Obsidiaan werking : De Complete Gids Voor Beginners
Obsidiaan is een fascinerende edelsteen om naar te kijken en de kans is dan ook groot dat je er helemaal in verdwijnt of jezelf ziet natuurlijk aangezien het om vulkanisch glas gaat dat ook weleens de spiegelsteen wordt genoemd. Het is ook een talisman voor al wie het verleden, de toekomst en zijn innerlijke zelf wil ontdekken. Deze steen kent geen grenzen en heeft een ongeziene energie en kracht die meteen invloed zal uitoefenen. Of het nu je innerlijke zelf, het onderbewustzijn of de hogere machten zijn… niets dat Obsidiaan niet gezien heeft. Met deze steen in de hand, gaan we samen door obsidiaanland.
Obsidiaan helpt je bij het verwerken van traumatische ervaringen en geeft hij inzicht in je leven.
De warme mahonie obsidiaan zaksteen zal je de kracht geven om door te gaan tijdens moeilijke momenten. Hij zal ervoor zorgen dat alle negatieve energie afvloeit en je de feiten weer met een open blik kan zien. Deze zaksteen zal als het ware een spiegel voorhouden en je confronteren met jezelf. Je...
De zwarte obsidiaan, ook wel beschermsteen genoemd, is één van de krachtigste stenen als het gaat om negatieve energieën verdrijven. Gevoelens als gulzigheid, afgunst en boosheid zullen afnemen bij het dragen van deze obsidiaan. Door zijn krachtige karakter wordt de steen vaak ingezet bij het...
Sneeuwvlok Obsidiaan is familie van de gewone Obsidiaan, enkel helpt deze je bij het verwerken van traumatische ervaringen en geeft hij inzicht in je leven.
Naam
Obsidiaan is de naam gegeven aan een specifiek gesteente van vulkanisch glas. Deze naam is afgeleid van het Latijnse obsidianus wat zoveel betekent als ‘van Obsidius’. Van Obsidius verwijst dan weer naar Obsius of Obsidius, een Romein waarvan gezegd wordt dat hij als eerste het vulkanische gesteente ontdekte.
Obsidianen door de geschiedenis en culturen heen
Het eerste gebruik van obsidiaan had niet echt iets met de wonderlijke kracht en energie van de steen te maken. De steen werd in de Steentijd immers gebruikt als gebruiksobject. Een versplinterde obsidiaan is immers vlijmscherp en doet daardoor perfect dienst voor het snijden van vlees, het maken van pijlpunten of het bewerken van andere materialen. Vele volkeren gebruikten deze steen dan ook in hun rituele ceremonies; van de Pre-Columbiaanse Meso-Amerikanen over de volkeren in het Midden-Oosten tot de volkeren op de Paaseilanden. Het was bij deze Meso-Amerikanen dat ook voor het eerst de krachten van de steen werden aangesproken. Hier werden de stenen immers gebruikt om bovennatuurlijke krachten naar de mens te brengen. Ook bij de Maya’s vormden ze een communicatiemiddel tussen de Maya’s en hogere krachten. Op de Paaseilanden dan weer vormen ze de pupillen van de ogen van enkele Moai (de grote mensstandbeelden die tussen 1250 en 1500 gehouwen werden).
In het Oude Mexico stond de steen bekend als de goddelijke steen, gebruikt om amuletten te maken met afbeeldingen van de god Tezcatlipoca; de god die in obsidiaan alles kon zien wat er in de wereld en in de hemel gebeurde.
Bij de Oude Grieken had deze edelsteen trouwens ook een voorspellende functie aangezien hij veel gebruikt werd om te pendelen. Bij de Oude Egyptenaren tot slot werden ze vaak als amuletten en talismannen gebruikt. Een typisch amulet werd op de mummie geplaatst om de overledene te beschermen.
Hoe werkt de obsidiaan
Van obsidiaan wordt weleens gezegd dat het de psychische stofzuiger is. En deze bijnaam werd niet zomaar gekozen. De steen gaat namelijk als een stofzuiger je negatieve gedachten en emoties wegzuigen en ze diep vanbinnen in de steen opslaan. Goed gevangen en afgesloten van iedereen. Deze steen wordt dan ook vaak gedragen als een talisman, een soort van persoonlijke bodyguard die je beschermt tegen trauma’s, depressie, pesten en emotionele rollercoasters. De bescherming gaat trouwens nog verder want het dragen van deze edelsteen vermindert ook je angsten en verslavingen in het algemeen en is bovendien een steen van oprechtheid en waarachtigheid. Deze steen wordt dan ook veelvuldig gebruikt door raadgevers en therapeuten allerhande. Omdat de steen zoveel negatieve energie opzuigt, is het wel aan te raden om regelmatig de opgeslagen negatieve energie onder stromend water weg te wassen.
Iets specifieker is er de mahoganyobsidiaan die het zeer goed doet bij vrouwen over de 50 die op zoek zijn naar professionele opportuniteiten maar ook de ware liefde en de Apachetraan die de gelukssteen wordt genoemd en die je helpt om anderen te vergeven.

De obsidiaan wordt in verband gebracht met vooral het wortelchakra; de basis van de fysieke en spirituele energie in je lichaam. Fysiek maakt deze steen je sterker en geeft hij je extra doorzettingsvermogen terwijl hij je spiritueel een vorm van veiligheid geeft. Perfect voor mensen op zoek naar onafhankelijkheid en natuurlijk leiderschap.
Op lichamelijk vlak tot slot gaat deze steen stress alsook spanning in de spieren wegnemen. De bloeddoorstroming komt weer op gang en ook je aderen profiteren van de positieve straling van deze edelsteen. Tot slot zijn er nog de ontgiftingseigenschappen van de steen waardoor hij ideaal is in de strijd tegen verslavingen zoals roken, eetverslavingen, alcohol en drugs.
1 Sneeuwvlok Obsidiaan in Doosje
Soorten obsidianen
Als we naar de verschillende variëteiten en soorten van obsidiaan gaan kijken, dan is het eerste aspect waar we op willen focussen de kleur. Er wordt nogal snel van uitgegaan dat deze steen altijd zwart is. Hoewel deze kleur inderdaad de kleur is die het meeste voorkomt, zijn er ook groene, bruine en beige obsidianen. Door de aanwezigheid van inclusies kan het zelfs zijn dat ze ook een oranje (pompoenobsidiaan), gele, blauwe of zelfs rode kleur of schijn krijgen. En om het kleurenplaatje van deze steen helemaal compleet te maken, komen er ook kleurencombinaties voor.
Binnen de kleurencombinaties is de meest voorkomende combinatie zonder twijfel de zwart-bruin combinatie. Deze combinatie staat ook bekend als mahoganyobsidiaan. Een andere populaire combinatie is de zwart-wit combinatie die heel toepasselijk de naam sneeuwvlokobsidiaan heeft gekregen. Tot slot zijn er nog de stenen met een iriserende of metaalachtige schijn. Deze unieke kleurenpatronen komen voor doordat het licht gaat reflecteren op inclusies van aanwezige mineralen, steenresten of zelfs gassen die in de steen aanwezig zijn.
Afhankelijk van de iriserende kleur wordt naar deze stenen verwezen als zijnde regenboogobsidiaan bij een zeer kleurrijk patroon, goudobsidiaan als er een iriserende gouden schijn door de lichtinval wordt veroorzaakt en zilverobsidiaan als deze schijn een eerder zilveren kleur heeft. Deze laatste soort van kleurrijke en schitterende obsidianen is bijzonder populair en wordt bijvoorbeeld ook veelvuldig gebruikt in de juwelenwereld. Er bestaan trouwens ook combinaties van iriserende kleuren. Tot slot is een bekende soort nog de Apachetraan of marekaniet genaamd. Een zwart-bruine steen uit Mexico die volgens de legende zou gevormd zijn uit de tranen van Indianenvrouwen die huilen om de dood van hun mannen door de cavalerie.
De verschillende soorten obsidiaan worden op verschillende plekken in de wereld gevonden. Kort samengevat zou je kunnen zeggen op plekken waar recent, recent is natuurlijk relatief maar we spreken over enkele honderden tot duizenden jaren terug, nog vulkanische activiteit is geweest. Het is wel zo dat de activiteit niet te oud mag zijn aangezien de steen makkelijk door bijvoorbeeld weersomstandigheden vernietigd wordt. Plekken waar je momenteel deze steen kunt vinden zijn onder meer Italië, Amerika, Rusland, IJsland, Mexico, Canada, Nieuw-Zeeland, Japan, Griekenland en Argentinië.
1 Zakje Heldere Obsidiaan Trommelstenen (50 gram)
De prijs van een obsidiaan
Obsidiaan is over het algemeen niet duur en behoort zelfs tot de goedkopere stenen op de markt. Ga je naar de iets exclusievere soorten zoals de regenboogobsidiaan of de apachetraan dan zal de prijs weer iets duurder uitkomen.
Aangezien deze steen door zijn zachtheid makkelijk te bewerken is, zien we ook verschillende bewerkte vormen en verwerkingen in juwelen opduiken. Hierdoor kan de prijs voor deze objecten hoger oplopen. Ga je voor de typische spiegelachtige zwarte stenen dan betaal je in de meeste gevallen slechts enkele euro’s voor een paar stenen.

Om de steen er mooier te laten uitzien, wordt vooral op de techniek van het polijsten beroep gedaan. Er zijn niet veel andere bewerkingstechnieken om de steen een nog mooier voorkomen te geven. Het is wel oppassen geblazen voor edelstenen die worden verkocht als obsidiaansteen en het in werkelijkheid niet zijn. Als je bijvoorbeeld git of onyx gaat polijsten dan zal de gewone man of vrouw amper het verschil zien met een obsidiaansteen. Koop daarom enkel obsidiaan op plekken of bij mensen die je kunt vertrouwen.
Wist je dat
- Wist je dat obsidiaan een alternatieve geboortesteen voor de maand december is? Astrologisch gezien, wordt deze steen ook in verband gebracht met het sterrenbeeld boogschutter.
- Wist je dat deze prachtige zwarte steen ook weleens glas der natuur of natuurlijk glas wordt genoemd? Dat heeft de steen natuurlijk te danken aan zijn bijna spiegelachtige oppervlak.
- Wist je dat obsidianen enkel en alleen in de buurt van vulkanen gevormd kunnen worden? Soms vind je na een uitbarsting heel wat van deze stenen in het uitgespuwde materiaal terug.
- Wist je dat iedere obsidiaansteen minuscuul kleine gasbelletjes met water in bevatten?
- Wist je dat deze steen als rotsachtige steen zelden ouder is dan 20 miljoen jaar oud? Voor een rotsachtige steen is dat jong.
- Wist je dat obsidiaan een proces ondergaat genaamd devirtrificatie? Tijdens dit proces verandert het object van glas naar steen.
- Wist je dat deze steen soms nog gebruikt wordt tijdens chirurgische operaties omdat de steen vaak scherper is dan het chirurgisch materiaal?
Één reactie
Johan
Hoi
Ik vondt het interessant om te lezen ben benieuwd ook
Maar er staat niks over hoe je de steen draagt op de huid of wat of hoe dan ook
Gr johan