edelstenen

Edelstenen werking: De Complete Gids voor Beginners

Zo lang de mensheid al bestaat, is deze door kristallen en stenen gefascineerd geweest. Het gebruik van kristallen, edelstenen en gewone stenen als amuletten, talismannen en in allerhande ceremonies en gebruiken is iets dat teruggaat naar het begin der menselijke tijden. Het oudste amulet, gemaakt van barnsteen, bijvoorbeeld is maar liefst 30.000 jaar oud. Deze fascinatie voor producten van moeder natuur heeft ook te maken met de energie en de krachten die ze uitstralen.

Edelstenen kunnen een belangrijke rol spelen binnen de balans en harmonie in je leven. Van steen tot steen zijn er verschillende positieve eigenschappen die aan de stenen kunnen gelinkt worden en die meteen aantonen waarom deze objecten een zo’n belangrijke rol in ons leven spelen. Wij lichten graag een tipje van de edelsteensluier op en vertellen je wat meer over het kiezen, het gebruiken, de eigenschappen en de prijs van edelstenen.

Hoe edelstenen kiezen?

Het kiezen van edelstenen is niet zo eenvoudig als het op het eerste zicht lijkt. Toch niet als je ook echt voordelen uit je edelstenen wilt halen. Edelstenen zijn een vat vol energie en bijzondere krachten, het uitkiezen van de juiste steen is dus echt wel belangrijk. Vele mensen baseren zich gewoon op de esthetiek van de steen en gaan voor de steen die er volgens hen het mooiste uitziet. Leuk natuurlijk als je de steen enkel en alleen als decoratie wilt dragen. Wil je hem echter ten volle benutten, kies dan voor de juiste steen! Om het bos door de edelstenen al een beetje duidelijker te zien, verbinden we de kleuren van edelstenen met hun chakra waaraan ze kunnen gelinkt worden. Op deze manier kan je al veel doelgerichter naar de gepaste edelsteen op zoek gaan:

1ste chakra – het wortel- of stuitchakra: bij deze chakra hoort de kleur rood en voorbeelden van gepaste edelstenen zijn robijn, onyx, kwarts, zwarte toermalijn en obsidiaan. Eigenschappen: aarding, uitvoerbaarheid, verdriet, voeding. Lichaamsdelen: dikke darm, botten en benen.

2de chakra – het seksuele chakra: bij deze chakra horen de kleuren rood & oranje. Enkele gepaste edelstenen zijn koraal, maansteen en agaat. Eigenschappen: vitaliteit, passie, seksualiteit, creativiteit. Lichaamsdelen: baarmoeder, nieren, blaas en geslachtsdelen.

3de chakra – het zonnevlechtchakra: bij deze chakra hoort de kleur geel. Stenen die deze chakra versterken zijn amber, topaas, malachiet en citrien. Eigenschappen: vertrouwen, doorzetting, zelf-uiting. Lichaamsdelen: spijsvertering en spierstelsel.

4de chakra: het hartchakra: bij deze chakra horen de kleuren groen en roze. Stenen gelinkt aan deze chakra zijn toermalijn (watermeloentoermalijn), jade, kunziet, smaragd, en rozekwarts. Eigenschappen: een combinatie van de twee kleuren heeft effect op liefde, affectie en medeleven. Groen staat voor liefde, overvloed, de band met de natuur en welvaart. Lichaamsdelen: Longen, hart, handen en armen

5de chakra: het keelchakra: Bij deze chakra hoort de blauwe kleur. Effect op communicatie, helderheid, focus, kalmte en ontspanning. Een chakra dat beïnvloed wordt door groene aventurijn, turquoise en lapis lazuli. Lichaamsdelen: oren, armen handen, mond en keel

6de chakra: het oogchakra: indigo (blauwgroen als kleur). Heeft effect op paranormale gaven, bewustzijn en visie. Als stenen zijn voor deze chakra lapis lazuli, saffier, kwarts, amethist, paarse fluoriet en sodaliet perfect. Lichaamsdeel: de ogen.

7de chakra: kruinchakra. Kleur: paars. Edelstenen met een invloed op deze chakra zijn onder meer amethist, maansteen, diamant, kwartskristal en opaal. De eigenschappen gelinkt aan deze chakra zijn spirituele verbinding en universeel bewustzijn. Lichaamsdelen: zenuwstelsel en hersenschors.

Ik koop mijn edelstenen steeds bij de spirituele winkel Nasma

Bezoek Nasma

Hoe de edelstenen gebruiken?

Laten we nu even veronderstellen dat je op basis van je behoeften, voorkeuren en persoonlijke wensen een of meerdere edelstenen hebt gekocht. Wat ga je nu precies met deze stenen doen en hoe wil je hun eigenschappen en karakteristieken je dagelijkse leven laten beïnvloeden? Deze kristallen stralen immers allerhande vormen van positieve energie uit en het zou maar zonde zijn om er dan geen gebruik van te maken. Wij stellen je enkele manieren voor om op doeltreffende wijze van deze geluksbrengers, genezers, beschermers en krachtgevers gebruik te maken. Het zijn natuurlijk maar enkele voorstellen, je kunt zelf vast en zeker nog andere manieren vinden die misschien nog beter bij je doen en laten passen.

De stenen bij je dragen

Een allereerste manier is om de stenen bij je te dragen. Dit kan door ze eenvoudigweg in bijvoorbeeld je broekzak te steken, maar dit kan ook door ze in sieraden te laten verwerken. Armbanden, ringen, halskettingen,… juwelen gedecoreerd met edelstenen zijn weer helemaal in en trendy. Ze geven je niet alleen die natuurlijke look, maar zorgen er ook voor dat je lichaam continu binnen het energieveld van de steen blijft. Ideaal als je langere tijd de kracht en energie van de steen wilt absorberen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je ring of armband tijdens bepaalde gelegenheden aan te trekken. Als je bijvoorbeeld extra focus, extra creativiteit of extra bescherming nodig hebt.

Chakra

In de hand houden

We vermelden ook graag het in de hand houden van je kristal aangezien deze vorm van toepassing en gebruik heel veel voorkomt tijdens het mediteren. Mensen die tijdens het mediteren op zoek zijn naar een partner, een houvast om ze te begeleiden en te gidsen, doen vaak beroep op een kristal. Ook wordt het dikwijls op de chakra geplaatst waar de steen mee verbonden is. Ervaren mensen gaan dankzij het gebruik van edelstenen hun meditatie naar een nieuw en hoger niveau kunnen tillen; een niveau waarbij ze nog dieper in zichzelf graven en het oppervlak verlaten. Open je ziel naar de steen toe en laat hem je vragen beantwoorden. Op deze manier ontwikkel je een langdurende, unieke en nauwe band met het kristal.

In je omgeving plaatsen

Een derde manier die we kort willen aanhalen, is het plaatsen van de edelsteen in de omgeving waar je de energie en kracht van de steen nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld op je nachtkastje in de slaapkamer zijn als je op zoek bent naar rust, harmonie en balans om een betere slaap op te wekken. Een andere veelvoorkomende plek is het bureau of de werkruimte… een plek waar creativiteit en ideeën en alertheid vaak een grote rol spelen. Ook hier kies je een edelsteen en een plek op maat afhankelijk van de energie die je wilt opwekken of onderdrukken.

De prijs van edelstenen

Om het even welk product dat we op het oog hebben de prijs speelt altijd wel een belangrijke rol. Ondanks dat het woord edelstenen misschien duur in de oren klinkt, zijn de meeste van deze stenen zeer betaalbaar. Je hoeft immers niet altijd voor de mooiste, best geslepen stenen met het meeste karaat te gaan. Als het op werking, energetische velden en krachten aankomt, doet een ruwe en onbewerkte steen het minstens even goed. Sommige van deze stenen zijn zelfs in hun oorspronkelijke vorm trouwens wondermooi. Smaragd of amethist zijn hiervan perfecte voorbeelden.

Kijk bij het kopen echter niet alleen naar de prijs. Er zijn immers ook heel wat nepedelstenen op de markt. Ze werden op chemische manieren bewerkt om ze mooier te laten lijken of ze zijn soms zelfs helemaal synthetisch. Zo goed als alle edelstenen hebben ook een synthetische variant. Deze zien er dan misschien wel even mooi uit, maar verwacht hier geen positieve eigenschappen of energie van. Winkel dus bij betrouwbare partners en als de prijs te mooi is om waar te zijn, zoek dan verder.

Wat mag je van edelstenen verwachten

Wat je van edelstenen mag verwachten, hangt volledig van jezelf af. Sommige mensen hebben een bijna menselijke band met hun steen terwijl anderen ze gewoon bij zich dragen omdat ze zich daardoor nu eenmaal comfortabeler voelen. Het opbouwen van een band zorgt er wel voor dat je meer uit de energie, eigenschappen en kracht van het kristal zult halen. Als je een onmiddellijk effect, alsof het om een magisch spuitje ofzo zou gaan, verwacht dan kom je waarschijnlijk bedrogen uit. Kristallen dragen energetische patronen in zich mee die je kunnen beschermen, genezen, tot rust brengen, inspireren en ga zo maar door. Als je jezelf openstelt voor deze eigenschappen en voor deze energie dan zal dit het begin van een mooie relatie zijn die een leven lang kan duren.

Edelstenen weetjes

  • Wist je dat de hardste edelsteen diamant is? Het gezegde dat enkel een diamant door een andere diamant kan snijden, is dus helemaal waar.
  • Wist je dat de oude Egyptenaren vooral gek waren van groen gekleurde edelstenen en meer bepaald van smaragden en peridoot? Zo was de favoriete edelsteen van de Egyptische koningin Cleopatra de peridoot.
  • Wist je dat barnsteen de zachtste en lichtste edelsteen op aarde is? De steen is zelf zo licht dat hij op zout water drijft. Het Baltische barnsteen zie je vaak in juwelen opduiken.
  • In de Middeleeuwen droegen vrouwen opaal om de kleur van hun blonde haren te beschermen.
  • Wist je dat de zeldzaamste edelsteen niet diamant, maar wel painiet is? Deze steen stond zelfs in het Guinness Book of World Records in 2005. Op dat moment waren er immers nog maar 25 exemplaren bekend. De steen is vernoemd naar de ontdekker die midden vorige eeuw de steen voor het eerst waarnam: Arthur Pain.

Ik koop mijn edelstenen steeds bij de spirituele winkel Nasma

Bezoek Nasma

Avatar foto

Hey! Ik ben Jozefien, net 51 jaar geworden en de eigenares van Healing Stones. Sinds jong heb ik een grote passie voor het mystieke en spirituele. Zo heb ik van mijn hobby mijn beroep kunnen maken en help ik jullie graag wegwijs in de wondere wereld van edelstenen en mineralen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *