edelstenen

Toermalijn werking: De Krachten en Toepassingen

De toermalijn… al ooit eens van deze edelsteen gehoord? De kans bestaat inderdaad dat je al wel van een smaragd, een diamant of een saffier hebt gehoord, maar nog nooit van deze prachtige steen. Toch bekleedt hij een belangrijk plekje in de wereld der edelstenen en beschikt hij ook over zeer belangrijke spirituele krachten. Het is een reinigende en beschermende steen die je een heuse energieboost kan geven.

#1 Beoordeeld
3 trommelstenen Zwarte Toermalijn

Toermalijn heeft een zeer sterke reinigende en beschermende werking. Deze prachtige zwarte toermalijn wordt ook wel Schörl genoemd.

€24,95 Bekijk
Piramide - Orgonite - Zwarte Toermalijn - Ohm kopen - Orgonite - NASMA.be

Ervaar harmonie en balans met de Orgonite Piramide, verrijkt met zwarte toermalijn en het ohm-teken. Deze compacte piramide (7x7x6 cm), een fusie van kristal, hars en metaal, bevordert zowel fysieke als spirituele gezondheid. Perfect voor je meditatiehoek, het neutraliseert negatieve energie en...

€22,95 Bekijk
2 Ruwe Stukken Toermalijnkwarts

Toermalijn heeft een sterk reinigende en helende werking op je lichaam. De Kwarts versterkt de werking van de Toermalijn

€19,95 Bekijk
Edelstenen Anti-Stralingskit kopen - Edelstenen & Mineralen - NASMA.be

Wil je jezelf beschermen tegen elektromagnetische straling? Onze Edelstenen Anti-Stralingskit is de oplossing. Met ruwe Roze kwarts, Bergkristal en Toermalijn biedt het een unieke mix van bescherming en rust. Ideaal voor thuis of op kantoor, voor een zuivere en veilige omgeving. Elk doosje is uniek!

€19,95 Bekijk
1 Zwarte Toermalijn in Doosje

Toermalijn heeft een zeer sterke reinigende en beschermende werking. Deze prachtige zwarte toermalijn wordt ook wel Schörl genoemd.

€4,95 Bekijk

Wie het woord toermalijn in de mond neemt en iets van edelstenen kent, denkt meteen aan de kleuren van de regenboog. De steen is immers in zo goed als alle kleuren van de regenboog ter beschikking. Niet voor niets komt de naam toermalijn van het Sinhalese woord ‘turmali’ wat zoveel als ‘steen met verschillende kleuren’ betekent. Toermalijnen komen dan ook in zoveel combinaties, facetten en kleuren voor dat ze deze naam helemaal waarmaken.

Het is zelfs zo dat geen enkele andere edelsteen deze kameleons van de edelstenen op gebied van kleuren en variaties de loef afsteekt. Niet voor niets bestaan ook de Russische kroonjuwelen van de vermaarde Russische tsaren, waarvan ooit werd gedacht dat ze robijnen waren, grotendeels uit allerhande van deze stenen. De steen heeft dan ook zovele gezichten en kan iedere vorm van expressie accentueren. Een fascinerende steen zonder meer die een streepje uitleg verdient en die je op spiritueel vlak naar ongekende hoogtes kan brengen.

De geschiedenis van toermalijn

Voor de eigenlijke ontdekking van deze edelsteen moeten we teruggaan naar het einde van de 17de eeuw. Het waren Nederlandste koopvaardijschepen waarvan de kooplieden voor de eerste maal met deze bijzondere steen in aanraking kwamen. Als we de verhalen en verslagen mogen geloven, waren Sri Lanka en Italië ‘the place to be’ om de steen op de kop te tikken.

De naam die aan deze unieke edelsteen werd gegeven, kent zijn oorsprong dan ook in de taal die in Sri Lanka wordt gesproken, het Sinhala of Singalees; een van de twee officiële talen van het land. Het Singalese woord ‘turmali’ betekent immers ‘steen met verschillende kleuren’ en hiermee wordt verwezen naar de verschillende kleuren waarin de edelsteen zich voordoet. De eilandbewoners gaven deze naam aan alle gekleurde kristallen die er op Sri Lanka werden gevonden.

Het is deze brede waaier aan kleuren die de toermalijn zo fascinerend maar ook zo moeilijk te onderscheiden van andere edelstenen maakt. Zelfs voor specialisten ter zake is vaak een uitgebreide analyse en studie nodig om de ware identiteit van deze steen te achterhalen. Om dit aan te tonen, halen we er graag de Russische kroonjuwelen bij. Eeuwenlang werd gedacht dat de Russische kroonjuwelen met roze en rode robijnen waren gedecoreerd.

Pas recent heeft men ontdekt dat het waarschijnlijk om roze en rode toermalijnen gaat en niet om roze en rode robijnen. Roze toermalijnen zijn over het algemeen iets rozer dan robijnen, maar het verschil is dus verwaarloosbaar en moeilijk met het blote oog waarneembaar.

Het gebruik van toermalijn door culturen heen

Verschillende culturen kennen toermalijn al eeuwenlang energetische, creatieve en beschermende eigenschappen en krachten toe. En het gaat hierbij niet alleen om culturen ver van ons bed. In de 18de eeuw was er bijvoorbeeld Barbara Walker die vertelde over het gebruik van de edelsteen bij artiesten, auteurs, acteurs en andere beroepen binnen de creatieve en culturele sector die de steen gebruikten of bij zich droegen omdat hij hen zou helpen om hun creativiteit de hoogte in te stuwen.

Een Nederlandse wetenschapper beweerde tijdens dezelfde eeuw dat de edelsteen ook zou helpen bij het in slaap wiegen van de kinderen. De steen moest hierbij in een zijden doek gewikkeld worden en dan tegen de kaak van het kind worden gehouden.

Binnen Europa werd de toermalijn ook vaak in verband gebracht met de zogenaamde ‘philosopher’s stone’. Bij wie ooit al eens een Harry Potter film heeft bekeken, zal dit vast en zeker een belletje doen rinkelen. De Philosopher’s Stone of Steen der Wijzen is een legendarische alchemistische substantie. Deze substantie zou in staat zijn om de gebruiker verlichting te geven maar ook om tegengestelden met elkaar te verbinden, spirituele krachten op te roepen en het zou de kracht hebben om metalen in goud te veranderen.

3 trommelstenen Zwarte Toermalijn

Toermalijn heeft een zeer sterke reinigende en beschermende werking. Deze prachtige zwarte toermalijn wordt ook wel Schörl genoemd.
€24,95

In India en Afrika tot slot zien we ook verschillende gebruiken van deze wonderlijke edelsteen opduiken. Van het opwekken van illusies tot het gebruik in eeuwenoude ceremonies om iemand inzicht te geven en ook duidelijk te maken wat goed en wat slecht is.

Het gebruik van deze steen gaat echter verder dan het gebruik door de afgelopen eeuwen heen. Ook nog tegenwoordig zien we de toermalijn in verschillende beschavingen en culturen en bij verschillende volkeren opduiken. Zo wordt deze edelsteen gebruikt door stammen in Amerika (zowel Noord- als Zuid-Amerika) en Afrika en door de Aboriginals in Australië. In het hedendaagse gebruik doet deze edelsteen vooral dienst als een soort van talisman die de drager beschermt tegen alle mogelijke gevaren.

Naast gebruik van voor spirituele doeleinden is het ook een favoriet materiaal voor heel wat kunstenaars overal ter wereld. Zo is het diverse kleurenpalet heel interessant voor bijvoorbeeld sieradenmakers en duikt de edelsteen regelmatig in halskettingen en armbanden op. In China dan weer staan eeuwenoude beeldjes gemaakt uit toermalijn nog steeds overeind en zijn er de bekende en oogstrelende flesjes gemaakt van de edelsteen.

Soorten toermalijn

Zoals al eerder gemeld, is het moeilijk om toermalijn in één woord te beschrijven. Het gaat namelijk om een soort van edelsteen die in een waaier van uiteenlopende kleuren kan opduiken. Het is zelfs zo dat de meeste toermalijnen een combinatie van twee of meer kleuren vormen. Bekend en geliefd zijn bijvoorbeeld de watermeloentoermalijn (combinatie van groen en roze) en de zwarte toermalijn (met voorsprong de meest voorkomende kleur). Binnen de edelsteentherapie zijn het vooral de toermalijnen met een zogenaamde effen kleur die van belang zijn. Onder een effen kleur verstaan we een steen bestaande uit één kleur, geen combinatie van kleuren dus.

Leuk weetje: tegenwoordig verwijzen de namen van de verschillende soorten toermalijn naar de kleur die ze hebben. Vroeger was dit echter niet het geval en droeg de edelsteen de naam van de plek waar deze was gevonden of de naam van de vinder. Je kunt je echter wel inbeelden dat dit na verloop van tijd voor heel wat verwarring en inconsistentie zorgde.

1 Zwarte Toermalijn in Doosje

Toermalijn heeft een zeer sterke reinigende en beschermende werking. Deze prachtige zwarte toermalijn wordt ook wel Schörl genoemd.
€4,95

Krachten en toepassingen van toermalijn

De krachten en toepassingen van toermalijn mogen we op zijn zachtst gezegd divers noemen. Van emotionele over spirituele tot fysieke voordelen, het toepassingspalet is inderdaad zeer divers. Belangrijk allereerst is de balans en harmonie die deze edelsteen creëert. De balans tussen ziel, geest en lichaam. Daarnaast is het ook een belangrijke afdrijver van al het negatieve. Negatieve energie wordt naar de aarde afgevloeid terwijl de steen terzelfdertijd rust, kalmte en creativiteit zal brengen. Harmonie, wijsheid en innerlijke rust zijn dan ook eigenschappen van de steen die we zowel in het spirituele als mentale en fysieke domein zien opduiken.

Op fysiek vlak zijn er nog enkele belangrijke zaken die we hier graag zouden vermelden om een zo goed mogelijk beeld van de werking van de steen te vormen. Zo wordt gezegd dat toermalijn voor sterkere haren, nagels, botten en tanden zorgt en dat het infecties, vergiftigingen, zenuwpijn, huidklachten en klachten van de spijsvertering gaat bestrijden.

Naast de eerdergenoemde algemene toepassingen en krachten van toermalijnen kan er aan iedere kleur toermalijn ook nog een specifiek chakra worden toegekend. Zo is de groene versie (verdeliet) gelinkt aan de hartchakra, de groen-roze aan de hartchakra en basischakra, de gele aan de zonnevlechtchakra, de roze aan de basischakra, heiligbeenchakra en hartchakra, de kleurloze (achroïet) aan de hartchakra en kruinchakra en de zwarte aan de basischakra.

De prijs

Toermalijnen verschillen sterk in prijs afhankelijk van de kleur, de vorm, de kwaliteit en het aantal karaat. Rode toermalijnen kosten al gauw rond de 200 euro terwijl de roze varianten dan weer iets goedkoper zijn. Prijzen van rond de 100 euro voor de eerste 5 karaten zijn heel normaal. Bij purperen varianten is de prijs dan weer afhankelijk van de sterkte van de purperen kleur. Hoe lichter hoe goedkoper. Denk aan prijzen tussen de 200 en 300 euro per karaat. Blauwe toermalijnen starten meestal rond de 250 euro en de prijzen kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s voor edelstenen van uitzonderlijke kwaliteit. Ook groene toermalijnen kunnen sterk in prijs verschillen afhankelijk van de kwaliteit: van 100 euro per karaat tot honderden euro’s per karaat.

Edelstenen Anti-Stralingskit kopen - Edelstenen & Mineralen - NASMA.be

Wil je jezelf beschermen tegen elektromagnetische straling? Onze Edelstenen Anti-Stralingskit is de oplossing. Met ruwe Roze kwarts, Bergkristal en Toermalijn biedt het een unieke mix van bescherming en rust. Ideaal voor thuis of op kantoor, voor een zuivere en veilige omgeving. Elk doosje is uniek!
€19,95

Toermalijn weetjes

  • Wist je dat er een watermeloentoermalijn bestaat? (kleuren groen en roos)
  • Wist je dat de edelstenen tegenwoordig volgens hun kleur benoemd worden? Het achtervoegsel -liet wordt door een verwijzing naar de kleur voorafgegaan: dit kan bijvoorbeeld ook watermeloen of kanarie zijn.
  • Wist je dat deze edelsteen vaak als talisman wordt gedragen omwille van zijn beschermende kracht?
  • Wist je dat de kleurloze variant, onder de naam achroïet, heel zeldzaam is?
  • Wist je dat roze toermalijn je mannelijke chakra versterkt terwijl blauwe toermalijn dan weer de vrouwelijk kant een boost geeft?
  • Wist je dat er ook een kattenoogvariant bestaat? Er bestaan een zeldzame variant waarbij de reflectie van het licht voor het uitzicht van een kattenoog zorgt.
  • Wist je dat de oude Egyptenaren dachten dat de steen zich op zijn weg naar de aardoppervlakte door een regenboog moest duwen en dat de steen daardoor zovele kleurvarianten heeft?

Koop Toermalijn Hier

Hey! Ik ben Jozefien, net 51 jaar geworden en de eigenares van Healing Stones. Sinds jong heb ik een grote passie voor het mystieke en spirituele. Zo heb ik van mijn hobby mijn beroep kunnen maken en help ik jullie graag wegwijs in de wondere wereld van edelstenen en mineralen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *