edelstenen

Turkoois werking: De Complete Gids tot deze edelsteen

Turkoois is misschien wel de oudste steen in de menselijke geschiedenis. Een talisman van koningen, shamans en strijders die een eeuwige schoonheid kent. Toen de Egyptische koningin Zer na duizenden jaren in 1900 werd opgegraven, waren haar 4 armbanden van turkoois nog altijd even mooi. Vandaag de dag heeft deze steen nog niets aan populariteit ingeboet en wordt de steen met recht en reden als een van de belangrijkste edelstenen ter wereld beschouwd. Een steen der bescherming met een kalmerend en een vitaliserend kantje die een bijzondere invloed op het keelchakra uitoefent… dat is de steen die we vandaag onder de loep gaan nemen.

1 Ruwe Turkoois in Doosje

Bekijk
Turkoois is een vitaliserende en beschermende steen. Hij versterkt het immuunsysteem en bevordert de opname van voedingsstoffen. De steen helpt ook tegen paniekaanvallen en depressie.
€19,95

Vanwaar de naam

Turkoois is de naam waaronder wij het gesteente in onze contreien kennen. Maar het is niet dat deze naam wereldwijd gebruikt wordt en het is niet zo dat deze steen altijd deze naam heeft gehad. Maar laten we beginnen met te vertellen waar onze naam van de steen vandaan komt. De naam die wij aan deze bijzondere steen geven, heeft zijn oorsprong in de Franse taal. Het is een naam die dateert uit de 17de eeuw en die afkomstig is van het Franse woord ‘turquoise’ wat ‘Turks’ betekent. Over het algemeen werd toen namelijk aangenomen dat de steen zijn oorsprong in Turkije had.

Maar zoals gezegd, gebruikt men niet overal dezelfde naam. Het Perzische woord voor deze blauwe steen is bijvoorbeeld ferozah wat overwinnaar betekent terwijl in Tibet dan weer over gyu wordt gesproken. In het Oude Griekeland sprak men over het gesteente als zijnde callais en voor de Azteken is chalchihuitl de gebruikelijke benaming.

Turkoois door de geschiedenis en culturen heen

Of je nu polshoogte gaat nemen in Amerika, Europa of in het Verre Oosten, door de geschiedenis en culturen heen heeft turkoois altijd een belangrijke rol vervult. Al duizenden jaren lang is deze heilige steen een geluksbrenger en een steen die veelvuldig in amuletten en talismannen wordt gebruikt. Van het Oude Egypte over de Azteken tot de Amerikaanse Indianen, de Perzen en de Shang-dynastie in China… de mensen hebben deze steen altijd een warm hart toegedragen.

In het Oude Egypte werd de steen bijvoorbeeld vaak gebruikt om het graf van een overledene mee te decoreren. Het bekendste voorbeeld is zonder twijfel het masker van de Egyptische farao Toetanchamon dat met goud en turkoois getooid is. In het Perzische Rijk werd de steen hoofdzakelijk rond de nek of de pols gedragen omdat dit de drager tegen een onnatuurlijke dood zou beschermen. Men dacht toen ook dat het verkleuren van de steen aankomend gevaar en ongeluk zou voorspellen. Nu weten we echter dat het vooral om chemische processen gaat. Bij de Azteken en Maya’s speelde het gesteente een zeer belangrijke rol en was het cultureel een zeer belangrijke steen.

Andere voorbeelden van cultureel en religieus belangrijke plekken waar turkoois als steen opduikt, zijn onder meer op verschillende plekken in de Taj Mahal in India, in de borstplaat van de Joodse Hogepriester zoals vermeld in Exodus hoofdstuk 28 en bij de mensen die in de Himalaya wonen. Tot op de dag van vandaag is deze edelsteen bijvoorbeeld de belangrijkste steen voor de Tibetanen. De steen wordt er de hemelsteen genoemd en beschermt de drager. Kinderen krijgen op jonge leeftijd deze steen cadeau om hen te beschermen tijdens de rest van hun leven.

De Amerikaanse Indianen tot slot gebruiken de steen nog steeds als helende steen en om een verbinding te maken tussen de hemel en de aarde.

1 Ruwe Turkoois in Doosje

Bekijk
€19,95

Krachten en toepassingen van turkoois

Turkoois is een steen die zowel kalmerend als vitaliserend kan werken. Hij gaat je innerlijke zelf de nodige rust en kalmte geven waardoor je weer de nodige balans en harmonie bereikt. Omwille van deze reden is de steen handig in geval van depressies en stemmingswisselingen. Ook bij paniekaanvallen kan de steen een positieve en kalmerende werking uitoefenen. Daarnaast werkt de steen ook vitaliserend, wat dan weer interessant is in geval van bijvoorbeeld uitputting. In combinatie met de sterke geneeskrachtige werking van de steen verbetert turkoois daarom zowel het fysieke als psychische immuunsysteem: goed tegen virale infecties, verbetert de ontgifting van het lichaam, helpt tegen ontstekingen en krampen, werkt ook pijnstillend en wordt vaak gebruikt in de behandeling van reuma en jicht.

Op professioneel gebied kan turkoois je van nut zijn als je op zoek bent naar inzichten en leiderschap. Zit je met een writer’s block of komt je communicatie niet altijd even helder over dan kan deze steen je helpen. Hij vormt dan ook een ideaal amulet voor mensen die actief zijn in de juridische wereld of bij de overheid en regeringen. Voor arbeiders gaat de steen voor bescherming tegen lichamelijke schade zorgen en bij mensen die voor de radio of de televisie werken, kan het helpen bij podiumvrees.

Tot slot hebben reizigers de steen vaak op zak omdat deze hen beschermt tegen diefstal en hen behoedt voor ongelukken. Wist je trouwens dat je ook je huisdieren kan beschermen door ze een halsband met turkooissteen in te laten dragen? Denk hierbij aan honden, paarden, katten,…

Engel vna Turkoois

Turkoois heeft vooral een positieve invloed op het keelchakra. Oude geloften en remmingen kunnen dankzij deze steen worden losgelaten zodat je overladen wordt met vernieuwde energie. De ziel kan zich opnieuw uiten. De steen helpt je om te beseffen dat enkel jij je eigen toekomst bepaalt; elk van je acties heeft effect op je eigen lot. Door het effect op het keelchakra helpt het ook bij nek-, oog- en keelproblemen.

Soorten turkoois

Turkoois is wat we een idiochromatische steen noemen. Bij dergelijke stenen gaat het chemische hoofdelement binnen de steen de kleur van de steen bepalen. In het geval van onze turkooissteen gaat het dan om koper, wat verantwoordelijk is voor de blauwe kleur, en ijzer wat dan weer verantwoordelijk is voor de groene schijn. Zowel ijzer als koper worden door de meeste experten als hoofdbestanddelen van dit gesteente gezien. Voor we naar enkele soorten gaan kijken, is het ook interessant om te vermelden dat er soms een soort van adertjes doorheen de steen lopen. Deze lijntjes staan ook bekend als ‘the matrix’, inderdaad zoals de film. Dit wordt veroorzaakt door andere stenen die tegen de turkooissteen hebben gelegen. Naast de kleur van de steen kan ook de kleur van de matrix van steen tot steen verschillen. Soms doet het de waarde van de steen toenemen, andere keren dan weer afnemen.

Om verschillende soorten turkooissteen te onderscheiden, wordt vaak gekeken naar de plek waar ze worden gevonden. De stenen krijgen dan ook als ‘soortnaam’ de naam van deze plek. Bekende voorbeelden zijn Dry Creek-Turkoois, Carico Lake-Turkoois, Sleeping Beauty-Turkoois (een populaire soort met de kleur van de eieren van de Amerikaanse robin, wat het Amerikaanse roodborstje is) en Larimar-Turkoois. We kunnen het echter op geografisch gebied ook iets ruimer gaan bekijken en het volgende stellen:

 • Perzische soort: hebben een gewone blauwe kleur (niet licht en niet donker) en zijn iets minder poreus dan andere soorten waardoor ze beter te bewerken vallen.
 • Aziatische turkoois (Tibet & China): over het algemeen wat groener
 • Amerikaanse of Mexicaanse soort: gaat van lichtblauw tot de groene soorten die in Nevada en op sommige plekken in Mexico worden gevonden.
 • Egyptische soort: van groenachtig blauw tot geelachtig groen. Het kleurenpatroon is iets minder fel omdat er over het algemeen meer ijzer in aanwezig is.

De meeste turkooisstenen worden vandaag de dag in de Verenigde Staten ontgonnen. Andere plekken waar je deze bijzondere steen kunt vinden zijn China, Tibet, Australië, Mexico, Peru, Afghanistan en Chili.

1 Ruwe Turkoois in Doosje

Bekijk
€19,95

Prijs van turkoois

Laten we het even hebben over de prijs van een turkooissteen. Want wat is nu een aanvaardbare prijs voor deze steen? Laten we meteen met de deur in huis vallen; normaal gezien schommelt de prijs van een turkoois tussen de 1 en de 8 euro per karaat, maar er bestaan ook stenen van 0,05 euro tot 1000 euro per karaat. Alles hangt af van de kwaliteit en waar je zelf belang aan hecht. Er bestaat wel zoiets als een index die de waarde van de steen bepaalt. Deze index baseert zich niet alleen op het gewicht (karaat) maar ook op andere zaken zoals zeldzaamheid van voorkomen, de structuur en inclusies. Meer dan 90% van de stenen valt echter binnen de eerdergenoemde categorie van 1 tot en met 8 euro per karaat.

Wist je dat

 • Wist je dat deze steen de geboortesteen van de maand december is en dat hij ook vaak cadeau wordt gegeven bij een 11de huwelijksverjaardag?
 • Wist je dat dat de grootste turkoois ooit gevonden meer dan 1 meter lang is, meer dan 1 meter hoog is en meer dan 225 kilogram weegt? De steen bevindt zich momenteel in een museum in het Chinese Shandong.
 • Wist je dat dit de belangrijkste steen ter wereld voor de Tibetanen is en dat ze hem de hemelsteen noemen? Tibetanen dragen deze steen vaak als talisman en hij wordt er ook aan jonge kinderen gegeven.
 • Wist je dat de turkooissteen vaak in verband wordt gebracht met tempels en moskeeën in Centraal-Azië en Rusland? De steen wordt er dikwijls gebruikt ter decoratie van muren en koepels omdat de steen een beschermende werking zou hebben.
 • Wist je dat het masker van Toetanchamon met verschillende stukken turkoois gedecoreerd is? De steen was dan ook heel populair in het Oude Egypte en vooral bij de farao’s.
 • Wist je dat de naam van deze steen niets te maken heeft met de kleur turquoise, maar wel met het feit dat men in de Middeleeuwen dacht dat deze steen van Turkije afkomstig was?
 • Wist je dat de steen van kleur kan veranderen als hij de lang in de zon heeft gelegen of te lang aan hitte werd blootgesteld? Vroeger dat men dat er bij kleurverandering gevaar in zicht was, terwijl men nu beseft dat het om chemische processen gaat.

 

Avatar foto

Hey! Ik ben Jozefien, net 51 jaar geworden en de eigenares van Healing Stones. Sinds jong heb ik een grote passie voor het mystieke en spirituele. Zo heb ik van mijn hobby mijn beroep kunnen maken en help ik jullie graag wegwijs in de wondere wereld van edelstenen en mineralen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *