wierook

Wat zijn smudge sticks, hoe werken ze en wat zijn de voordelen?

De kans is groot dat je er nog nooit van gehoord hebt: smudge sticks… Dat is niet vreemd, want smudge sticks zijn bij veel mensen niet zo algemeen bekend. In dit artikel leggen we uit wat smudge sticks precies zijn, hoe smudgesticks werken en wat de voordelen van dit fenomeen zijn.

Heilig Hout-Palo Santo-Blokjes-250gram

Bekijk
Palo Santo, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, is de letterlijke vertaling van heilig hout en wordt reeds jaren gebruikt als geur om aura’s te zuiveren. De geur is warm en licht zoet en bevat toetsen van hout. Deze blokjes zijn ideaal om te branden in een keramieken schaaltje bijvoorbeeld.
€24,95

Wat zijn smudge sticks precies?

Onder smudge sticks wordt een partij samengebonden kruiden verstaan. Een smudge stick wordt goed samengebonden en vervolgens in brand gestoken. Takjes kruiden van zo’n 10 tot 15 cm lang, zoals lavendel of tijm, worden hierbij via katoenen draden of garen aan elkaar bevestigd.

Na het in brand steken van een smudge stick komt er een lekkere, rustgevende geur vrij, die bedoeld is om negatieve energie weg te nemen, je energieniveau positief te stimuleren en je spiritueel in de gewenste mood te brengen. Afhankelijk van wat je wilt bereiken met een rokende smudge stick, kun je kiezen uit verschillende kruiden. Hieronder leggen we uit wat de belangrijkste kruiden zijn die je voor een smudge stick kunt gebruiken en wat hun belangrijkste effect, of effecten, zijn.

Hoe werken smudge sticks?

 

Het gebruik van idee achter smudge sticks is afkomstig van inheems Amerikaanse indianenstammen. Zij gebruikten smudgesticks eeuwen geleden als om ruimtes te ontdoen van negatieve energie. Indianen pasten hun smudgesticks niet alleen toe om ruimten mee te ‘cleansen’ van negatieve lading(en), maar ook om mensen mee te bevrijden van negatieve krachten.

Het roken van kruiden om geneeskrachtige effecten te bereiken, is overigens geen vreemd gebruik. Zo kun je denken aan het roken van wierook, wat in katholieke kerken (en ook privé, thuis) veel gebeurt. Verder hebben d afgelopen decennia geurkaarsen hun intrede gedaan. Geurkaarsen zijn echter vaker bedoeld om ruimtes lekker te laten ruiken en hebben niet primair, zoals smudgesticks, een geneeskrachtige of spirituele werking.

Maak je gebruik van smudgesticks, dan kun je allerlei soorten kruiden en planten gebruiken om een bepaald effect mee te bereiken. Veelgebruikte planten en kruiden als basis voor een smudge stick zijn lavendel, salie, rozenblaadjes, tijm en rozemarijn. Elk van deze plantjes en kruiden hebben een eigen helend effect.

Ik koop mijn Smudge Sticks steeds bij de spirituele winkel Nasma

Koop Hier Smudge Sticks

Welke voordelen hebben smudge sticks te bieden?

Het grootste voordeel van smudge sticks gebruiken, is dat je voor allerlei kwalen en negatieve gevoelens oplossingen op maat kunt kiezen. Maar het inzetten van smudgesticks voor allerlei healingsactiviteiten of als reinigingsritueel hoeft niet per se. Als je van een ruimte houdt die lekker kruidig ruikt, zijn smudge sticks ook ideaal. Door regelmatig smudge sticks te gebruiken, krijgt je woning (pf kantoorruimte) een eigen, unieke en herkenbare geur.

Een ander interessant voordeel van smudge sticks is dat er allerlei kruiden gebruikt kunnen worden, met elk hun eigen, unieke effecten. Wil je bijvoorbeeld een ruimte of jezelf als persoon van negatieve energie ontdoen, dan kun je salie of rozemarijn branden als smudge stick. Zowel salie als rozemarijn zijn perfect om een positieve en energieke atmosfeer te creëren. Een andere populaire stick om te gebruiken voor een lekkere subtiele kruidengeur, is een smudgestick met lavendel. Lavendelgeuren stimuleren een gevoel van liefde en intimiteit. Ook helpt het kruid lavendel goed om geestelijk tot rust te komen en spiritueel de balans terug te vinden. En het fijne aan lavendel is verder natuurlijk ook de subtiele, heerlijke geur van deze kruidensoort. Een nagenoeg vergelijkbaar effect als lavendel heeft een smudge stick van rozenblaadjes.

De geur van deze blaadjes roept een liefdevol gevoel op en brengt je innerlijk tot rust. Wil je je beter kunnen concentreren en focussen? Kies dan voor een smudgestick met tijm erin. Tijmgeuren stimuleren het concentratievermogen flink en helpen je brein om beter te functioneren. Ten slotte worden ook dennennaalden door veel mensen gebruikt als smudgestick. Het effect van dennennaalden is erg positief: een negatieve atmosfeer worden door de geur van dennennaalden geneutraliseerd. Maar dat is niet het enige voordeel van dennennaalden gebruiken in een smudge stick.

Omgekeerd zorgt de damp van rokende dennennaalde sticks ervoor dat positieve energie meer ruimte krijgt. Tijdens het branden komt er positieve energie vrij, die de geestelijke groei, creativiteit, denkkrachten en voorspoed bevorderen.

#1 Beoordeeld
Heilig Hout-Palo Santo-Blokjes-250gram

Palo Santo, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, is de letterlijke vertaling van heilig hout en wordt reeds jaren gebruikt als geur om aura’s te zuiveren. De geur is warm en licht zoet en bevat toetsen van hout. Deze blokjes zijn ideaal om te branden in een keramieken schaaltje bijvoorbeeld.

€24,95 Bekijk
Sage & Sweetgrass

Deze smudge stick bevat sweetgrass (heilig gras) en geeft je mood een boost. Sweetgrass heeft een zachte en zoete geur die de negatieve energie in je omgeving zuivert. Dit product bevat 100% plantaardige grondstoffen.

€9,95 Bekijk
White Sage & Cedar Wood

Witte Salie is een plant afkomstig uit de muntfamilie en werd vroeger door de Indianen gebruikt tijdens verschillende zuiveringsceremonies in hun zweethutten. Deze wierook bevat een aroma van cedar (houtgeur) die je zelfvertrouwen stimuleert. De legende gaat dat het verbranden van droge bladeren...

€9,95 Bekijk
White Sage & Eucalyptus

Deze Witte Salie smudge bevat 100% natuurlijke ingrediënten en werd oorspronkelijk gebruikt door de Indianen. Zij gebruikten het in hun zweethutten omwille van de positieve werking op lichaam en geest. Deze smudge sticks ( smeulend vuur) worden vaak gebruikt om 1 te worden met Moeder Aarde.

€9,95 Bekijk
Smudge Sticks: Smudge Sticks - White Sage & Lavendel kopen - NASMA.be

Deze smudgesticks zijn gemaakt van de fijnste ingrediënten die de natuur te bieden heeft en worden met zorg en liefde met de hand gerold. De combinatie van White Sage en Eucalyptus creëert een synergie van helende en zuiverende eigenschappen die je kunnen helpen om los te laten wat je niet langer...

€9,95 Bekijk

Zelf een smudge stick maken? Dat doe je zo!

Smudgesticks kun je kant en klaar kopen via internet of in een fysieke winkel. Maar dat hoeft niet. Deze kruidige geurstokjes kun je namelijk ook gewoon zelf maken. Zelf een smudge stick in elkaar zetten is gemakkelijker dan veel mensen denken. Je hebt hiervoor een aantal zaken nodig. In de eerste plaats natuurlijk voldoende kruidentakjes. Gebruik voor je eigen geurstick takjes die tussen de 10 en 15 cm lang zijn.

Eventueel kun je ervoor kiezen om diverse kruidentakjes te mixen, geheel naar eigen smaak. Verder heb je eventueel gedroogde bloemetjes of bloemblaadjes nodig voor je geurstick. Een derde benodigdheid zijn katoenen draden of garen, om de kruiden mee samen te binden. Zorg er ten slotte voor dat je een goede schaar bij de hand hebt.

Zorg dat alle takjes ongeveer dezelfde lengte hebben. Knip vervolgens de katoenen draden in viermaal de lengte van de takjes. De draden zijn dus minimaal 40 cm lang. Bundel de kruiden goed en hang de stick op een droge plek op. Na ongeveer zeven tot tien dagen drogen, kun je de smudge stick in een onbrandbare schaal leggen en aansteken. Geniet van het resultaat!

Ik koop mijn Smudge Sticks steeds bij de spirituele winkel Nasma

Koop Hier Smudge Sticks

Avatar foto

Hey! Ik ben Jozefien, net 51 jaar geworden en de eigenares van Healing Stones. Sinds jong heb ik een grote passie voor het mystieke en spirituele. Zo heb ik van mijn hobby mijn beroep kunnen maken en help ik jullie graag wegwijs in de wondere wereld van edelstenen en mineralen.