edelstenen

Groene edelstenen: geluksstenen van hoop en harmonie

De kleur groen komt het meest voor in de natuur. Het is de kleur van nieuw leven en natuurlijkheid, maar ook van hoop en vrede. Groen heeft een rustgevende, zachte uitstraling en dat geldt ook voor de vele edelstenen in deze kleur. Bekende groene edelstenen zijn de aventurijn, die een kalmerende werking heeft en de malachiet, die het logisch nadenken bevordert. Smaragd wordt veel gebruikt bij huidklachten en fluoriet beschermt tegen angsten. Ook de nationale steen van China en enkele Amerikaanse staten, jade, is heel populair, en staat bekend als de steen van het hart en als geluksbrenger!

De geschiedenis van groene edelstenen


Door de eeuwen heen worden groene edelstenen geassocieerd met het hart en gevoelens. Groene edelstenen kunnen behulpzaam zijn om negatieve gevoelens kwijt te raken en deze te vervangen door gevoelens van optimisme. Op die manier brengen ze harmonie en hoop. Bij de Grieken was groen ook de kleur van Aphrodite, de godin van de liefde en vruchtbaarheid. Een belangrijke groene steen die al sinds de oudheid populair is, is de aventurijn, een groene kwarts waarin ook andere kleuren zichtbaar zijn.

De naam aventurijn komt van ‘per avventura’, dat ‘bij toeval’ betekent. Het was de naam die glasblazers gaven aan groen glas waar toevallig koper in terecht was gekomen. Malachiet, een groenzwart gestreepte steen, werd eeuwenlang gewijd aan Egyptische godinnen en heeft te maken met moederschap en schoonheid.

groene edelsteen
Foto van groene edelsten

Aventurijn was een populaire edelsteen bij de oude Chinezen en de oude Grieken. Voor de Grieken was de steen verbonden met moed en optimisme. De drager van een aventurijn was volgens hen beter in staat om doelbewust in het leven staan. Krijgers kregen bovendien een aventurijn die in hun kleding werd genaaid, om hun moed en eerzucht te bevorderen. In China werden alle soorten groene edelstenen gebruikt als amulet.

Er werden bijvoorbeeld schildpadbeeldjes van gemaakt, die het symbool waren voor een lang leven. De Chinezen waren ervan overtuigd dat aventurijnen gezondheid en geluk brachten en goed waren voor de concentratie en potentie. De keizer had zelfs een zegel van aventurijn, die de ‘keizersteen’ werd genoemd.

De kenmerken van aventurijn, malachiet en jade


Aventurijn is een populaire heelsteen, die je algehele welzijn bevordert en die goed betaalbaar is. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen en dieren worden vaak met deze steen behandeld. De glinsterende groene steen trekt geluk aan en stimuleert je creativiteit. Deze geliefde edelsteen hoort bij diverse sterrenbeelden, waaronder Kreeft, Boogschutter en Vissen. De groene variant van aventurijn wordt veel als amuletsteen gebruikt of in een sleutelhanger gedragen en staat erom bekend niet alleen geluk, maar ook geld aan te trekken. Daarom is het altijd een goed idee om de steen in je portemonnee te stoppen.

Malachiet is een heldergroene tot zwartgroene steen die zeer veelzijdig is. Het was vroeger een steen die voornamelijk met vrouwen werd geassocieerd, maar tegenwoordig gebruiken ook mannen hem vaak. Het analytisch vermogen dat je bij wiskunde en schaken nodig hebt wordt door deze steen – die onder meer in Rusland en Afrika voorkomt – gestimuleerd.

Malachiet werkt positief op de geslachtsorganen, net als jade. Jade was in China, Australië en bij de Maya’s en de Azteken een geliefde steen en zou de vruchtbaarheid stimuleren. Door de inheemse volken van Zuid-Amerika werden grafgiften van jade en andere groene edelstenen meegegeven aan de overledenen en hadden rijke mensen vaak voorwerpen van jade met mooi uitgesneden voorstellingen.

Wat doet een groene edelsteen voor je gezondheid?


Door een groene aventurijn op je huid te dragen zorg je voor een positieve invloed op vermoeide spieren en botten. Wondjes van de huid, blessures en spierpijn gaan bovendien sneller over als je een aventurijn bij je draagt. Ook het hart en de bloedvaten hebben baat bij het gebruik van deze groene steensoort. Door regelmatig een aventurijn te dragen zou je ook maag- en darmklachten kunnen verzachten. Allerlei soorten pijnen, waaronder hoofdpijn die veroorzaakt wordt door stress, kunnen verminderen dankzij de groene aventurijn. Voor een optimale werking moet je er wel voor zorgen dat je de groene edelsteen gedurende langere tijd bij je draagt. Bij een acuut probleem kan je de steen op de plek in kwestie leggen voor het beste resultaat.

Malachiet versterkt net als aventurijn het hart en vermindert de kans op spataderen. Deze groene steensoort bevat koper, dat positief werkt op ontstekingen. Een blaasontsteking die steeds terugkomt is daarom gebaat bij het gebruik van malachiet. Ook prostaatklachten en seksuele problemen door negatieve ervaringen zouden kunnen verminderen dankzij deze steen. Net als aventurijn is ook jade een edelsteen van het hart en deze steen zou daarom hartritmestoornissen of een hoge bloeddruk verminderen.

Groene ring

Ook problemen met de vruchtbaarheid zouden baat hebben bij het gebruik van dit groene mineraal. Uiteraard is het belangrijk om bij lichamelijke klachten altijd een arts te raadplegen en groene edelstenen niet te gebruiken als vervanging van geneesmiddelen of behandelingen.

De geestelijke werking van groene heelstenen


Aventurijn werkt niet alleen op het lichaam, maar beïnvloedt ook de geest in positieve zin. Het creatieve denken wordt namelijk door de groene edelsteen gestimuleerd, zodat er originele ideeën ontstaan. De groene edelsteen zorgt er bovendien voor dat je makkelijker beslissingen kan nemen en belangrijke besluiten kan doorzetten. Wie op zoek is naar een goede basis voor leiderschap kan dus heel goed een aventurijn bij zich dragen. De groene aventurijn beschermt je ook tegen sombere gedachten en zorgt voor emotionele rust. Ten slotte kan de steen stotteren en blozen helpen verminderen.

Je logische denkvermogen en goede woordkeuze worden bevorderd als je malachiet bij je draagt. Deze steen kan je zelfs helpen om de taal van dieren beter te begrijpen. Ook helpt malachiet je om te genieten van schoonheid in kunst, voorwerpen en situaties. Negatieve emoties, angsten en fobieën worden verzacht door deze populaire edelsteen. Jade is de steen die niet alleen lichamelijke kwalen helpt op te lossen, maar ook geestelijke. Deze kostbare steen zorgt voor positieve energie, fijne dromen en werkt positief op het zenuwstelsel.

Welke edelsteen past bij jou?


Edelstenen met een groene kleur horen bij het hart. Voor iedereen die graag vanuit zijn of haar hart wil leven en negatieve gevoelens gemakkelijker wil loslaten is een groene edelsteen dus heel geschikt. Je kan de steen in een sieraad dragen of als gelukssteen gebruiken in je kleding. Of geef de steen een mooi plekje in je huis. De stenen in diverse groene tinten zijn in veel culturen het symbool van hoop en een positieve kijk op het leven. In Midden-Amerika stond groene jade ten tijde van de Maya’s en de Azteken voor een lang leven en zelfs voor onsterfelijkheid.

Er zijn veel verhalen over groene edelstenen, die mensen uit landen over de hele wereld geboeid hebben. Wat je steeds terugziet in de verhalen over de werking van de groene edelstenen is dat ze het zenuwstelsel kalmeren. Ook hebben ze een harmoniserende en verzoenende werking. Dat geldt niet alleen voor de hier besproken soorten als aventurijn en jade, maar ook voor andere bekende groene stenen, zoals smaragd, groene calciet en groene fluoriet. Deze heelstenen zijn er in veel variaties, van zachtgroen tot donkergroen en van geelgroen tot blauwgroen. Net als de mens is elke groene edelsteen dus uniek!

Avatar foto

Hey! Ik ben Jozefien, net 51 jaar geworden en de eigenares van Healing Stones. Sinds jong heb ik een grote passie voor het mystieke en spirituele. Zo heb ik van mijn hobby mijn beroep kunnen maken en help ik jullie graag wegwijs in de wondere wereld van edelstenen en mineralen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *