edelstenen

Halfedelstenen: Alles wat je er moet over weten

Halfedelstenen dragen een naam die hun duidelijk onrecht aandoet. Een naam die gegroeid en gegeven is door de tijden heen, maar die in contrast staat met de ongekende energie en kracht die ze uitstralen. Maar wat zijn halfedelstenen nu precies? En wat is er zo bijzonder aan deze categorie van edelstenen? Wij geven het antwoord.

Wat zijn halfedelstenen?

Voor de benaming halfedelstenen moeten we terug naar de 19de eeuw. Het was in de jaren 1800 dat men immers besloot om de zogenaamde edelstenen in twee verschillende categorieën te verdelen. Hierbij werd gekozen voor de benamingen edelstenen en halfedelstenen. Hoewel de term halfedelstenen ondertussen wat in de vergetelheid is geraakt, duikt hij toch nog regelmatig op. Er bestaat wat controverse over het gebruik van deze termen aangezien het lijkt alsof halfedelstenen minderwaardig zijn, wat vaak niet het geval is. Op gebied van krachten en energie vervullen ze een minstens even belangrijke rol dan de edelstenen en ook op gebied van prijs zijn er soms halfedelstenen die de prijs van de edelstenen ruimschoots overtreffen.

https://www.youtube.com/watch?v=PJxXVCbNHck

Om halfedelstenen te definiëren, lijkt het ons handig om eerst even edelstenen te definiëren. Het woord ‘edelstenen’ wordt immers gebruikt om te verwijzen naar 4 specifieke stenen zijnde diamanten, robijnen, smaragden en saffieren. Soms worden aan deze lijst ook parels, opaal en jade toegevoegd, maar dat wordt niet algemeen erkend.

Aan de andere kant hebben we dus de halfedelstenen. Deze term wordt gebruikt om naar zo goed als alle andere edelstenen en stenen te verwijzen. Zo goed als elke steen die door de mens vandaag de dag gebruikt wordt: of het nu als versiering is of voor het gebruik van de talrijke krachten en energieën verbonden aan de steen, valt onder de noemer halfedelstenen. Denk hierbij aan agaat, barnsteen, toermalijn, maansteen, malachiet, rozenkwarts, jade, citrien, lapis lazuli, turkoois en ga zo maar door.

Zijn halfedelstenen echt maar half zoveel waard?

Dat halfedelstenen maar half zoveel waard zouden zijn of half zoveel kracht zouden uitoefenen dan hun edele broers en zussen is een fabeltje. Je zou kunnen stellen dat de term ‘half’ in dit geval heel misleidend is. Er zijn immers heel wat van deze stenen die door unieke vormen, prachtige inclusies of andere vormen en patronen per karaat meer geld opbrengen dan de echte edelstenen. En wat dan gezegd van bijvoorbeeld een natuurlijke parel! Door de jaren en eeuwen heen is deze term echter zo ingeburgerd dat het moeilijk wordt om het geweer nu nog van schouder te veranderen. Dan zouden we ook alle boeken, naslagwerken en websites waarin naar dit onderscheid wordt verwezen, moeten aanpassen.

 

Koop wat voor jou belangrijk is

Foto van halfedelstenen

In plaats van te kijken of het nu om een edelsteen of een halfedelsteen gaat, is het veel belangrijker om na te gaan wat je precies wilt en wat het doel van de steen is. Wil je ermee pronken en de steen dragen in een ring of in een armband? Of is het toch eerder omwille van de bijzondere krachten? Of waarom niet de beide combineren? Het is belangrijk om na te gaan wat de steen voor jou kan betekenen. Iedere steen heeft zo zijn eigen krachten en energieën… ongeacht of het nu om een edelsteen of een halfedelsteen gaat.

Een steen wordt pas waardevol als hij ook doet waarvoor jij hem gekozen hebt. Personen die een speciale band met bijvoorbeeld hun agaat ontwikkelen en deze veelvuldig gaan gebruiken tijdens het mediteren omdat ze de energie duidelijk voelen, zullen hun steen zonder twijfel als zeer waardevol beschouwen. Hetzelfde geldt voor mensen die regelmatig een pendel met bijvoorbeeld een kwarts gebruiken. Als deze pendel hen de richting wijst waar ze naar op zoek zijn en hen gidst in moeilijke momenten dan zal deze steen voor hen waardevol zijn. Wat waardevol is en of het nu om een edelsteen of een halfedelsteen gaat, is dus zeer relatief.

Halfedelstenen en hun betekenis

Alle halfedelstenen en hun krachten, betekenis en energie bespreken, is onbegonnen werk. Daarom dat we enkele van de meest voorkomende en meest gebruikte halfedelstenen uitlichten. Zoals gezegd is dit lijstje echter zo goed als eindeloos en kan het zijn dat in jouw specifieke situatie een andere halfedelsteen doeltreffender en nuttiger is.

Amethist: Deze steen heeft een typische purperen kleur en is de geboortesteen van de maand februari. Misschien wel de sterkste kracht van deze steen is om je emoties en geest in balans te brengen en indien nodig troost te brengen. Hij gaat je nuchter laten nadenken, maar tegelijkertijd vindingrijkheid en passie stimuleren.

Citrien: De naam van deze steen is afgeleid van het woord citroen. De kleur van deze halfedelsteen is echter eerder goudkleurig dan geel. Het is een hartverwarmende steen die de kracht van de zon in zich draagt. De steen helpt je om jezelf te uiten en om met vindingrijke ideeën op de proppen te komen.

Turkoois: De typische blauw-groene edelsteen. Al eeuwenlang wordt deze steen als amulet ter bescherming gedragen en beschermt het de drager tegen onheil en negatieve energie. Het is daarnaast ook een symbool van vriendschap.

Toermalijn: 1 kleur aan deze steen toewijzen zou de pracht en praal van deze steen onrecht aandoen. Hij heeft namelijk een uniek, zeg maar wonderlijk palet van kleuren. Op gebied van kleuren is er geen enkele andere steen die de toermalijn evenaart. De steen wordt gebruikt om je fysieke kracht te versterken en zorgt daarnaast voor welvaart en rijkdom.

Maansteen: De maansteen is een transparante halfedelsteen die in vele gevallen over een bijzondere gloed beschikt die iets heeft van de maneschijn. What’s in a name. Maansteen is de steen van de reizigers en beschermt ze tijdens hun tochten en ondernemingen. Daarnaast is het ook een liefdessteen die je helpt bij nieuwe liefdes.

Malachiet: Malachiet heeft een typische groene kleur die de steen heeft verkregen door de aanwezigheid van koper. Hij wordt dan ook vaak in kopermijnen gevonden. Het is een beschermende steen die je gaat beschermen tegen emotionele schade. De steen gaat je daarnaast helpen om tijdens je meditatie in contact te komen met Moeder Aarde.

Hangers van halfedelstenen

Parel: Wie wordt er nu niet verwonderd en verbaasd bij het aanschouwen van een parel? Het is een van die halfedelstenen die terecht een plekje bij de edelstenen zou verdienen. Maar verdienen ze dat niet allemaal? Parels zijn het resultaat van een proces dat plaatsvindt in schelpdieren. Ze zijn de vertegenwoordiging van alles wat maagdelijk en puur is in deze wereld. Puur, oprecht en alle synoniemen die van toepassing kunnen zijn. Het is ook de geboortesteen van de maand juni.

Aquamarijn: Deze steen staat natuurlijk bekend om zijn fantastische blauwe kleur. Dat de steen de Latijnse naam voor water draagt, is geen wonder als je de kleur van de steen bekijkt. Het is een bijzonder populaire steen die de geboortesteen van de maand maart vormt. Bij het aanschouwen van de steen straalt hij rust en kalmte uit. En dat is ook precies zijn grote kracht. Deze halfedelsteen wordt gebruikt om je tot rust te brengen tijdens moeilijke of stressvolle periodes. Het is ook een troostende steen.

Halfedelstenen: aartsengelen en chakra’s

Om het bos door de halfedelstenenbomen nog te zien op gebied van aartsengelen en chakra’s maken we voor jullie graag een overzicht van enkele van de belangrijkste edelstenen en op welke chakra ze precies een positieve en de meeste invloed hebben. Opgepast, dit betekent niet dat enkel deze stenen een invloed op deze chakra’s uitoefenen en dat ze geen invloed kunnen hebben op andere chakra’s. Ook andere stenen hebben zo hun invloed waarbij in de meeste gevallen de kleur bepaalt op welke chakra precies. Naast hun invloed op de chakra’s vermelden we bovendien met welke van de aartsengelen ze een band hebben. Zo kan je afhankelijk van je eigen wensen en vereisten de juiste halfedelsteen aanschaffen.

Rode Jaspis en Turkoois: Beide halfedelstenen oefenen een positieve invloed uit op het eerste chakra: namelijk het wortelchakra. Sandalfon is de aartsengel verbonden aan hoofdzakelijk turkoois en wordt de beschermer van de ongeborenen genoemd.

Rozenkwarts: Oefent als halfedelsteen zowel een positieve invloed op het sacrale als het hartchakra uit. Liefde, emotionele balans en relaties zijn het focuspunt van deze steen. Rozenkwarts is de steen die in verband wordt gebracht met aartsengel Chamuël; Hij die God ziet.

Citrien en barnsteen: Door hun gele kleur oefenen ze positieve krachten op het zonnevlechtchakra uit. Barnsteen is dan weer de halfedelsteen die een nauwe band heeft met aartsengel Uriël; Het licht van God.

Malachiet: Naast rozenkwarts oefent ook malachiet een positieve energie uit op ons hartchakra. Als helende steen is het geen wonder dat Rafaël; hij die geneest en heelt, met deze steen in verband wordt gebracht.

Amazoniet en sugaliet: Beide halfedelstenen worden vaak gebruikt om invloed uit te oefenen op het keelchakra. Sugaliet heeft hierbij een band met de aartsengel Michaël; Hij die is zoals God.

Citrien en amethist: citrien vonden we ook eerder al terug bij het zonnevlechtchakra. Samen met amethist heeft deze halfedelsteen ook een positieve invloed op het derde oogchakra. Citrien staat bekend om het bevorderen van de communicatie net zoals aartsengel Gabriël; de boodschapper van God, daarom bekendstaat.

Lapis lazuli en kwarts: lapis lazuli en kwarts zijn de stenen van het kruinchakra. Lapis lazuli is bovendien de steen van aartsengel Zadkiël; de gerechtigheid van God.

Avatar foto

Hey! Ik ben Jozefien, net 51 jaar geworden en de eigenares van Healing Stones. Sinds jong heb ik een grote passie voor het mystieke en spirituele. Zo heb ik van mijn hobby mijn beroep kunnen maken en help ik jullie graag wegwijs in de wondere wereld van edelstenen en mineralen.

3 reacties

 • Mirjam (mimi) wijler

  Geachte ,Mevrouw
  Ben door rond te neuzen op û site terecht gekomen,meteen al hêêl intressant,ben Mimi 61jaar effe in een noten,
  dopje,e, eigelijk sinds 13jaar invalide,de jaren gaan voorbij met mijn mede pijnpatieênten,en klagen helpt niet,maar ben zover of kort,lachdat,k geen10min meer kan staan,medicijnen slaan niet aan bij ons,ZWARE o p
  helaas ook niet ,en ,t gebruik van lange jaren morfine pleistes ook niet,genoeg gejammerd we geven niet op,maar
  tis,,,,,,weet dat er veel meer is als we weten denken te weten of waarnemen,Maar ,k geloof wat helaas vele menssen (menssen) niet echt over nadenkenken,zolang ,t niet voor hun deurtje staat,wij zjn een klein groepje menssenkinderen die elkaar in de psychiaterie pijnafdelijng hebben leren kennen,want t is gewoon zo door eeuwige pijnen eenzaamheid,niet meer kunnen zoals ge wilt ,ook mentaal niet verschoond zijn gebleven,t een ,
  onderhoud automatische ,t ander, zelfs onbewust,anti deprisiva,enz,toch zou ,k graag wwat meer kennis willen lichamelijk is,t pfff tja noppes,maar geestelijk zo,zo daaromm wou ik u vragen of ,k af en toe aan û vragen mag stellen,ivb onnze situatie,zelf ben k al op leeftijd helaas heb ,k lotgenootjes van zêêr vêêl jonger,en dat raakt me diep,in mijn ziel,ben maar ne gewone mens,zou ,k u zo nu en dan vragen ,mogen stellen,inv û rijke kennis,en sorry ,k verwacht geen grote dingen,maar t zou ons denk ,k kunnen helpen,mogelijkheden te overdenken,, mms
  t geloven te behouden,wil Û zêêr vriendelijk bedanken om dees te lezen,en ,k ga over Ü kennis lezen,mvg
  Hoogachtend,Mimi.

 • Blue Feather

  Ik ben gehandicapt. Al ruim 20 jaar. Pijn is het enige wat ik ken. Maar gebruik daar dan ook wel de medicamenten die de pijn net aan draaglijk maakt.
  Ik ben een Native Indiaanse vrouw. Wonende in Nederland. Helaas wonen er niet meer indianen in
  Nederland dan ik zelf. Mijn vader heeft mij Pocahontas genoemd wat mij nog al in een hachelijke situatie
  brengt. Iedereen denkt aan een grap.
  Indianen zijn bekend met pijn. Vroeger als slaven gebruikt door de engelsen hebben wij heel veel pijn moeten doorstaan. Zwepen stokken kogels op je voeten.. (schieten met een geweer op je voeten ) voor als je moest dansen voor de slavenhandelaars. Ja ook indianen waren slaven. Net zo als de mensen uit afrika. Werken op de maisvelden. Mijn overgroot vader had mij de brandwonden laten zien van het brandmerken van het nummer van de slavenhandelaar. Maar goed die tijd is voor bij en leven nu in het heden. Maar vechten tegen
  de pijn kennen we nog steeds. Door iets op te pakken.. niet figuurlijk .. maar letterlijk.. kun je je pijn verplaatsen. Wat wij als hobby doen is kralen op stoffen. Wij maken badges sieraden hoesjes en eigenlijk alles wat je maar kan bedenken Zelfs potjes en flesjes zijn geschikt om te bekralen. Wij noemen het beading. Er zijn verschillende vormen van beading. Je kunt weven op een weefraam of met de hand. Daar heb je weer verschillende steken voor. The flatstich en de brick stich en de rondo stich. en er zijn wel meer dan honderd verschillende steken om te doen. De makkeljjkeste manier is de flat stich. En het gaat ook lekker snel. Ik doe nu even tussen door een hoesje voor een aansteker.. maar eigenlijk heb ik een paar schoenen die ik nog af moet maken. Een paar gympen die bekraald moeten worden. Als ze dan af zijn dan zijn ze zoooo mooi.. En wanneer ik zo lekker bezig ben.. dan voel ik mijn pijn niet meer.. Er bestaat ook een legende.. Een indiaanse legende..
  Er was een oude vrouw.. en had vreselijke reuma in haar handen.
  Toch bleef ze door gaan met het weven van haar kralen ondanks alle pijn.
  s’avonds kroop ze zuchtend maar tevreden op haar matras en trok een deken over zich heen.
  Dag na dag maakte ze de mooiste armbanden op haar weefgetouw voor de kralen.
  Op een dag kwam haar kleinzoon langs om te zien hoe het met oma ging. Oma zat te zingen bij haar werk.
  De kleine jongen keek toe hoe haar kromme vingers het werk deden,
  Hij keek naar het gezicht van zijn oma die een paar vriendelijke ogen had en vrolijk de wereld in keek.
  Oma zei hij.. Oma, mag ik u wat vragen.
  De oude vrouw zei: Maar natuurlijk mijn lieve jongen. Wat wou je dan vragen aan mij?
  Oma, begon de jongen, oma. hoe komt het toch dat u altijd zo vrolijk bent. En altijd maar weer
  die prachtige armbanden maakt. Heeft u dan geen last van uw Reuma.? Heeft u dan geen pijn?
  Hoe gaat u er mee om?
  Lieve jongen.. het antwoord heb je zelf al gegeven. Want hoe ik omga met de pijn is door mijn handen te
  laten werken.
  En je ziet wat ze kunnen maken. Wat ze kunnen doen. Door mijn handen te laten werken voel ik geen pijn en denk ik niet aan pijn. Dan denk ik alleen maar aan de mooie dingen die zullen ontstaan wanneer mijn handen werken.

  Wanneer ook U uw handen laat werken zal de pijn afnemen.. zal u niet meer de pijn voelen.. en zal u
  altijd vrolijk zijn.

  Mijn levensverwachting is helaas niet hoog. De dokter gaf mij nog 5 jaar. Hopelijk nog iets langer.
  Wat ik mankeer ? Eigenlijk alles.. Hart longen lever nieren blaas darmen maag.. botontkalking in ernstige mate.. bij omdraaien in bed kan ik een rib breken.. 2 hernia’s in mijn rug en 1 in de nek. reuma.. en een halve verlamming van 1 been. De hernia drukt steeds meer op de zenuw waardoor ik straks niet meer kan lopen. Alle zwakke delen gaan verstijven.. en worden been.. Het onderste gedeelte van mijn rug is al verbeend.. daar zitten geen wervels meer. Maar dat geeft niet.. echt niet.. ik kan mijn handen laten werken.. en deze maken de mooiste dingen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *