edelstenen

Fluoriet werking: De Complete gids van deze mineraal

Er zijn op deze wereld geen mineralen te vinden die in zó veel kleuren voorkomen als fluoriet, ook wel vloeispaat genaamd. Van doorzichtig in de meest zuivere vorm, naar wit, geel, oranje, roze, bruin, groen, blauw, paars, rood en zelfs zwart. Bovendien is deze bijzondere steen ook nog eens de sterkst lichtgevende edelsteen ter wereld. Deze kleurrijke steen wordt voor een heleboel doelen gebruikt, waarbij elke kleur afzonderlijk weer andere eigenschappen heeft. De namen die aan dit mineraal zijn gegeven, komen van het Latijnse woord fluere, dat “stromen” of “vloeien” betekent. Daar komt dan ook het woord fluoriseren vandaan.

3 Blauwe Fluoriet Trommelstenen

Bekijk
De fluoriet wordt ook wel de perfecte steen genoemd om bij je te houden tijdens het studeren of uitvoeren van een moeilijke taak. Zijn enorme kracht om je concentratie te verhogen komt hier zeker van pas! Buiten kalmte en positiviteit zal deze steen ook zorgen dat je emoties gecontroleerd zijn en...
€11,95

Fluoriet als derde oog


Fluorieten zijn niet bepaald nieuw. Zo’n 250 tot 100 miljoen jaar geleden zijn deze stenen ontstaan uit mineralen die waren opgelost in heet water. Deze vulden ondergronds het grofkorrelige steen van in elkaar grijpende kristallen. Het werd, en wordt nog steeds, vaak samen gevonden met kwarts, calciet en bariet. In China, het land waar nog steeds de meeste fluorieten gevonden worden, is zelf een grote afnemer van deze stenen. Er worden beeldjes en allerlei gebruiksvoorwerpen van het zachte gesteente gemaakt.

De groene vloeispaat wordt veel als amulet gedragen omdat het boze geesten afweert en bescherming biedt tegen hekserij. Ook de oude Romeinen en Grieken maakten gebruiksvoorwerpen van vloeispaat. Omdat het onder deze volken zo enorm populair was, werd glas gebruikt om vloeispaat te imiteren. Halverwege de 18e eeuw werden fluorieten gebruikt om metaal en glas te verwerken. Ook maakte men er email van in allerlei kleuren. In veel landen worden fluorieten beschouwd als het derde oog, dat staat voor verbeelding, intuïtie, visualisatie en innerlijke wijsheid. Hoewel fluorieten op heel veel plaatsen in de wereld voorkomen, worden in China, Mexico, Zuid-Afrika en Mongolië de meeste stenen gewonnen. In Rusland is de grootste steen ooit gevonden, deze was 2,12 meter in afmeting en woog maar liefst 16 ton.

Kleurrijke kenmerken van fluorieten


Fluorieten bestaan meestal uit een regelmatige achtvlakkige kristalvorm. Zoals eerder aangegeven, zijn er vele kleuren fluorieten. De uiteindelijke kleur is afhankelijk van de hoeveelheid chromogene elementen in de stenen. Sommige fluorieten veranderen van kleur wanneer er een andere lichtbron aanwezig is. Een andere naam voor fluorieten zijn vloeispaten. Die naam is ontstaan doordat deze mineralen gebruikt werden als vloeimiddel.

fluoriet

Hierdoor konden metalen gemakkelijker uit erts loskomen. Als een vloeispaat in het daglicht heeft gelegen, dan licht het op in het donker wanneer het bewerkt wordt. Hier komt dan ook de naam fluorisceren vandaan. Vloeispaat wordt gebruikt in sieraden, als trommelstenen, als vloeimiddel bij de productie van staal, voor het maken van glas en voor emaille keukenspullen. Het is de voornaamste bron voor de productie in de fluorchemie.

Fluorieten voor sterke botten en tanden


Ze zijn inzetbaar voor een heel scala aan lichamelijke ongemakken. De stenen werken ontgiftend, ontstekingsremmend, pijnstillend en antiviraal. Daarnaast hebben de stenen onder andere een positieve invloed op botten en tanden, stijve gewrichten, bronchitis en het immuunsysteem in het algemeen. Vloeispaat verlicht zenuwpijnen en heeft een gunstige werking op de huid. Bij duizeligheid kunnen fluorieten helpen dit te doen verdwijnen. Dat geldt ook voor zenuwpijnen, artrose en jicht. Kinderen in de groei kunnen baat hebben bij het bij zich dragen van een vloeispaat. De steen bevat calcium, waardoor de calciumopname wordt gestimuleerd. Het drinken van fluorietwater kan helpen om de pijnklachten bij cariës en tandvleesontstekingen te verlichten.

Dit water kan ook gedronken worden om stramme gewrichten soepel te maken en botten aan te laten sterken. Naast deze, en tal van andere toepassingen, hebben de verschillende kleuren van de stenen ieder hun eigen unieke extra eigenschappen. Wit geeft energie en versterkt het immuunsysteem. Blauw helpt tegen aandoeningen aan keel, neus, oren en luchtwegen. Paars verbetert de concentratie. Roze sterkt het hart. Geel is ontgiftend. Groen richt zich op de bronchiën, huid, maag en lever. Oranje bestrijdt aderverkalking en verzuring. Lavendel is er voor stressgerelateerde klachten. Regenboogkleuren kunnen voor heel veel klachten worden ingezet. Daarnaast helpt het bij het afvallen en tijdens zwangerschap en bevalling.

Fluoriet Zaksteen Kopen

De fluoriet wordt ook wel de perfecte steen genoemd om bij je te houden tijdens het studeren of uitvoeren van een moeilijke taak. Zijn enorme kracht om je concentratie te verhogen komt hier zeker van pas! Buiten kalmte en positiviteit zal deze steen ook zorgen dat je emoties gecontroleerd zijn en...
€7,95

Negatieve patronen doorbreken met fluorieten


Ze zijn bij uitstek geschikt wanneer je in negatieve denkpatronen raakt vastgeroest. De stenen helpen je om inzicht te krijgen in de manier waarop je denkt. Ze brengen je emoties in balans en helpen negatieve denkwijzen te doorbreken. Doordat er weer orde is, komt er ruimte voor positiviteit. Met een heldere geest wordt je vindingrijk en kunnen er nieuwe ideeën opborrelen.

Foto fluoriet

Daarom zijn ze ook hele goede stenen om tijdens een meditatie te gebruiken. Voor kinderen met ADHD is het een goede steen, omdat het orde en rust in het hoofd stimuleert. fluorieten beschermen ook tegen negatieve straling van buitenaf, zoals van bijvoorbeeld computers of mobiele telefoons. Daarnaast hebben de verschillende kleuren ieder hun eigen specifieke eigenschappen die goed kunnen zijn voor je geestelijk welzijn. Blauw werkt bijvoorbeeld in op je creativiteit. Paars ontwikkelt je intuïtieve vermogens. Wit reinigt de aura. Groen is kalmerend en ontspannend. Roze verzacht je denkwijze. Rood, bruin en zwart beschermen tegen negatieve emoties.

Verzorging van fluorieten


Omdat fluorieten, net als alle andere stenen, de positieve én negatieve energie vasthouden, is het belangrijk dat je regelmatig de stenen reinigt. Je kan ze dagelijks even afspoelen met warm water, zodat ze van hun statische lading worden ontdaan. Zo nu en dan kan je ze ’s nachts op de vensterbank in het maanlicht leggen. Leg de stenen niet in de felle zon, omdat ze dan verkleuren. Er zijn ook andere manieren om de fluoriet te reinigen. Begraaf hem bijvoorbeeld in de aarde en laat hem daar minstens 24 uur.

Heb je geen tuin, dan kan je ook een potje met aarde vullen en de steen daar in doen. Na het ontladen, kan je de fluoriet op verschillende manieren weer opladen. Leg hem bij daglicht, maar niet in de felle zon, in een schaaltje met steentjes van bergkristal. Die steen heeft de eigenschap om de energie van andere stenen te versterken. Vergeet niet om daarna de bergkristallen ook te ontladen. Dat kan, door de stenen even onder stromend water te houden. Amethist heeft hetzelfde effect. Deze kan je dus ook bij de fluorieten leggen om de stenen te ontladen. Wanneer je de stenen goed verzorgt, kan je er heel lang profijt van hebben.

Avatar foto

Hey! Ik ben Jozefien, net 51 jaar geworden en de eigenares van Healing Stones. Sinds jong heb ik een grote passie voor het mystieke en spirituele. Zo heb ik van mijn hobby mijn beroep kunnen maken en help ik jullie graag wegwijs in de wondere wereld van edelstenen en mineralen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *