegen het kwade en tegen het gif van slangen.

citrien
Foto van Citrien

Niet alleen door de geschiedenis heen, maar ook door de culturen heen is het trouwens zo dat de steen lange tijd onder de noemer topaas gecategoriseerd werd. Alle stenen die bruine, gele en oranje kleuren hadden, vielen trouwens onder deze noemer. Zelfs toen men ontdekte dat deze steen toch een heel andere samenstelling had, duurde het nog lange tijd voor er een duidelijk onderscheid tussen beide stenen werd gemaakt.

Hoe werkt de Citrien?

Citrien wordt overal ter wereld geassocieerd met rijkdom en overvloed. De steen wordt niet voor niets vaak de ‘steen der kooplieden’ en de ‘steen van het succes’ genoemd. Al wie op zoek is naar succes, of het nu op zakelijk of financieel gebied is, kan op deze steen een beroep doen om deze aspecten te stimuleren. Binnen de wereld van de edelstenen en zelfs stenen in het algemeen is het zelfs een van de beste stenen om op dit gebied je doelen te helpen bereiken. Voor het bereiken van deze doelen gaat de steen bovendien je optimisme vergroten zodat je de nodige energie verkrijgt. De combinatie van de energie van de steen en de wil om hard te werken, geeft je een grote kans op succes.

De energie van deze steen is een van de krachtigste energieën om je motivatie en doorzettingsvermogen een boost te geven. Dit is onder meer te danken aan de sterke invloed van de steen op het zonnevlechtchakra. Door het verbeteren van het chakra worden blokkades weggenomen en word je overladen met een gelukzalig en positief gevoel. Net daarom dat de steen ook vaak in een woonkamer, slaapkamer of zelfs op kantoor wordt geplaatst. Het overlaadt de hele ruimte met een zonnige positieve energie en werkt bevorderend voor je creativiteit en verbeelding!

Pas wel op…ben je al opvliegend van karakter of heb je een kort lontje dan kan deze krachtige steen deze negatieve eigenschappen nog extra tot uiting brengen.

Natuurlijke citrien gaat je doorzettingsvermogen en je metabolisme bevorderen. Het is de perfecte steen voor gebruik bij bijvoorbeeld CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom) en kan degeneratieve ziektes mee helpen een halt toe te roepen. Daarnaast heeft de steen een positieve invloed op infecties van de nieren en de blaas en kan het jongere kinderen helpen om van bedplassen verlost te raken. Als elixir Is citrien doeltreffend in het verlichten van de symptomen van menstruale pijnen. Gerelateerd aan deze symptomen zien we dan de steen bovendien gebruikt wordt bij alle vormen van misselijkheid en braken.

Tot slot helpt citrien bij het gezond houden van je nagels, huid en haar.

5 Stukjes Verhitte Citrien

Citrien is een zonnige steen die verwarmende eigenschappen heeft. Hij helpt je depressies te bestrijden.
€17,95

Soorten

Citrien is dus een soort van kwarts waarbij de categorisatie in verschillende soorten voornamelijk via de kleur gebeurt. Soms wordt ook een onderscheid gemaakt op basis van de plek waar de steen gevonden en ontgonnen werd. Enkele van de bekendste soorten zijn gele ctriensteen die ook wel citroencitrien wordt genoemd, gouden citrien met de typische gouden kleur, Madeiracitrien die een gouden roodbruine kleur heeft, vuurcitrien wat gebruikt wordt om de dieporanje stenen aan te duiden en Palmeriacitrien wat dan weer de stenen zijn met een heldere oranje kleur.

De meeste natuurlijke citrien wordt in Brazilië uit de grond gehaald. Andere kleinere vindplaatsen vind je onder meer in Rusland, Madagaskar, Amerika, Spanje, Sri Lanka, Myanmar, Bolivia en Canada.

De prijs

Er zijn bij citrien een aantal factoren die de prijs bepalen. Een van de belangrijkste factoren is de helderheid van de steen. Hoe helderder, lees transparanter, de steen hoe hoger de prijs zal oplopen. Stenen met een vage kleur of met inclusies zullen voor minder geld over de toonbank gaan. We zien bij citriensteen ook dat de grootte van de steen (het aantal karaat) amper invloed heeft op de prijs. Dit komt omdat er heel wat grotere stenen ter beschikking zijn.

Citrien hanger

De prijs van citrien varieert in de meeste gevallen tussen de 10 en de 30 euro per karaat waarbij de dieprode-oranje varianten uit Brazilië over het algemeen de hoogste prijs bereiken. Veel is natuurlijk afhankelijk van het eventuele juweel waarin de steen verwerkt is en van de manier waarop de steen is geslepen. Kies je een steen met heel wat facetten waar heel wat slijpwerk aan voorafgegaan is, dan zal de prijs ook hoger oplopen.

Bij het spreken over de waarde of de prijs van citrien is het belangrijk om even te benadrukken dat natuurlijke citriensteen gerust een zeldzame steen mag genoemd worden. In vele gevallen gaat het namelijk om amethisten of rookkwartsen die verhit werden en zo het aanzicht van citrien hebben verkregen.

Tot slot worden mindere varianten van citriensteen soms als topaas verkocht om zo de prijs de hoogte in te jagen. Het kan dus oppassen geblazen zijn wanneer je, vooral, een Braziliaanse of Madeira topaas wilt kopen want dat zou weleens een citriensteen kunnen zijn.

Wist je dat

  • Wist je dat het de geboortesteen van de maand november is? Topaas is een alternatief voor dezelfde maand. Het is trouwens zo dat beide stenen lange tijd door elkaar werden gehaald en dat alle bruinachtige stenen met gele en oranje accenten als topaas werden gedefinieerd. Totaal fout natuurlijk.
  • Wist je dat deze steen samen met kyaniet een van de enige edelstenen is die geen negatieve energie gaat opslaan of verzamelen? Dit betekent dan ook dat de steen nooit gereinigd moet worden.
  • Wist je dat natuurlijke citrien nog maar heel zelden voorkomt? Deze steen ontstaat door verhitting in de vorm van vulkanische activiteit. Meer dan 90% van de zogenaamde citrienstenen op de markt zijn in feite verhitte amethisten of rookkwartsen die door de hoge temperaturen de kleur van citriensteen hebben gekregen. Er wordt toch nog natuurlijke citrien ontgonnen en dan vooral in Spanje, Amerika, Uruguay, Schotland, Rusland en Brazilië.
  • Wist je dat dit gesteente zijn kleur verliest als je de steen te lang in het zonlicht legt?
  • Wist je dat dit gesteente in verschillende juwelen wordt verwerkt zoals armbanden, ringen en halskettingen? Als de steen opduikt in halskettingen gaat het vaak om zeer lange kettingen waarbij de steen rust op het zonnevlechtchakra; het chakra waarop deze steen het meeste invloed uitoefent.
  • Wist je dat citrien eigenlijk een transparante variant van kwarts is?
  • Wist je dat er maar liefst twee Goden in verband met deze steen worden gebracht? Het gaat om de Griekse God Demeter; de Godin van de oogst, en de Egyptische God Sekhmet die we kennen als de god van de oorlog.
Avatar foto

Hey! Ik ben Jozefien, net 51 jaar geworden en de eigenares van Healing Stones. Sinds jong heb ik een grote passie voor het mystieke en spirituele. Zo heb ik van mijn hobby mijn beroep kunnen maken en help ik jullie graag wegwijs in de wondere wereld van edelstenen en mineralen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *