edelstenen

Maansteen werking: De complete gids voor beginners

Laten we ons even in de schoenen plaatsen van de Oude Grieken of Romeinen die een maansteen voor ogen kregen… hun ogen van verwondering, verbazing en verering bij het aanschouwen van deze edelsteen moeten onovertroffen zijn geweest. Het zijdezachte oppervlak en de adularescentie alsof de steen van de maan zelf op aarde was neergedaald. We kunnen ze het niet kwalijk nemen dat ze dachten dat het bevroren stralen van de maan waren.

Dit hemelse en goddelijke karakter dragen deze edelstenen tot op de dag van vandaag met zich mee. Vol met vrouwelijke krachten en energie gaande van intuïtie over creativiteit tot onvoorwaardelijke liefde. Voeg daar nog de kracht aan toe om stress te reduceren, angst te verminderen en je alle geluk ter wereld te brengen en je weet meteen dat we het hier over een bijzondere edelsteen gaan hebben. Raad eens hoeveel deze steen van je houdt… tot aan de maan en terug!

#1 Beoordeeld
Oranje Maansteen Zaksteen Kopen

De oranje maansteen wordt door zijn rustige en liefdevolle karakter vaak ingezet bij snel geprikkelde kinderen en vrouwen in hun overgang. De steen zorgt voor troost en sereniteit waardoor de dragen zich minder opgejaagd zal voelen. Fysiek kan deze steen menstruatieklachten verminderen.

€24,95 Bekijk
3 Maansteen Trommelstenen

Maansteen bevordert de vruchtbaarheid en geeft een kalmerende invloed op het gevoelsleven. Ook zal maansteen er voor zorgen dat je beter slaapt en je je dromen beter kan herinneren.

€12,95 Bekijk
1 Oranje Maansteen in Doosje

Maansteen bevordert de vruchtbaarheid en geeft een kalmerende invloed op het gevoelsleven. Ook zal maansteen er voor zorgen dat je beter slaapt en je je dromen beter kan herinneren.

€4,95 Bekijk
1 Ruwe Grijze Maansteen in Doosje

De grijze maansteen wordt vooral ingezet bij vrouwen omdat hij een positieve invloed heeft op de vruchtbaarheid en de zwangerschap. Ook bij PMS symtomen en klachten na een zwangerschap kan deze steen heel goed van pas komen. De grijze maansteen heeft een heel positieve werking op het vrouwelijk...

€4,95 Bekijk

Naam

De maansteen komt natuurlijk niet zomaar aan zijn naam. Het zal je waarschijnlijk niet verwonderen dat deze steen zijn naam dankt aan het hemellichaam dat elke avond over ons waakt; de maan. Deze edelsteen zal je soms ook onder andere namen terugvinden zoals seleniet en adulaar. Ook hier is de band met de maan nooit ver weg. Seleniet komt namelijk van het Griekse ‘Selene’ en dat is dan weer de naam die werd gegeven aan de Griekse maandgodin. Adulaar op haar beurt verwijst niet meteen naar de maan, maar wel naar het typische optische effect van maanstenen dat bekendstaat als adularescentie. Ook in andere talen is er de band met de maan: de Hindi-naam is chandrakant wat ‘geliefde van de maan’ betekent en in het Sanskriet is het gewoon chandra of maan.

Maanstenen door de geschiedenis en culturen heen

De maansteen heeft een zeer lange geschiedenis en is een van de populairste edelstenen…niet alleen vroeger maar ook nu. Je mag gerust de teletijdmachine op enkele duizenden jaren eerder zetten om voor de eerste maal maanstenen in onder meer juwelen en decoratie te zien opduiken. En ook toen al was er continu die band met onze grote maanvriend die elke nacht ons doen en laten in het oog houdt. Geen wonder dat deze steen al bij de Romeinen en in de oude Hindicultuur als een cadeau van Moeder Aarde werd gezien. De Romeinen waren helemaal weg van de steen en zagen hem als ontstaan uit de stralen van de maan die versteend waren. Zowel bij deze Romeinen als bij de Oude Grieken is er bovendien een nauwe band tussen hun maangoden en de maanstenen.

In India dan weer werd de steen gebruikt om leuke, inspirerende en magische dromen op te roepen. Misschien dat deze Indische gebruiken er wel voor zorgden dat dit in de jaren 60 van de vorige eeuw de favoriete steen van de hippies werd en 20 jaar later van de New Age-generatie. Zij zochten naar emotionele stabiliteit en een spirituele gezondheid met geluk voor iedereen… iets waarbij deze steen een grote hulp is.

Tot slot verwijzen we nog graag naar een gebruik van deze steen binnen de Arabische cultuur. Vrouwen naaien daar de steen immers aan de binnenzijde van hun kleding omdat ze geloven dat het de vruchtbaarheid zou bevorderen.

Oranje Maansteen Zaksteen Kopen

De oranje maansteen wordt door zijn rustige en liefdevolle karakter vaak ingezet bij snel geprikkelde kinderen en vrouwen in hun overgang. De steen zorgt voor troost en sereniteit waardoor de dragen zich minder opgejaagd zal voelen. Fysiek kan deze steen menstruatieklachten verminderen.
€24,95

De werking van de maansteen

De maansteen is een edelsteen die intuïtie, balans en je wensen en geluk centraal stelt. Allemaal zaken die met het vrouwelijke in verband worden gebracht. Deze steen helpt je om te bepalen wat je in het leven echt nodig hebt vs wat je wilt. Je ontdekt stelselmatig je negatieve energie en je leert deze ook om te zetten in positieve energie. Hoe transparanter de steen hoe sterker de helende werking.

Daarnaast worden maanstenen ook gebruikt als beschermingsstenen en in talismannen. Vooral dan voor reizigers die ’s nachts reizen, reizigers op zee, bij de geboorte van een kind of tijdens de zwangerschap.

Door de invloed op vooral het kruin-, het hart- en het derde oogchakra helpt deze steen ook bij problemen met de spijsvertering, obesitas en overgewicht en menstruatieproblemen. De steen gaat je ook kalmeren en de stress wegnemen terwijl je overladen wordt met allerlei liefdevolle energieën. Afhankelijk van de kleur kan er ook een invloed zijn op andere chakra’s.

De maansteen is dus een zeer krachtige edelsteen die je bij heel wat zaken kan helpen en gebruiken. Hij heeft ook een zeer sterk helend effect. Hij brengt balans, kan je ideale geluksbrenger worden en het is ook een heilig kristal dat de magie van de maan laat doorstromen in je dromen en ideeën.

Soorten Maanstenen

Maanstenen behoren tot de soort stenen die bekendstaat als veldspaat. Veldspaat is een groep van gesteentevormende mineralen die bestaan uit een mix van silicium en aluminium. Meer dan de helft van onze aardkorst bestaat trouwens uit veldspaat, maar het zijn natuurlijk niet allemaal maanstenen. De naam maansteen is bovendien maar een commerciële naam aangezien de wetenschappelijke naam van deze steen orthoklaas veldspaat is. Bekt natuurlijk niet zo lekker als de leuke commerciële naam. Het gaat om een soort van stenen waarbij vooral de schittering het onderscheid vormt met andere stenen. Deze schittering is een optisch effect dat we ook kennen als adularescentie en dat het oppervlak van de steen iets geeft van de ‘gloed’ van de maan die we ‘s nachts aan de hemel zien staan.

1 Oranje Maansteen in Doosje

Maansteen bevordert de vruchtbaarheid en geeft een kalmerende invloed op het gevoelsleven. Ook zal maansteen er voor zorgen dat je beter slaapt en je je dromen beter kan herinneren.
€4,95

De Regenboog Maansteen is een variëteit binnen de stenen bekend als labradoriet. De labradoriet heeft een iriserende kleur die vergelijkbaar is met de adularescentie die we van de maansteen kennen. Ze worden dan ook beschouwd als hetzelfde type edelsteen en ze behoren beiden tot de groep die we eerder al aanhaalden, namelijk de veldspaten.

Zeldzame maar zeer populaire variëteiten binnen de groep van de maanstenen zijn het kattenoog en de Stermaanstenen. Bij wie wat van edelstenen kent, zullen deze variëteiten meteen een belletje doen rinkelen aangezien deze ook bij andere stenen voorkomen. Bij de kattenoogsoort bevindt er zich een inclusie op de steen waardoor deze als het ware het uitzicht van een kattenoog krijgt. Bij de stervarianten zijn het 4, 6 of meer inclusies die een ster op het oppervlak van de maansteen vormen. Voeg daar nog de melkachtige maankleur aan toe en je weet dat de combinatie maan-ster een unieke edelsteen vormt.

De prijs van een maansteen

Over het algemeen kan je voor maanstenen stellen: hoe transparanter ze zijn, hoe meer ze waard zijn en hoe hoger dus de prijs. Eventuele inclusies of vlekken kunnen de adularescentie van de steen aantasten, dus hoe minder van deze afwijkingen hoe beter. Een veelvoorkomende inclusie is de centipede. Om deze adularescentie helemaal tot zijn recht te laten komen, zien we trouwens dat de meeste maanstenen in een ronde of ovale vorm geslepen zijn. Hierbij komt heel wat precisiewerk aan te pas om de steen in de juiste richting te snijden en te polijsten. De tijd die hieraan wordt gespendeerd, weerspiegelt zich natuurlijk ook in de prijs.

Als we specifiek naar de prijs van maanstenen kijken dan zien we prijzen die schommelen tussen de 10 en de 1000 euro per karaat afhankelijk van de helderheid. Stenen zonder inclusies zoals de centipedes leunen dan tegen het hoogste bedrag aan. Per karaat spreken we dan over prijzen die starten rond de 10 euro per karaat tot enkele tientallen euro’s per karaat.

Voor maanstenen uit Sri Lanka en de regenboogmaansteen uit India betaal je het meeste. In India worden echter ook heel wat sterk gekleurde stenen die toch aantrekkelijk zijn ontgonnen en deze komen voor zeer aanvaardbare prijzen op de markt. De typische transparante blauwachtige maansteen zien we maar zelden en deze gaat ook zelden boven de 20 karaat.

3 Maansteen Trommelstenen

Maansteen bevordert de vruchtbaarheid en geeft een kalmerende invloed op het gevoelsleven. Ook zal maansteen er voor zorgen dat je beter slaapt en je je dromen beter kan herinneren.
€12,95

Wist je dat

  • Wist je dat de maansteen in de meeste gevallen meteen in verband wordt gebracht met de typische blauwe maanachtige kleur, maar dat er ook andere kleuren bestaan? Inderdaad, maanstenen komen ook in het geel, grijs, rood, crème en zelfs in perzikleur voor.
  • Wist je dat deze edelsteen de geboortesteen van de maand juni is en dat hij ook vaak als cadeau wordt gegeven bij 3de huwelijksverjaardagen?
  • Wist je dat deze steen bekendstaat om zijn helende en genezende eigenschappen en dat hij daardoor heel populair is binnen de ayurvedische geneeskunde? Ayurveda is de oudste geneeskundige vorm ter wereld.
  • Wist je dat de maansteen ook gezien wordt als de edelsteen die symbool staat voor de Amerikaanse staat Florida? Dit heeft natuurlijk alles te maken met de maanlandingen van de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw waarbij de ruimtecapsules vertrokken vanuit het Kennedy Space Center in Florida.
  • Wist je dat deze edelsteen over een optisch effect beschikt dat de naam adularescentie heeft gekregen? Het is een effect dat ons doet denken aan de stralen van de maan die over een sereen wateroppervlak zouden glijden.
  • Wist je dat opaliet een artificieel gemaakte vorm van glas is die veel gelijkenissen vertoont met maanstenen? Het gaat hier echter niet om een natuurlijke edelsteen dus pas op met wat je koopt. Opalieten worden vaak te koop aangeboden als Opalietmaansteen, Zeekwarts of Opalietkwarts.
Avatar foto

Hey! Ik ben Jozefien, net 51 jaar geworden en de eigenares van Healing Stones. Sinds jong heb ik een grote passie voor het mystieke en spirituele. Zo heb ik van mijn hobby mijn beroep kunnen maken en help ik jullie graag wegwijs in de wondere wereld van edelstenen en mineralen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *