edelstenen

Malachiet werking: de krachten ervan besproken

De malachiet met zijn hypnotiserende groene kleur is een edelsteen die al eeuwen tot de verbeelding spreekt. Hij straalt een ongekende kracht uit, alsof het de Hulk der edelstenen is. Krachtig maar tegelijkertijd zo liefdevol en beschermend. Een steen die je met open armen ontvangt en je met positieve energie overlaadt zodat je weer met frisse moed de dag en toekomst tegemoet kunt stappen.

De naam malachiet komt hoogstwaarschijnlijk van het Griekse woord malache wat een verwijzing is naar de bladeren van de malow-plant die bij ons ook bekendstaat als het kaasjeskruid. De steen vertoont namelijk sterke gelijkenissen met de bladeren van deze plant. Een andere mogelijke oorsprong is het Griekse woord ‘malakos’, wat zacht betekent en naar de zachtheid/poreusheid van de steen verwijst.

3 Malachiet Trommelstenen

Bekijk
Malachiet werkt krampopheffend en ontgiftend en heeft een positieve werking op de lever, de schildklier, de botten, gewrichten en het immuunsysteem.
€35,95

Malachieten door de geschiedenis en culturen heen

Malachiet kent als steen onder de mensen een zeer lange geschiedenis. Zo weten we dat de Egyptenaren in 4000 v.c. al verschillende malachietmijnen hadden om deze bijzondere steen boven te halen. De steen had binnen deze maatschappij dan ook verschillende toepassingen. Niet alleen dook hij op in juwelen en andere decoratieve stukken omwille van de kleur en de bijzondere krachten, maar het pigment van deze edelsteen werd ook in verf en cosmetische producten gebruikt. Tot in de 19de eeuw werd de steen trouwens voor deze doeleinden gebruikt. Volgens de Egyptenaren beschermde het dragen van deze steen hen tegen onder meer uitbraken van cholera. De Egyptische mijnen bevonden zich in de Sinaï-woestijn en nabij de Rode Zee (de befaamde Koning Salomon kopermijnen)

malachiet
Foto van Malachiet

Maar de verering van deze steen vond niet alleen plaats door de Oude Egyptenaren. Als we even de teletijdmachine instappen richting het Rusland van de 19de eeuw zien we dat de Russische tsaren helemaal gek waren van malachiet. Van immense standbeelden over vazen tot de fantastische Malachiet-hal in het Russische Winterpaleis van de Hermitage in Sint-Petersburg. De Russische cultuur ademde in deze tijd malachiet uit.

In de Middeleeuwen werd malachiet in onze contreien aan het bed van kinderen bevestigd. De steen heeft namelijk een zeer krachtige beschermende werking en zou hierdoor kwade geesten en heksen van het bed weg hebben gehouden.

Hoe werkt Malachiet?

Een oude bladzijde omdraaien en een nieuw hoofdstuk beginnen… niet voor niets wordt malachiet de steen der transformatie genoemd. Deze steen gaat je dan ook helpen om je zorgen en minder aangename herinneringen uit het verleden achter je te laten om met vol goede moed aan het heden en de toekomst te beginnen. De steen gaat je ook de nodige wijsheid geven om je te helpen in je zoektocht naar liefde, geld en macht zonder daarbij hebberig te worden. De balans bewaren is hierbij van cruciaal belang wanneer je op deze edelsteen beroep doet.

Malachiet is ook een beschermingssteen die vooral een positieve energie op het hartchakra gaat uitoefenen. Deze steen gaat je hart beschermen tegen zowel emotionele als fysieke aanvallen op je hart. Of het nu om het openen van het hart naar een nieuwe persoon in je leven gaat of om het helen van oude emotionele wonden. Deze steen gaat een balans brengen door sterke ups en downs zoveel mogelijk te onderdrukken. De beschermende werking van deze steen gaat trouwens verder en zo beschermt hij je ook tegen de negatieve straling van magnetrons, televisies en smartphones en tegen andere schadelijke stralen. Ook zal hij je beschermen en geruststellen als je bijvoorbeeld angst hebt om te vliegen. Hij wordt gebruikt door mijnwerkers, mensen die op de luchthaven werken en door administratieve bedienden die helder moeten denken.

Op lichamelijk vlak kan de steen helpen bij typische vrouwelijke problemen zoals pijn bij maandstonden of pijn tijdens het bevallen. Hij wordt in verband gebracht met de vrouwelijke geslachtsorganen en is daarom ook krachtig tegen seksuele aandoeningen. Daarnaast is het een steen die helpt bij tal van andere aandoeningen en ziektes zoals malaria, Parkinson, beven, astma, reuma, problemen met de darmen, een hoge bloeddruk, epilepsie en reisziekte.

3 Malachiet Trommelstenen

Bekijk
€35,95

Soorten malachiet

Malachiet kan tot op de dag van vandaag op heel wat interesse rekenen. Is het niet voor de esthetische schoonheid van deze steen, dan is het wel om de unieke krachten. Binnen de malachietsteen kunnen we enkele soorten onderscheiden. Deze soorten zijn meestal gelinkt aan de andere mineralen die naast het koper van onze steen in het gesteente voorkomen. Denk hierbij aan een combinatie van malachiet met donkerblauwe azuriet, rode cupriet of blauw-groene chrysocolla. De combinatie van deze kleuren zorgt voor adembenemend mooie stenen die als ondersoorten bijzonder in trek zijn. Ze zien er namelijk niet alleen schitterend uit, maar ze combineren ook de krachten en toepassingen van de verschillende stenen waardoor ze een sterke bron van positieve energie vormen.

Andere populaire soorten malachiet zijn de stenen die als stalactiet worden ontgonnen en de stenen die kleine kristallen naaldjes bevatten waardoor het chatoyance-effect opduikt. Het chatoyance-effect kennen we ook bij andere edelstenen en staat ook bekend onder de naam kattenoog. Het gaat om inclusies in de steen die de vorm hebben van kleine naaldjes. Door de steen uit een bepaalde hoek te bekijken, gaat het lijken alsof je naar een kattenoog kijkt. Een bijzonder mooi effect.

Malachiet wordt zowat overal ter wereld gevonden. Bekende vindplaatsen zijn de mijnen in Zaïre waar allerhande verschillende vormen, groottes en soorten van de steen worden gevonden. Van stalactieten in malachiet over stenen met schitteringen tot gestreepte stenen. In Afrika vind je daarnaast ook mooie malachieten in Namibië en Marokko.

Een nieuwe bron van deze steen, die het vernoemen waard is, is de Shilu-mijn in het Chinese Guangdong dat vooral bekendstaat om zijn stalactieten. Ook in Frankrijk en meer bepaald in Chessy ligt een belangrijke vindplaats die al eeuwenlang wordt gebruikt om deze steen te ontginnen. Je vindt er prachtige malachiet-pseudomorfen in de vorm van octaëdrische en zelfs dodecaëdrische kristallen. Andere belangrijke vindplaatsen liggen in Brazilië, Australië, Amerika en Mexico.

 

Bij vele andere edelstenen zien we regelmatig synthetische versies opduiken. Het gaat dan meestal om stenen die in hun natuurlijke vorm een hoge waarde hebben en waarbij het proces om er een synthetische versie van te maken dus de moeite loont. Bij malachiet loont het echter niet de moeite omdat de prijs voor deze steen al zo laag is aangezien hij veelvuldig wordt gevonden en ontgonnen. Hier hoef je dus al geen angst voor te hebben.

Prijs van een malachiet

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen en jullie vertellen dat malachiet allesbehalve een dure steen is, gewoon omdat hij op vele plaatsen gevonden en ontgonnen wordt. Deze steen is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan azuriet. Zelfs voor de mooiste vormen, inclusies en soorten betaal je bij deze steen nog een aanvaardbare prijs. De prijs zal iets stijgen naarmate de steen een ongewoon patroon heeft of wanneer het chatoyance- effect in de steen opduikt. Andere zaken die de prijs van malachiet kunnen doen opdrijven, is de aanwezigheid van andere kleurrijke mineralen naast het koper dat zo typisch is voor deze steen. Het levert vaak een prachtig schouwspel van kleuren op waardoor de prijs hoger kan liggen dan bij de klassieke kleuren van deze steen.

Wat ook vaak de waarde mee bepaalt bij een malachiet is de bewerking. Aangezien de steen een lage hardheid heeft, kan hij eenvoudig en goed bewerkt worden. Hierdoor duikt de steen in allerhande vormen en juwelen op. Van malachieten kandelaars tot amuletten en ringen die de steen dragen. In deze gevallen betaal je natuurlijk ook voor de bewerking of het juweel waarin de steen verwerkt is. Over het algemeen kan je stellen dat er een paar euro per karaat moet worden betaald voor een steen die er visueel goed uitziet.

3 Malachiet Trommelstenen

Bekijk
€35,95

Wist je dat

  • Wist je dat malachiet al bij de Oude Egyptenaren werd vereerd en gewaardeerd als een echte edelsteen? Al rond 4000 v.c. hadden ze malachietmijnen.
  • Wist je dat deze steen ook al bij deze Egyptenaren voor de eerste maal tot poeder werd gemaald voor het gebruik in oogschaduw en verf? Het waren trouwens niet alleen de Egyptenaren die deze techniek toepasten. Het gebruik van deze steen als mineraal pigment voor groene verf was een toepassing tot ongeveer 1800.
  • Wist je dat de Russische tsaren helemaal gek waren van deze steen? Deze adoratie van de steen ging zelfs zo ver dat ze hun paleizen met het gesteente decoreerden. Je vindt de groene steen onder meer terug in de Malachiethal van het Winterpaleis; een deel van de Hermitage in Sint-Petersburg.
  • Wist je dat malachiet zowat overal ter wereld wordt gevonden? Vindplaatsen en mijnen van deze steen zijn onder meer te vinden in het Amerikaanse New Mexico en Arizona, in Australië, Chili, Rusland, Duitsland, Frankrijk en Zaïre.
  • Wist je dat niet alleen de Russen, maar ook de Oude Grieken een boontje hadden voor malachiet? Zo zouden de Grieken onder meer deze steen hebben gebruikt voor de bouw van de bekende tempel van Diana in Efeze (ook de tempel van Artemis genoemd) die als een van 7 wereldwonderen uit de antieke oudheid wordt beschouwd. Als tempel was deze 4 keer zo groot dan het Parthenon in Athene.
Avatar foto

Hey! Ik ben Jozefien, net 51 jaar geworden en de eigenares van Healing Stones. Sinds jong heb ik een grote passie voor het mystieke en spirituele. Zo heb ik van mijn hobby mijn beroep kunnen maken en help ik jullie graag wegwijs in de wondere wereld van edelstenen en mineralen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *