edelstenen

Lapis Lazuli: hoe werkt deze blauwe edelsteen?

Wat is Lapis Lazuli?

Lapis Lazuli is een onwaarschijnlijk mooie blauwe steen met een gouden touch en positieve werking. Lapis Lazuli is een prachtig, azuurblauw gesteente dat voor het grootste gedeelte uit lazuriet bestaat, een blauw mineraal. Daarnaast kan deze steen ook wat sodaliet (blauw), calciet (wit) of het prachtige pyriet (goud) bevatten. Deze steen wordt ook wel lazuursteen of lapis genoemd. Wanneer lapis vrijwel egaal kobaltblauw is, wordt lapis Koningsblauw of Royal Blue genoemd.

Lapis van de beste kwaliteit is afkomstig uit Afghanistan (Badakshan in het noordoosten) en bevat alleen de goudkleurige spikkels (pyriet). Het is dan ook de nationale steen van Bolivia. Lapis uit Chili met veel witte spikkels (calciet) wordt logischerwijze Chili lapis genoemd.

1 Zakje Lapis Lazuli Trommelstenen (100 gram)

Bekijk
De Lapis Lazuli zal ervoor zorgen dat je op de meest eerlijke manier de waarheid kan zeggen. Het zak dus niet verwonderen dat deze steen gezien wordt als de waarheidsteen. De Lapis Lazuli bevordert je positieve kijk op het leven en je helpen om je vorig leven te visualiseren. Op fysiek vlak heeft...
€33,95

 

Herkomst van de naam Lapis Lazuli

Letterlijk betekent Lapis Lazuli “blauwe steen”. Lapis komt van het Latijnse woord voor steen, Lazuli is een afgeleide van het woord lazulum, dat weer een verbastering is van het Arabische woord Lãžaward. Dit woord verwijst weer naar de vindplaats van dit blauwe mineraal, het Perzische Lãžward. Ook de namen lazuriet en lazuursteen zijn ontleend aan het woord Lãžaward.

In de middeleeuwen werd nog eens het woord lapis toegevoegd, zodat de steen kon worden onderscheiden van pulvis lazuli (blauw poeder), het gemalen lapis lazuli dat werd gebruikt om blauwe verf mee te kunnen maken.

Geschiedenis

lapis lazuli

Lapis lazuli kent een rijk verleden. De steen wordt al ruim 9.000 jaar als helende steen gebruikt, onder andere voor het bestrijden van klachten van keel, longen en hoofd.

De Soemerische beschaving was al ruim 3.500 voor Christus dol op lapis. Lapis werd door hen in vele objecten en talloze sieraden verwerkt. Er zijn dan ook diverse, bijzonder mooie mozaïëken op vloeren en muren ontdekt. Lapis werd door hen ook in sieraden, op de heften van wapens, als ogen van beelden en op bokalen verwerkt.

De steen speelde ook in het geloof van de Soemeriërs een grote rol. Een Soemerische mythe beschreef drie verschillende hemels.
De bovenste hemel was gemaakt van de puurste door lapis lazuli , de luludanitu steen. De middelste hemel ha ook de kleur van de steen en de onderste hemel was wit.

Ook voor de oude Egyptenaren was lapis lazuli een heilige steen. De donkerblauwe steen met de gouden spikkeltjes van pyriet werd met de nachtelijke sterrenhemel geassocieerd. De intens blauwe kleur van lapis werd ook met het leven brengende water van de rivier de Nijl geassocieerd.

Lapis was ook aan de godinnen Nuit en Maat gewijd. De Egyptenaren gebruikten lapis voor het maken van sieraden, amuletten en scarabeeën. Het alom bekende dodenmasker van farao Toetanchamon was gemaakt van zuiver goud en strepen lapis. Verpulderd en met vet vermengd werd lapis als oogschaduw gebruikt.

Door handel met Afghanistan verkregen de Egyptenaren hun lapis. De Grieken en de Romeinen noemden lapis lazuli ook saffier.

Lapis lazuli als kleurmiddel

In de zevende eeuw werden in Afghaanse grotten muurschilderingen gevonden met sporen van lapis pigment.

Rond 1200 na Christus werd er een manier uitgevonden waarmee er een mooiere en betere kwaliteit pigment uit lapis gewonnen kon worden. Na een zeer bewerkelijk proces van het uitfilteren van het witte calciet en malen, ontstond een kostbaar diepblauw pigment met de naam ultramarijn.

In de middeleeuwen werd lapis ook tot inkt verwerkt, hetgeen terug te zien is op sommige uitbundig versierde middeleeuwse manuscripten.

Het pigment op basis van lapis lazuli is ook op veel schilderijen uit de Barokke tijd en uit de Renaissance terug te vinden. Leonardo da Vinci en Fra Angelico gebruikten het graag. Michelangelo vervaardigde de hemel in de Sixtijnse Kapel van het Vaticaan met dit kostbare ultramarijn.
Ook onze Rembrandt van Rijn maakte zijn blauwe verf met gemalen lapis.

Pas in de 19e eeuw vervaardigde de Franse Jean-Baptiste Guimet een synthetisch ultramarijn.

Lapis Lazuli werking

Spiritueel

Lapis lazuli is een bijzonder spirituele steen. De steen helpt de innerlijke waarheid te vinden en maakt eerlijk en oprecht en geeft verlichting, vrede, innerlijke rust en wijsheid. De steen helpt je om je eigen weg te bewandelen en om jezelf te zijn. Verder bevordert lapis de creativiteit, de helderheid van geest en de objectiviteit. De steen heeft een positief effect op liefdesrelaties en vriendschap. Doordat lapis een sterke werking op het 5e chakra (de keel) heeft, stimuleert de steen het uiten van emoties, je mening of dingen die je dwars zitten.

Fysiek

Lapis lazuli helpt bij klachten van de keel, stembanden, schildklier en strottenhoofd. De steen heeft een positieve werking bij duizeligheid, stress, migraine, hoofdpijn en slaapproblemen. Het ondersteunt het herstel na een TIA of een herseninfarct en verlaagt de bloeddruk. Het helpt ook bij een ochtendhumeur.

Het is ook een heilzame steen bij blauwe plekken, botbreuken of sportblessures. Is de bloeddruk te hoog? Draag de steen dan bij voorkeur op je hart om zo de bloeddruk te verlagen.

lapis lazuli armband

Bij huidklachten die bijvoorbeeld door stress ontstaan zoals eczeem of andere huiduitslag werkt het uitstekend maar ook bij insectenbeten. Nagelbijten gaat over wanneer je lapis langdurig bij je draagt.

Mensen met osteoporose hebben veel baat bij deze steen.Lapis werkt ontstekingsremmend, versterkt het immuunsysteem en is ontstekingswerend. Omdat het ontstekingen van zenuwuiteinden en zenuwen geneest, biedt de steen verlichting bij de ziekte Multiple Sclerose.

Draag lapis bij voorkeur om de hals. De steen kan ook op het voorhoofd op de keel worden gelegd.

Populair als siersteen

Dat het bijzonder populair als siersteen is, is niet zo vreemd. De steen heeft bijzonder decoratieve kleuren en patronen. Behalve in azuurblauw of blauwpaars, komt het ook in bleekgroene en rode kleurstellingen voor. Samen met de gouden pyrietspikkels die zich soms tot bijzonderen vormen ophopen, vormt het een aantrekkelijk en begeerlijke siersteen. Lapis is door zijn betrekkelijke zachtheid vrij gemakkelijk te bewerken.

Lapis Lazuli kopen

Op internet vind je diverse aanbieders van deze mooie, spirituele en heilzame steen. Nasma.be is één van de bekendere webshops die deze mooie steen altijd in het assortiment heeft. Kijk wat voor jou het aantrekkelijkste is. Behalve in de vorm van een steen, wordt het ook als hanger, ring, kralen of in andere vormen aangeboden. Als straks COVID 19 achter de rug is kun je je hart natuurlijk weer ophalen in de diverse spirituele winkeltjes en daar jouw lapis steen uitzoeken.

1 Lapis Lazuli in Doosje

Bekijk
Lapis lazuli is een steen van wijsheid, verlichting en inzicht. De steen stimuleert zelfinzicht, harmonieuze relaties en vriendschappen en vermindert eenzaamheid.
€8,06
Avatar foto

Hey! Ik ben Jozefien, net 51 jaar geworden en de eigenares van Healing Stones. Sinds jong heb ik een grote passie voor het mystieke en spirituele. Zo heb ik van mijn hobby mijn beroep kunnen maken en help ik jullie graag wegwijs in de wondere wereld van edelstenen en mineralen.