edelstenen

Opaal werking : Krachten en Toepassingen toegelicht

De Romeinse historicus, Plinius de Oude, omschreef de opalus (opaal) als een kostbare steen die de vurige vlam van karbonkel, de schitterende paarse kleur van de amethist en de zeegroene glorie van smaragd in één steen wist te combineren. Het resultaat is een wonderlijk samenspel van kleuren en een inspiratiebron voor liefde, hoop, onschuld, zuiverheid en geluk. Niet voor niets wordt deze edelsteen door velen beschouwd als de meest betoverende en mysterieuze edelsteen die je op onze blauwe planeet kunt vinden.

Hoog tijd dus om de mysteries rond deze steen uit de doeken te doen. We nemen je graag mee op een reis naar de oorsprong van de opaal en zijn tocht doorheen de geschiedenis. Eindigen doen we hierbij met niet alleen een overzicht van de belangrijkste eigenschappen en toepassingen van deze steen, maar ook met enkele leuke en interessant weetjes.

Na het lezen van dit artikel weet je meteen of deze edelsteen de steen is waar je naar op zoek bent om de harmonie in jouw leven te herstellen of om jou voorspoed en geluk te brengen. De steen wordt bovendien vaak verwerkt in prachtige juwelen waardoor je de positieve energie van dit bijzonder mineraal meteen met de esthetische kracht kunt combineren. 2 vliegen in één klap… wat wil je nog meer.

#1 Beoordeeld
Chakra Edelstenen - Punten - Set kopen - Edelstenen & Mineralen - NASMA.be

Deze chakra punten set in doosje is een must-have voor iedereen die geïnteresseerd is in de kracht van kristallen en hun gebruik in persoonlijke groei en welzijn. Het is perfect als geschenk of als aanvulling op uw eigen spirituele collectie. Bestel nu en ervaar de harmonieuze invloed van deze...

€63,95 Bekijk
1 Dendriet Opaal in Doosje Kopen

Dendriet opaal maakt je vrolijk en optimistisch.

€4,95 Bekijk
1 Groene Opaal in Doosje

De Knappe Opaal is een beschermende en activerende steen, die een positieve en zuiverende functie heeft op het lichaam.

€4,95 Bekijk
3 Ruwe Andes Opaal in 1 Doosje

De opaal steen heeft de mooie eigenschap om je vrolijker, liefdevoller en optimistischer door het leven te laten wandelen. Daarnaast heeft deze steen een heel sterke invloed op liefde en seksualiteit. Fysiek helpt deze steen bij het onthouden van alledaagse zaken en heeft hij een positieve...

€4,95 Bekijk

De geschiedenis van opaal

Voor de eerste verwijzingen naar de edelsteen moeten we een reis in de tijd maken naar het Kenia van ongeveer 6000 jaar geleden. Het is namelijk in een grot in het Afrikaanse land dat een sieraad gemaakt van opaal uit deze periode is opgedoken. Een lange geschiedenis dus. Naast gebruik in sieraden zien we tot de eeuwen erna dat de steen ook voor de vervaardiging van werktuigen wordt gebruikt. Voor de eerste schriftelijke melding van deze bijzondere steen moeten we naar ongeveer 500 v.c.

In het oude Rome werd opaal voor de eerste maal echt verhandeld en dit als een waardevol goed. De oude Romeinen droegen deze edelsteen namelijk een zeer warm hart toe. De steen was zelfs geliefder dan bijvoorbeeld parels en diamanten en dat had veel te maken met het fascinerende kleurenpalet waarbij de kleur verandert afhankelijk van de lichtinval.

opaal

Het was dan ook de ideale bron voor legendarische mythes, legendes en verhalen. De steen werd trouwens niet alleen op handen gedragen door de Romeinen, maar ook de Grieken en Arabische volkeren haalden graag hun loftrompet boven als het om deze bijzondere edelsteen ging.

Zo zagen de Oude Grieken de steen als ontstaan uit de tranen van vreugde van Zeus toen hij de Titanen versloeg terwijl de oude Arabische volkeren ervan overtuigd waren dat de steen uit de hemel op aarde was gevallen en dit door de inslaande bliksem.

3 Ruwe Andes Opaal in 1 Doosje

De opaal steen heeft de mooie eigenschap om je vrolijker, liefdevoller en optimistischer door het leven te laten wandelen. Daarnaast heeft deze steen een heel sterke invloed op liefde en seksualiteit. Fysiek helpt deze steen bij het onthouden van alledaagse zaken en heeft hij een positieve...
€4,95

In de middeleeuwen dan weer werd gesproken over Opthalmius als het over de edelsteen ging. Opthalmius betekent zoveel als ‘de steen van het oog’. De steen kreeg deze naam omdat het als een efficiënte en geneeskrachtige steen werd gezien in de behandeling van oogziekten.

Naarmate de eeuwen vorderden, bleef de edelsteen een teken van geluk en werd er vaak beweerd dat de steen door haar kleurrijke voorkomen alle energetische en geneeskrachtige eigenschappen van eender welke andere edelsteen zou bevatten. De steen werd geprezen en verzameld en was populair bij iedere laag van de bevolking.

In 1829 kwam daar echter abrupt een einde aan toen Sir Walter Scott zijn boek Anne of Geierstein publiceerde. In deze roman sterft de valselijk beschuldigde Lady Hermione waarna er een druppel heilig water op haar opaal valt en de kleur van de steen als sneeuw voor de zon verdwijnt. Het grote publiek begreep deze boodschap echter verkeerd en men begon opaal als een ongeluksbrenger te zien. Maar liefst 50 jaar lang werd de steen uit de harten van de mensen verbannen door een simpel zinnetje in een boek.

Gelukkig werd de terechte glorie van de steen mede door Queen Elizabeth nadien hersteld. De Queen was gek van de edelsteen en ze liet geen gelegenheid onbenut om zichzelf of haar kinderen juwelen van opaal te laten dragen.

De naam

Wie nu precies het eerst over de naam ‘opaal’ sprak, is niet geweten. Men vermoedt dat de naam van deze edelsteen ontleend is uit het woord úpala in het Sanskriet. Úpala betekent zoveel als edelsteen. De Romeinen vervormden het woord vervolgens naar opalus en gebruikten dit om te verwijzen naar een gekleurde steen. Iets wat volledig van toepassing is op deze gekleurde edelsteen. Er wordt soms ook verwezen naar het Romeinse feest Opalia voor de Romeinse vruchtbaarheidsgodin Ops als oorsprong van de benaming, maar de verwijzing naar de gekleurde steen lijkt iets aannemelijker en waarschijnlijker.

Opaal werking

Opaal heeft een lange geschiedenis en vele gelijkaardige toepassingen binnen verschillende culturen. Zo was en is deze steen altijd al een teken van bijvoorbeeld vertrouwen en emotionele balans geweest. Maar er is veel meer dat opaal een bijzondere steen maakt.

Zo geeft de steen zijn drager wijsheid en tevredenheid en is de steen ook een welkome partner bij je yoga- of mediteersessie. Hij gaat immers helpen om de harmonie tussen lichaam, geest en ziel te herstellen en bewerkstelligen.

Maar opaal is ook de verleider onder de edelstenen; een steen die wordt gelinkt aan liefde, passie, verlangen en ja zelfs erotiek! Je kunt het gebruiken om je gevoelens te versterken maar pas ook op want de steen kan je energie ook verdelen. Om dit te vermijden wordt de steen vaak in combinatie met andere edelstenen gebruikt.

Opalen zijn wonderlijke kristallen die je helpen zich ten dienste te stellen van andere mensen, die je zullen overladen met liefde en die je spontaniteit en dynamische creativiteit in de hand zullen werken. Opalen worden door deze bijzondere eigenschappen dan ook veelvuldig gebruikt door therapeuten tijdens hun behandelingen. Denk hierbij aan therapeuten die gebruik maken van hydrotherapie, maar ook aan hypnosetherapeuten, raadgevers, shamans en mensen binnen de creatieve sector.

1 Groene Opaal in Doosje

De Knappe Opaal is een beschermende en activerende steen, die een positieve en zuiverende functie heeft op het lichaam.
€4,95

Op gezondheidsvlak gaat deze edelsteen net zoals ander kwartsen je huid, nagels, botten en haren ten goede komen. Wie de steen nabij het hart draagt, zal voordelen ondervinden voor het hart, de bloeddruk en het cholesterolgehalte en zal ook de kans op bloedziektes en leukemie verminderen. Tot slot gaat opaal ook het immuunsysteem van de nodige extra energie voorzien waardoor je sneller verkoudheden of bronchitis zult overwinnen.

Naast de eerdergenoemde krachten en het effect op onder meer je gezondheid en je mentale, spirituele en emotionele gemoed, gaat het dragen van een opaal ook je chakra versterken. Welke chakra precies versterkt wordt, is afhankelijk van de kleur van deze edelsteen die je draagt of bij je hebt. Zo gaat een lichtblauwe kleur de keelchakra versterken terwijl groen of lichtroze kleur je hartchakra dan weer een boost zal geven. Paars versterkt de kruinchakra terwijl rood de wortelchakra en oranje de sacraalchakra ten goede komt.

 

De prijs van opaal

Nu we de eigenschappen van opaal hebben overlopen en nu je weet dat er een grote waaier aan verschillende kleuren van deze edelsteen bestaat, zal je ook begrijpen dat dit een van de moeilijkste stenen is om naar waarde te schatten. Het bepalen van een prijs voor opaal is dan ook een stuk ingewikkelder dan de systemen die men heeft voor het bepalen van de prijs van diamant of andere edelstenen. Zo wordt er met maar liefst 10 verschillende factoren rekening gehouden om tot een correcte prijs te komen waaronder de kleur, het spel der kleuren, het patroon, de helderheid, de vorm, de zogenaamde body tone (tint), de oorsprong en of het om een natuurlijke vs behandelde steen gaat.

Hierdoor mag men voor deze steen zeer uiteenlopende prijzen verwachten. Ga daarom op zoek naar een opaal die past bij je verwachtingen en doeleinden en niet zozeer naar een opaal die past binnen je budget. De beste werking verkrijg je immers als je voor de beste en vooral juiste steen kiest.

Opaal weetjes

  • Wist je dat opaal, naast Peridot, de enige edelsteen is die ook buiten onze aarde al eens werd gevonden? Inderdaad, men heeft deze steen ook op Mars gevonden.
  • Wist je dat de oude Grieken geloofden dat de stenen werden gevormd uit de tranen van vreugde van Zeus toen hij de Titanen een nederlaag toediende?
  • Wist je dat meer dan 90% van de huidige ontginning van opalen tegenwoordig in Australië plaatsvindt?
  • Wist je dat opalen altijd een gelukssymbool waren tot schrijver Sir Walter Scott de steen in 1829 onterecht en ongewild een duister kantje gaf in een van zijn boeken. Het resultaat was dat de steen nadien tientallen jaren als een ongeluksbrenger werd beschouwd. Gelukkig zijn deze tijden veranderd.
  • Wist je dat de edelsteen eigenlijk uit duizenden microscopische bolletjes bestaat (silicabolletjes genaamd) en dat deze voor het fascinerende kleurenspel van de steen zorgen. Zij breken immers het licht. Hoe mooier en meer uniform de bolletjes hoe knapper het kleurenspel.

1 Dendriet Opaal in Doosje Kopen

Dendriet opaal maakt je vrolijk en optimistisch.
€4,95
Avatar foto

Hey! Ik ben Jozefien, net 51 jaar geworden en de eigenares van Healing Stones. Sinds jong heb ik een grote passie voor het mystieke en spirituele. Zo heb ik van mijn hobby mijn beroep kunnen maken en help ik jullie graag wegwijs in de wondere wereld van edelstenen en mineralen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *