edelstenen

Smaragd werking: Alles wat je moet weten

De smaragd is al duizenden jaren lang en door honderden culturen heen altijd al een fascinerende steen geweest. Geprezen, aanbeden en bewonderd alom… geen wonder dat deze steen, als we puur naar karaat vs karaat kijken, tot 3 keer zoveel waard kan zijn als een diamant. St. Hildegard van Bingen omschreef de steen ooit als volgt en daar kunnen we alleen maar mee instemmen.

1 Ruwe Smaragd in Doosje

Bekijk
Smaragd activeert de chakra van het hart en stimuleert zo openheid en liefde. Deze steen is goed voor je geheugen, longen en spieren. Daarnaast werkt Smaragd ook ontgiftend voor je lever.
€6,95

Al het groene van de natuur heeft zich in de smaragd geconcentreerd. Als vertegenwoordiger van de jeugdigheid van de mens is dit kristal in staat om de ziel als een lentebloem te doen ontluiken en staat ze symbool voor hoop, toekomst, vernieuwing en groei. Het is de liefdeszoeker en de onthuller der waarheid strevende naar betekenis, gerechtigheid, medeleven en harmonie.

Ook wel de “Steen der succesvolle liefde” genoemd, opent en voedt deze edelsteen en het hart en de hartchakra. Smaragden bevatten dan ook een blijkbaar eindeloos vat van energie die mensen helpt herbronnen en genezen en die vitaliteit en leven brengt voor zowel het lichaam als de ziel. Het is bovendien de perfecte steen voor al wie vriendschap en liefde hoog in het vaandel draagt alsook voor de mensen die houden van loyaliteit, vertrouwen en waarheid en waarachtigheid.

Een zo bijzondere steen verdient natuurlijk een bijzonder artikel gewijd aan deze steen.

Naam

Zoals bij zovele edelstenen die al duizenden jaren bijzonder geliefd en populair zijn, is het bij de smaragd ook onzeker waar de naam nu precies vandaan komt. Wat we wel zeker weten, is dat de Romeinen al een naam aan de steen gaven die wel heel dicht bij de huidige naam aanleunt, namelijk smaragdus. Maar waar de Romeinen dan weer deze naam vandaan haalden dat is een andere vraag. De meest voorkomende theorie gaat uit van een ontlening uit de Griekse taal. De Oude Grieken spraken namelijk over smaragdos wat ‘groene steen’ betekent. Een iets minder plausibele theorie spreekt over een verband met een ander Grieks woord smaragein wat zoveel als donderen betekent. In dat geval zou deze steen dus een dondersteen zijn. Een beetje vreemd wel aangezien de steen voor de meeste mensen licht, liefde en hoop in hun leven brengt.

Smaragd door de jaren heen

Smaragd is al duizenden jaren een bron van fascinatie en verwondering. We kunnen zelfs meer zeggen… gebaseerd op vermeldingen en verwijzingen naar deze edelsteen blijkt dat meer dan 6000 jaar geleden er ook al mensen waren die deze steen een warm hart toedroegen. Wie 6000 jaar geleden over een markt in Babylon wandelde, kon deze steen daar al op de kop tikken. Maar niet alleen in Babylon waren ze in een ver verleden al gek van deze edelsteen. Ook de Inca’s in Zuid-Amerika vereerden het prachtige kristal en de Chaldeeën gingen zelfs nog een stapje verder aangezien zij geloofden dat er in de prachtige steen een godin vertoefde.

Het mag duidelijk zijn dat smaragden tot zelfs op de dag van vandaag in vele religies, geloofstrekkingen en culturen als een spirituele kracht worden gezien. Een van de bekendste historische liefhebbers van de edelsteen was zonder twijfel Cleopatra. Ze liet speciale mijnen bouwen, die ongeveer honderd jaar geleden werden ontdekt, voor het opgraven van wat zij haar steen van de liefde noemde. Smaragd werd in het Oude Egypte dan ook gezien als een symbool van het eeuwige leven en als een cadeau van de god Thoth (god van de wijsheid en kennis).

Dat de steen altijd al een bijzondere betekenis heeft gehad, bewijst ook het feit dat enkele van de grootste en beroemdste geschiedkundige figuren ter wereld de edelsteen bij zich droegen als een soort van talisman. Voorbeelden waarvan dit geweten is, zijn Aristoteles, Alexander de Grote en Keizer Karel. Het bewijs daarvan zijn ook hun koninklijke juwelen die met tal van groene stenen werden gedecoreerd.

En dat de liefde voor deze steen geen gedachte uit het verleden is, bewees Pantone nog enkele jaren geleden.  Het Pantone Color Institute mag je gerust dé referentie noemen als het op kleuren en kleurtrends aankomt. Het bedrijf is continu bezig met de analyse van kleuren en adviseert de grootste bedrijven ter wereld over het gebruik van kleuren in hun logo’s en op hun producten. Het bedrijf riep de smaragdkleur in het jaar 2013 nog uit als kleur van het jaar en omschreef de kleur als “levendig en stralend… een kleur van elegantie en schoonheid die bijdraagt aan ons gevoel van welzijn, aan onze balans en aan onze harmonie.”

Soorten smaragden

Met meer dan 50% van de hele productie aan smaragden die in Colombiaanse mijnen plaatsvinden, is het niet echt onlogisch dat we als eerste soort de Colombiaanse smaragd aanhalen. Het is een edelsteen van unieke kwaliteit die op heel wat interesse kan rekenen. Het feit dat de steen zeldzaam is, maakt hem ook iets duurder. Deze stenen hebben de typische bosgroene kleur en een zuiverheid die je maar bij weinig andere edelstenen terugvindt.

Een tweede bekende soort zijn de Braziliaanse smaragden. Deze zijn iets lichter van kleur en komen uit Braziliaanse mijnen. Soms verwijst de term Braziliaanse smaragd ook naar groene toermalijnen.

Smaragd ring

Heel zeldzaam en uniek zijn de kattenoog smaragden. What’s in a name… deze edelstenen hebben een soort van kattenoogeffect in de steen zitten. Alsof je naar de pupil van een kattenoog zit te kijken. Meestal gaat het om lichtgroenere smaragden.

Tot slot zijn er nog de trapiche smaragden. Deze bevatten zwarte onvolmaaktheden die een wonderlijke zeshoekige ster vormen. Deze ongebruikelijke soort vind je alleen in de Colombiaanse Muzo-regio.

Krachten en toepassingen van smaragd

Smaragd… een bijzondere steen met bijzondere krachten en toepassingen. Bijzonder is de steen alvast omdat hij op alle chakra’s werkt. Toch is de invloed op de hartchakra en de voorhoofdchakra het sterkst. In dit opzicht gaat deze edelsteen je onvoorwaardelijke liefde een boost geven alsook je gevoel voor alles wat met schoonheid te maken heeft. De steen zorgt ook voor een ontspannen gevoel en zorgt voor rust en kalmte. Deze ontspanning, rust en kalmte dragen op hun beurt bij tot een betere harmonie en vormen ook een bescherming tegen aandoeningen zoals burnouts, epilepsie, paranoia en psychoses.

De smaragd is een perfecte steen om weer passie op te wekken. Dit kan voor een persoon zijn, maar ook voor een hobby, interesse of een baan. Wie romantiek en liefde wil aantrekken, draagt deze edelsteen best nabij het hart. Gaat het om een vervlogen liefde die weer moet aangewakkerd worden, dan spreek je een wens uit met de steen nabij je lippen en sluit je hem nadien op in een enveloppe.

1 Ruwe Smaragd in Doosje

Bekijk
€6,95

En terwijl deze steen een kalmerend effect op de emoties heeft, heeft ze een eerder versterkend effect op de gedachten, ideeën, filosofie en de reflectie. Het is dan ook een fantastische edelsteen om te gebruiken als je artistieke creativiteit nodig hebt of om bij je te dragen als je weer energie of focus wilt hebben om je werk, professioneel of privé, verder te zetten. De steen wordt trouwens veelvuldig gebruikt tijdens juridische processen en zaken aangezien het een grotere kans op succes met zich teweegbrengt.

Tot slot zorgt de steen ook voor een mentale en emotionele balans en harmonie. Perfect dus om te gebruiken in grotere groepen om samenwerking en begrip te stimuleren. En voor we het vergeten… het is ook een helende steen die onder meer helpt bij huidproblemen.

De prijs

Smaragden zijn doorschijnende stenen die soms echter naar de troebele kant opgaan. Ook duiken er inclusies op. Omdat ze zeldzamer zijn dan diamanten, zijn ze ook vaak iets duurder dan diamanten. Over het algemeen is het zo dat hoe helderder de stenen, hoe hoger de prijs van de smaragd. Het is dan ook onmogelijk om een precieze prijs per karaat op een smaragd te kleven. Net zoals bij bijvoorbeeld diamant zijn er naast de helderheid nog 3 andere factoren die mee de prijs bepalen. We hebben het dan over de zogenaamde 4 C’s: Carat (karaat), color (kleur), clarity (zuiverheid) en cut (slijpkwaliteit).

Wist je dat…

  • Wist je dat smaragdos in de 18de eeuw in wetenschappelijke kringen niet alleen voor smaragd gebruikt werd, maar voor de benaming van alle groene stenen? Dus ongeacht of het nu om smaragden of andere groene stenen ging, alles was smaragdos. Dit was trouwens gelijkaardig voor de benamingen van stenen zoals robijn (rode stenen) en saffier (blauwe stenen).
  • Wist je dat smaragd een van de vier erkende kostbare edelstenen is? De andere drie zijn robijn, saffier en natuurlijk diamant.
  • Wist je dat deze edelsteen de geboortesteen van de maand mei is en dat de steen een traditioneel cadeau vormt bij het vieren van de 20ste, 35ste en 55ste huwelijksverjaardag?
  • Wist je dat de grootste ontginning van smaragden in Colombia plaatsvindt? In dit land wordt maar liefst 50% van de wereldwijde productie ontgonnen.
  • Wist je dat de oudste smaragden maar liefst 2,9 miljard jaar oud zijn?
  • Wist je dat de zachte en kalmerende kleur van deze edelsteen de ogen ontspant en rust geeft na een periode van inspanning? Zelfs tot op de dag van vandaag wordt de steen gebruikt voor het relaxeren van de ogen.
Avatar foto

Hey! Ik ben Jozefien, net 51 jaar geworden en de eigenares van Healing Stones. Sinds jong heb ik een grote passie voor het mystieke en spirituele. Zo heb ik van mijn hobby mijn beroep kunnen maken en help ik jullie graag wegwijs in de wondere wereld van edelstenen en mineralen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *