edelstenen

Robijn werking : Alles wat je moet weten

Wondermooi, adembenemend en eindeloos verleidend… we hebben het natuurlijk over de robijn. Bekend om zijn magische rode kleur is het geen wonder dat deze steen samen met de saffier, diamant en smaragd tot de categorie van meest waardevolle edelstenen behoort. De schoonheid van deze edelsteen maar ook de positieve spirituele, fysieke en mentale eigenschappen en krachten van de steen verklaren waarom de belangrijkste personen ter wereld, van acteurs over aristocraten tot monarchen en keizers deze steen tot op de dag van vandaag zo graag in juwelen verwerken.

Het is een prachtige edelsteen met een energetische activiteit die tot de sterkste van alle stenen behoort. Het is dan ook belangrijk om hem op gepaste wijze te gebruiken. En daar helpen we je graag bij met ons uitgebreide artikel dat alle facetten en alle schitterende kantjes van de robijn bekijkt.

1 Zakje Ruwe Robijn (25 gram)

De prachtige rode kleur van de robijn verklaart al waarvoor hij staat: hartstocht, vurigheid en seksualiteit. Deze steen heeft een enorme motiverende werking en zorgt ervoor dat je je doelen helder kan zien. Fysiek heeft de robijn een positieve invloed op de hormonen en de voorplantingsorganen....
€12,95

De naam

De naam robijn zien we onder meer opduiken rond de 12de eeuw in het Oude Frans als zijnde rubi en in ongeveer dezelfde periode in het Middeleeuwse Latijn als rubinus lapis wat zoveel als rode steen betekent. Al deze verschillende benamingen kennen hoogstwaarschijnlijk hun oorsprong in de Latijnse benaming rubeus wat rood betekent en natuurlijk naar de kleur van de edelsteen verwijst. De naam verwijst niet alleen naar de steen, maar verwijst ook naar de kleur zelf. De benaming om de kleur aan te geven, wordt sinds de jaren 70 van de 16de eeuw gebruikt. Er zijn ook beweringen dat vóór de naam rubi en rubinus lapis het woord carbunculus of karbonkel werd gebruikt om naar de edelsteen te verwijzen. Op zich zou dit best weleens kunnen aangezien carbunculus gloeiende steen betekent en een robijn er met wat verbeelding wel als een gloeiende steen uitziet.  

Robijn door de geschiedenis en culturen heen

Een druppel van het bloed van het hart van Moeder Aarde… zo wordt de robijn in verschillende culturen in het Verre Oosten omschreven. Bij zowel de Indianen als bij de Hindoes krijgt de steen ook een leidende rol toegewezen. In beide culturen die nochtans duizenden kilometers van elkaar verwijderd liggen, wordt de edelsteen als de leider, de koning en de heerser der edelstenen genoemd. De verering van de steen gaat bij de Hindoes zelfs zo ver dat ze de verschillende soorten volgens kwaliteit in kasten onderverdelen, net zoals de maatschappij in kasten wordt onderverdeeld.

De maatschappelijke regels en tradities worden trouwens ook op de stenen toegepast. Zo is het verboden om inferieure stenen met superieure stenen samen te leggen aangezien dit de superioriteit zou aantasten en de magische krachten van de steen zou doen verminderen. Wie trouwens een robijn aan Krishna offert, zal als een keizer in de toekomst herboren worden. Maar ook buiten India en Amerika bekleedt deze edelsteen een prominente plek. Franse juweliers noemen hem de edelsteen der edelstenen en de alom beminde steen der liefde. In Azië dan weer bepaalde de kleur van de steen die je droeg in een ring welke rang je binnen de maatschappij had.

Robijn halsketting

Mystieke krachten en talrijke positieve effecten… dat is wat tot op de dag van vandaag over robijnen wordt gezegd. De robijn wordt steeds in verband gebracht met de zon en met het onderhouden en verkrijgen van mentale en fysieke gezondheid. In de Middeleeuwen droegen mensen de steen bij zich omdat hij ook een voorspellende kracht zou hebben. Zo geloofde men dat de steen donkerder zou worden naarmate er gevaar naderde. Andere krachten en eigenschappen die in onze rijke geschiedenis aan deze edelsteen werden gegeven, zijn de positieve werking op het hart, de hersenen en het geheugen, de kracht om leverproblemen te genezen en de kracht om vergif het hoofd te bieden. De steen zou tot slot door het wrijven over de huid ook de jeugdigheid en vitaliteit van je huid en je lichaam herstellen.

Krachten en toepassingen

Enkele van de krachten die aan een robijn gelinkt worden, hebben natuurlijk met de magische rode kleur van de steen te maken. Zo is er de liefde maar ook het bloed. Als steen der liefde, passie en energie is deze steen perfect om al deze gevoelens te versterken. Mensen die deze steen bij zich dragen tonen minder angst en hebben een kleinere kans op ongeluk.

Hoewel robijnen echte energie-opwekkers zijn, brengen ze terzelfdertijd ook balans en harmonie en gaan ze uitputting en hyperactiviteit tegen. Nauw verbonden met en effect hebbende op de hartchakra is er de eerdergenoemde passie voor het leven die positief beïnvloed wordt en is er ook de kracht van deze steen voor het zuiveren en ontgiften van je lichaam en bloed en de positieve invloed op koorts en verschillende aandoeningen. Robijnen bij je dragen, is goed voor het hart, je bloeddoorstroming en je organen.

Tot slot is er nog de emotionele kracht en invloed van de steen. De steen trekt niet alleen seksuele activiteit aan, maar geeft je ook moed en energie die belangrijk kan zijn bij het nemen van beslissingen of het opnemen van een leidende rol. Je zult sneller tot oplossingen komen, geconcentreerder zijn en ook mensen kunnen verbinden waar nodig. Het behalen van je doelen en de motivatie om deze doelen te behalen, zullen versterkt worden en de kans op passie en rijkdom op alle gebieden wordt ook een stuk groter als je een robijn bij je draagt.

Soorten robijn

Robijnen ontstaan in feite uit aluminiumoxide of ook wel corundum genoemd. Binnen deze soort van edelsteen komen verschillende soorten en schakeringen van rood voor. Het is het chroomoxide die voor de verschillende kleurschakeringen zorgt; die gaan van rood tot de kenmerkende kleur die ook de naam van de edelsteen draagt, namelijk robijn. De iets lichtere soorten hebben hun lichtere kleur door meer aanwezigheid van chroom en ijzer, terwijl de stenen met een donkere en intensere roodachtige schakering dan weer een grotere aanwezigheid van titanium hebben. De soorten robijnen worden in de meeste gevallen benoemd volgens de plek waar ze gevonden worden. We vertellen jullie graag meer over enkele van de meest voorkomende soorten:

De Birmese robijn mag je gerust een steen van topkwaliteit binnen zijn soort noemen. De dieprode kleur en de vlekken in de steen typeren deze edelsteen. Zo worden ook de echte van de valse Birmese robijnen onderscheiden. De steen wordt in Myanmar uit de grond gehaald.

De Afrikaanse robijn is momenteel nog goedkoper dan de Birmese robijn dus dit maakt deze steen interessanter voor vele mensen. De kleur van deze soort gaat van purperachtig tot donkerrood. Vooral de donkerrode kleuren vallen in de smaak.

Op gebied van waarde komen de Tanzaniaanse robijnen net onder de Birmese robijnen. Net zoals bij de Afrikaanse robijnen is de Tanzaniaanse soort hoofdzakelijk donkerrood van kleur.

Thaise robijnen worden ontgonnen in het Thaise Songea. Deze soort heeft een heldere rode kleur, tenminste de kleinere stenen. In tegenstelling tot andere edelstenen geldt bij de Tanzaniaanse robijn vaak, hoe kleiner hoe waardevoller, aangezien de intensiteit van de kleur afneemt naarmate de omvang groter wordt.

De Afghaanse robijn tot slot wordt ontgonnen in de Afghaanse regio’s Badakshan en Jagdalek. Vooral in Jagdalek worden stenen ontgonnen van een kwaliteit die je nergens anders ter wereld vindt. De kleur van de stenen gaat van licht- tot donkerrood. Bijzonder is het feit dat hier al sinds de 1ste eeuw n.c. robijnen worden ontgonnen.

Prijs

Zoals bij zovele edelstenen is het moeilijk om op de robijn een vaste prijs per karaat te kleven. Er komen immers heel wat zaken bij het bepalen van de prijs kijken. Naast de klassieke 4 C’s (clarity, cut, color en carat) wordt ook naar de oorsprong van de steen en naar de behandeling gekeken.

Wil je het echt goedkoop houden dan kan je altijd voor synthetische robijnen kiezen. Deze worden meestal ontwikkeld via de zogenaamde Verneuil-methode of ook vlamfusie genoemd. Ok de fluxmethode wordt regelmatig gebruikt.

Om je een idee te geven. Robijnen van topkwaliteit zijn zeer uitzonderlijk en worden ook amper verkocht. In 2015 werd er nog eentje verkocht van 25.59 karaat en dit voor een prijs van 1 miljoen Dollar per karaat. De stenen van een goede kwaliteit veranderen voor 10.000 tot 18.000 Dollar per karaat van eigenaar. Ze hebben over het algemeen een karaat van 0.5 – 1.

Robijnen van iets mindere kwaliteit zijn echter nog te betalen en ze vormen zelfs een populaire steen in onder meer huwelijksringen omdat deze goedkoper zijn dan diamanten.

Wist je dat…

  • Wist je dat de robijn de geboortesteen voor de maand juli is en dat deze vaak cadeau wordt gedaan bij een 15de of 40ste (huwelijks)verjaardag?
  • Wist je dat deze edelsteen een extreem sterke steen is? Ze zijn even sterk dan saffieren en slechts een klein tikkeltje zachter dan diamanten.
  • Wist je dat robijnen overal ter wereld gevonden worden? Deze edelstenen worden zowel ontgonnen in Afrika als in Australië, Amerika en Azië.
  • Wist je dat bijna iedere natuurlijke robijn behandeld wordt om de kleur te verbeteren en te versterken?
  • Wist je dat deze steen door zijn briljante schitterende rode kleur vaak in verband wordt gebracht met de essentie van het leven en natuurlijk met de passie en de liefde?
  • Wist je dat de grootste robijn ter wereld in handen is van een Chinese onderneming? Het gaat om een steen van maar liefst 8148 gram en 40920 karaat.
Avatar foto

Hey! Ik ben Jozefien, net 51 jaar geworden en de eigenares van Healing Stones. Sinds jong heb ik een grote passie voor het mystieke en spirituele. Zo heb ik van mijn hobby mijn beroep kunnen maken en help ik jullie graag wegwijs in de wondere wereld van edelstenen en mineralen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *