edelstenen

Kwarts: De Krachten en Toepassingen toegelicht

Helder kwartskristal wordt weleens het ultieme cadeau van Moeder Aarde genoemd. Een steen die vooral geloofd wordt omwille van de spirituele en helende krachten, een steen die ook overvloedig aanwezig is en de meeste diverse soort van het mineralenkoninkrijk vormt. Dit is de steen die licht in het menselijke leven bracht en die zelfs op technologisch en wetenschappelijke gebied een belangrijke rol heeft gespeeld en nog speelt. Begint het al te kriebelen om hier meer over te weten te komen?

Naam

Heldere kwarts wat we ook weleens de basiskwarts noemen en waar we in dit artikel vooral naar verwijzen, is het kwartskristal dat we kennen van zijn witte soms transparante kleur. Het heeft iets weg van een stuk ijs en daarom wordt het soms ook ijskristal genoemd. De verwijzing naar ijskristal heeft de steen te danken aan het Griekse woord krystallos dat ijs betekent. Bij de Oude Grieken geloofde men immers dat het kwartskristal door goddelijke inmenging was ontstaan en eigenlijk ijs was dat nooit kan smelten. Het woord kwarts op haar beurt heeft twee mogelijke origines. Of het komt van het oud Duitse woord querkluftertz, dat verwees naar de witte variant van kwarts, of het komt van een ander Duits woord Quarz waarbij het dan weer een Slavische oorsprong heeft.

Kwartsen door de geschiedenis en culturen heen

Kwartskristal heeft altijd een belangrijke rol in de geschiedenis gespeeld. Omdat het zo talrijk gevonden wordt, is het waarschijnlijk een van de oudst gebruikte edelstenen door de mens ter wereld. Oude Grieken en Romeinen waren niet alleen onder de indruk van de schoonheid van de steen maar ook van de helende krachten. Hij werd dan ook in deze beschavingen vaak als talisman gedragen. Beide beschavingen verwezen ook naar de edelsteen als zijnde krystallos; wat zoveel als ijs betekent. Volgens hen was deze magische steen door de Goden gevormd als zijnde ijs dat nooit smelt. Geen wonder dat ze het dan ook goddelijke krachten toedichtten.

Ook de Oude Egyptenaren waren trouwens al vertrouwd met de bijzondere eigenschappen van deze steen en verwerkten hem in allerhande juwelen en beeldjes. Voor de Egyptenaren was deze steen de ideale remedie om ouderdomsverschijnselen tegen te gaan.

De kwartssteen wordt tegenwoordig ook nog gebruikt door de Aboriginals, oorspronkelijke bewoners van Australië, als ingrediënt voor enkele magische drankjes. Ook duikt de steen in de mythologische verhalen van deze bevolking op.

Foto kwarts

Leuk extraatje nu we toch door de geschiedenis van kwarts heen surfen, is het belang van deze steen voor de kleuren en het daarbij horende prisma. Dit hebben we allemaal te danken aan sir Isaac Newton en natuurlijk aan ons kwartskristal. De beroemde wetenschapper en uitvinder ontdekte namelijk hoe het zonlicht in stukken brak wanneer het doorheen een kwartskristal scheen. Het resultaat was een schitterend regenboogpatroon dat Newton in staat stelde om dit prachtige fenomeen van naderbij te bestuderen. Daarnaast is kwarts trouwens ook pizo-elektrisch wat betekent dat de steen druk of warmte in elektromagnetische energie kan omzetten. Een techniek die tot op de dag van vandaag in horloges, microfoons en computerchips wordt gebruikt.

Krachten en toepassingen van kwarts

Door de grote diversiteit binnen de kwartssoort is het moeilijk om over krachten en toepassingen te spreken aangezien elke soort zijn eigen specifieke eigenschappen heeft.

Wat we wel kunnen vertellen over de heldere witte versie van de steen is dat deze vooral geloofd wordt omwille van zijn helende krachten en het wegnemen van alle negatieve energie. Deze steen gaat je zuiveren op spiritueel, mentaal en fysiek niveau zodat je helder en gezond weer aan de slag kunt of een nieuwe horde kunt nemen of uitdaging kunt aangaan. Plaats kwartssteen daarom in het midden van een kamer waar je met familie, vrienden of geliefden samenkomt en er zal altijd een positieve energie hangen. De steen zal ook elektromagnetische en andere soorten stralingen wegnemen en je beschermen.

Het kwartskristal wordt ook vaak als steunende steen bij meditatie gebruikt. Het kristal zal je rust brengen en je de kracht geven om je te helpen bij je meditatie en je gebeden. Dit maakt de steen het perfecte object voor al wie op zoek is naar liefde en welvaart. Wist je trouwens dat de kracht en energie van andere edelstenen door de aanwezigheid van kwarts versterkt wordt?

Op lichamelijk vlak gaat deze edelsteen je helpen bij duizeligheid, bij het op orde brengen en houden van je metabolisme, bij gewichtsverlies en bij het tegengaan van vermoeidheid en uitputting.

Soorten kwartsen

Om alle soorten kwarts op een A4-tje samen te vatten… neen, daar gaan we niet aan beginnen. Je begrijpt het plaatje misschien wel en voor de mensen die deze edelsteen kennen… zij weten ook wel dat deze edelsteen een hele familie stenen vertegenwoordigt. Het is daarom niet samen te vatten in enkele woorden. Kwarts wordt op zo goed als ieder continent gevonden, het wordt in tientallen mijnen ontgonnen en het komt in allerhande vormen en maten (ja zelfs gigantisch groot) voor. Het lijkt ons daarom nuttig om enkele van de belangrijkste en bekendste soorten even kort aan te halen, maar om deze lijst helemaal compleet te maken, zouden we er om en bij de 500 moeten bespreken.

Kwarts ketting

Amethist: een edelsteen die varieert van lichtpaars tot de wonderlijke dieppaarse kleur. Dit kristal is gemaakt voor de creatieve zielen en heeft ook een duidelijke spirituele kracht.

Rozenkwarts: niet voor niets de steen der liefde. Rozenkwart komt in alle tinten van roos voor: van bijna doorschijnend over het romantische roos tot varianten van rood. Niet alleen de steen der liefde, maar ook van de schoonheid, het medeleven en de kalmte. Je wordt er helemaal ontspannen van.

Aventurijn: groen, bruin of blauw met een iriserend effect. Een optimistische steen die je het nodige leiderschap zal geven.

Citrien: Net zoals de citroenen geel van kleur. Verbeelding en doorzettingsvermogen zijn de eigenschappen die deze edelsteen positief beïnvloeden.

Agaat: een echt kleurenboek dat vaak in verschillende kleuren voorkomt. Deze steen brengt stabiliteit in je leven en maakt je ook sterker. Wie deze steen bij zich draagt, leert zichzelf met zijn sterktes en zwaktes ook makkelijker te aanvaarden.

Carneeol: komt voor in varianten van rood-oranje. Motivatie, volharding, moed en leiderschap zijn ontegensprekelijk met deze edelsteen verbonden.

Onyx: Voor het versterkten van je innerlijke kracht en voor het brengen van balans in je leven moet je op zoek naar deze steen die voornamelijk in iets donkerdere tinten zoals grijs, bruin en zwart voorkomt.

Vuursteen: Ook deze steen neigt naar de donkere kant met bruine, grijze en zwarte varianten. Kracht, intuïtie en communicatie staan bij deze steen centraal.

De prijs van kwarts

Kwarts is op zijn zachtst gezegd een materiaal dat je zowat over de hele wereld kunt vinden. Het overvloedige voorkomen van deze edelsteen heeft natuurlijk een bijzonder gunstig effect op de prijs en de waarde van deze edelsteen. Talrijke mijnen halen deze steen boven en dat in verschillende kleuren en vormen, van de typische witte transparante kwarts tot varianten in het roos, geel, oranje, grijs en zelfs blauw en rood. Noem maar een kleur en ze komt wel als kwartssteen voor. Daarnaast komt nog dat de prijs ook beïnvloed wordt door de talrijke bewerkingen die erop worden uitgevoerd en de objecten waarin ze verwerkt worden. Van typische juwelen zoals ringen en armbanden over hangertjes tot het gebruik van deze steen in pendels.

Al deze zaken maken dus dat kwarts een vrij goedkope steen is. Met uitzondering van misschien een paar varianten die iets zeldzamer zijn zoals de dumortiriet; de steen van het geduld.

De waarde en de prijs van kwartssteen worden grotendeels bepaald door de kleur en de helderheid van de steen. Er zijn nog andere factoren die een rol spelen, maar deze hebben bij deze edelsteen een minder grote impact. Wat dan met het karaat zullen sommigen zich afvragen? De prijs per karaat blijft ongeacht de grootte van de steen ongeveer hetzelfde omdat deze steen zowel als kleine kiezel en als gigantische steen vaak voorkomt. De grootte heeft dus amper invloed op de prijs per karaat.

Dit maakt wel dat het omwille van de bijzondere krachten en toepassingen een financieel interessante steen is om aan te schaffen.

Wist je dat

  • Wist je dat kwarts gebruikt werd door niemand minder dan Sir Isaac Newton in zijn onderzoek naar het kleurenprisma? De man ontdekte dat zonlicht door de steen in de verschillende kleuren van de regenboog opsplitste. De start van een kleurrijk onderzoek.
  • Wist je dat deze kristal na veldspaat het tweede meest voorkomende mineraal ter wereld vormt?
  • Wist je dat kwartskristal pizo-elektrisch is? Pizo-elektrisch betekent dat de steen hitte en druk in elektromagnetische energie kan omzetten. Horloges, computerchips,… maken daarom gebruik van deze steen.
  • Wist je dat kwarts de verzamelnaam van heel wat verschillende soorten stenen is? Je vindt kwartskristal in alle vormen, maten en kleuren. In totaal gaat het om meer dan 500 soorten.
  • Wist je dat de grootste kwartskristalbol een diameter van maar liefst 157,6 cm heeft? De bol weegt maar liefst 5450 kilogram en werd gevormd uit een kristal uit de Braziliaanse mijnstad Bahia.
  • Wist je dat deze steen ook onder de naam siliciumdioxide en silica bekendstaat?
Avatar foto

Hey! Ik ben Jozefien, net 51 jaar geworden en de eigenares van Healing Stones. Sinds jong heb ik een grote passie voor het mystieke en spirituele. Zo heb ik van mijn hobby mijn beroep kunnen maken en help ik jullie graag wegwijs in de wondere wereld van edelstenen en mineralen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.