edelstenen

Himalaya zout: wat is het en hoe werkt het?

Himalayazout is het oudste zout op aarde. Het is een bijzondere zoutsoort, want het bevat van alle zouten de meeste mineralen en de minste verontreinigingen. Het is los verkrijgbaar om te gebruiken als zoutoplossing, maar je treft het ook aan in diverse vormen, van ruwe brokken tot decoratieve gebruiksvoorwerpen. Vanwege de helende effecten wordt Himalayazout veel gebruikt in voeding, voor therapieën en bij rituelen, voor genezing, als schoonheidsmiddel en verzamelobject.

Badzout Himalaya Kopen

Bekijk
Himalaya Zoutsteen Badzout, 400 gram.
€3,95

Oorsprong Himalaya zout

Zout kan grofweg op 3 verschillende manieren worden gewonnen, uit de zee (zeezout), onder de grond (steenzout) en uit rivierwater. Himalaya zout behoort tot het steenzout, ook wel haliet genoemd. Het zout heeft zich in het Himalayagebergte zo’n 500 miljoen jaren geleden gevormd door indamping van zeewater. Het eeuwen durende kristalliseringsproces heeft ervoor gezorgd dat het zout zich tot een soort steen heeft samengeperst. Vandaar ook de benaming ‘steenzout’.

De kracht van Himalaya zout

Himalayazout wordt gezien als het schoonste en zuiverste zout op aarde en bevat maar liefst 84 mineralen en zogenaamde oligo-elementen, zoals koper, calcium, magnesium, fosfor, natrium, kalium, chroom, selenium, zink en borium. Deze steenzout wordt al duizenden jaren gebruikt in de natuurgeneeskunde.

Himalaya zout, hoe gebruik je het?

Je kunt op verschillende manieren profiteren van de helende effecten van Himalaya zout. Je kunt het steenzout in vaste vorm decoratief ergens neerzetten. Naast de sierwaarde profiteer je echter ook van de reinigende werking van het Himalaya zout. Het zoutkristal zuivert namelijk de ruimte door middel van het uitstralen van negatieve ionen. Deze heffen het teveel aan positieve ionen – afkomstig bijvoorbeeld van elektrische apparatuur of sigarettenrook – op. Een teveel van deze positieve ionen kunnen klachten veroorzaken als lusteloosheid en depressiviteit. Een decoratieve zoutlamp of kaarshouder brengt dus niet alleen een mooie sfeer in huis, maar ontkracht ook het teveel aan elektrische lading in een ruimte. Het is dan ook een fijn kristal om in je slaapkamer te plaatsen.

Himalaya zout voor zoutoplossing

Je kunt van Himalayazout een zoutoplossing maken. Je maakt het door een of meerdere brokken van het zout in een afsluitbare kan of weckpot met (gefilterd) water te leggen. Water kan maximaal tot 26% zout absorberen. Als het zout is opgelost in het water, is het dan ook belangrijk dat er nog wat zout op de bodem blijft liggen. Dan weet je namelijk zeker dat het water een maximum hoeveelheid zout heeft opgenomen. Wanneer je deze zoutoplossing koel en uit de zon bewaard, is het onbeperkt houdbaar. Deze zoutoplossing wordt ook wel ‘sole’ genoemd. Je kunt de zoutoplossing zowel inwendig als uitwendig gebruiken.

Himalaya zoutoplossing voor inwendig gebruik

Dagelijks een theelepeltje drinken

Dagelijks een half theelepeltje in een groot glas water helpt bij tal van klachten, waaronder allergieën en huidaandoeningen, lever- maag en darmaandoeningen, menstruatie- en overgangsklachten, gewrichts- en spierpijn, concentratieproblemen en depressie. Het voorziet je lichaam van 84 verschillende mineralen en oglio-elementen, versterkt je immuunsysteem, is goed voor de vochthuishouding, verwijdert gifstoffen en verhoogt je energie. Het is wel belangrijk om bij dagelijks gebruik er minstens 2 liter water naast te drinken.

Dagelijks spoelen en poetsen

Je kunt met een half theelepeltje in een groot glas water dagelijks je keel spoelen bij tand- en tandvleesproblemen, zoals gaatjes, tandsteen en bloedend tandvlees. Ook helpt het bij een slechte adem. Je kunt er ook onverdund je tanden mee poetsen. Het zal je helpen je tanden witter te maken en het vermindert tandplak en tandsteen.

Stoombad

Maak een stoombad met een kom heet water en daarin een halve liter zoutoplossing. Ga er met je gezicht boven zitten met een handdoek over het hoofd om de stoom zo goed mogelijk te benutten. Een stoombad met deze zoutoplossing helpt bij verkoudheidsklachten als keelpijn, keelontsteking, heesheid, hoesten.

Himalaya zoutoplossing voor uitwendig gebruik

In bad

Je kunt het zout of de zoutoplossing toevoegen aan een warm bad. Gebruik een halve tot hele liter zoutoplossing voor een heel bad. Dit bad harmoniseert, vitaliseert, zuivert en reinigt het lichaam. Je kunt de zoutoplossing ook in een voetbad gebruiken om voetschimmel te behandelen of bij zweetvoeten.

Scrubben

Je kunt van Himalayazout en verzorgende olie een scrub maken. De fijne korrels stimuleren de bloedcellen en verwijderen direct daarbij dode huidcellen voor een zachte, stralende huid.

Grof Himalaya Tafelzout Kopen

Himalayazout is het zuiverste zout ter wereld en omdat het zo oud is, zuivert dit krachtige natuurproduct de lucht. Het oudste steenzout dat je op aarde kunt vinden brengt je lichaam in harmonie en versterkt je immuunsysteem. Het is nu nog makkelijker om rust in je huis of op je werkplek te...
€5,95

Himalaya zout, krachtig natuurproduct voor rust en zuivering

Himalayazout is een krachtig natuurproduct dat de lucht en het lichaam zuivert en zorgt voor rust en ontspanning. Het oudste en zuiverste steenzout ter wereld brengt het lichaam in harmonie en versterkt het afweersysteem. In vaste vorm, bijvoorbeeld als zoutlamp, kan het gebruikt worden als natuurlijke luchtzuiveraar en zorgt het voor een fijne en positieve, ontspannen sfeer.

Avatar foto

Hey! Ik ben Jozefien, net 51 jaar geworden en de eigenares van Healing Stones. Sinds jong heb ik een grote passie voor het mystieke en spirituele. Zo heb ik van mijn hobby mijn beroep kunnen maken en help ik jullie graag wegwijs in de wondere wereld van edelstenen en mineralen.