edelstenen

De Woestijnroos: de complete gids voor beginners

Alles begon met wat zand en wat water (ja inderdaad water) … miljoenen jaren en talrijke chemische en andere processen later vinden we in woestijnachtige en droge gebieden unieke stenen die wel als bloemblaadjes uit de hemel op aarde lijken neergedaald en daar versteend raakten. We hebben het natuurlijk over een bekend gesteente dat als woestijnroos door het leven gaat.

Woestijnrozen zijn echter meer dan wat versteende aarde en water. Dit bijzondere kristal draagt heel wat bijzondere krachten in zich mee. Rustbrenger, beschermer, talisman en communicatiemiddel met hogere machten. We nemen je graag mee naar de woestijn van Lawrence of Arabia om daar samen met jou op zoek te gaan naar dit unieke gesteente. Een fascinerende reis die trouwens verder gaat dan enkel de woestijnen van het Midden-Oosten.

1 Woestijnroosje in Doosje

Bekijk
De Woestijnroos heeft een positieve invloed op je ruggengraat en de hersenen. Daarnaast versterkt het ook je weefsel. Het is een populaire steen bij vrouwen omdat het ook een bevorderlijke werking heeft op de vruchtbaarheid , borstvoeding en hormoonschommelingen.
€2,95

De naam

Hoeven we je nog te vertellen dat de naam woestijnroos alles te maken heeft met de vorm die het gesteente heeft. Wie de steen namelijk in handen neemt, zal hem meteen met een roos vergelijken. Het gaat in feite om een mineraal dat in woestijnachtige en droge gebieden een rosette kristalvorm gaat aannemen waarbij bloemblaadjes in het mineraal ontstaan.

Woestijnroos staat ook bekend onder de namen zandroos, roosrots, selenietroos, gypsumroos en barietroos. Gypsumroos is een naam die aan het gesteente wordt gegeven omdat deze soort tot de gypsumgroep van stenen behoort. Gypsum op haar beurt komt van het Latijn en is afgeleid van het Griekse woord gypsos wat kalk of plaaster betekent.

Woestijnrozen door de geschiedenis en culturen heen

In het Oude Griekenland en Egypte was men er al van overtuigd dat de woestijnroos bijzondere krachten en energieën bezat. Bij de Grieken was deze steen onlosmakelijk verbonden met Persephone, godin van de onderwereld. Het geeft vrouwen goddelijke krachten en brengt ook licht in de duisternis als je het even niet weet of als je met duistere gedachten zit. De steen wordt en werd om deze reden in verschillende culturen ook vaak als amulet gedragen. Hij gaat als een soort van engelbewaarder optreden zonder zijn innerlijke sterkte te laten zien.

In het Oude Egypte was de steen trouwens ook met een vrouwelijke godin verbonden. In dit geval met Isis, de Egyptische Godin van het Leven.

Foto van Woestijnroos

Omdat de steen ook perfect is om de communicatie te bevorderen met hogere krachten en machten zoals engelen en gidsen wordt de woestijnroos al sinds de Middeleeuwen door mediums gebruikt. Het ging in dit geval om sjamanen en in onze streken om heksen.

De steen is ook bekend bij de Indianen in Amerika. In hun verhalen zijn het stenen die in de vorm van rozen werden gesneden door krijgers die weer huiswaarts keerden vanuit de wereld der geesten. De rozen werden vervolgens overal op aarde neergelegd om de heilige plekken van de geesten te beschermen.

Soorten woestijnrozen

Een woestijnroos is een woestijnroos… het is dan ook niet het gesteente waar echt verschillende soorten in bestaan. Soms wordt het gesteente geordend volgens de plek waar het gevonden wordt en soms wordt ook gekeken naar de kleur van de steen. Wat betreft de locatie is het niet echt verwonderlijk dat de meeste woestijnrozen in de droge gebieden van het Midden-Oosten worden gevonden. Maar daar stopt het niet. Op verschillende andere plekken waar ooit prehistorische zeeën waren, zijn nu ook rozen te vinden. Denk hierbij aan de Amerikaanse staat Oklahoma, een aantal plekken in Mexico, Spanje en verschillende Noord-Afrikaanse landen zoals Algerije en Marokko.

Wat de kleur betreft, kennen we natuurlijk allemaal de typische bruinachtige kleuren. Van bruin over crème tot beige. In zeer uitzonderlijke gevallen kan de kleur door de chemische samenstelling afwijken en neigen naar rood, roos, geel, grijs, zwart en transparant.

De woestijnroos is zelf een ondersoort van wat we kennen als gypsum.

1 Woestijnroosje in Doosje

Bekijk
€2,95

Krachten en toepassingen van de woestijnroos

Woestijnroos is wat je de kalmeerder van dienst kunt noemen. Hij brengt stabiliteit en rust in je leven. De steen gaat dit doen door verwarring over het algemeen en tegenstrijdige gevoelens in het bijzonder te onderdrukken en stabiliseren. Op deze manier geven woestijnrozen je van tijd tot stond ook de nodige vertrouwensboosts. Het blijft echter niet bij verwarring want de steen zou ook helpen bij jaloezie, twijfels en andere vormen van negativiteit. Door het wegnemen van deze zaken, zal ook hierdoor het vertrouwen toenemen.

Met minder negatieve gedachten en gevoelens ben je dankzij woestijnroos in staat om helderder te denken en de juiste beslissingen te nemen. Je krijgt inzicht in je levenslessen en bent in staat om het oppervlakkige van het echt belangrijke te onderscheiden zodat je in je leven de juiste keuzes kunt maken. Het inzicht krijgen in jezelf en weer harmonie en balans in je leven en je lichaam brengen, maken van deze steen een ideale partner voor je meditaties. Neem de steen in de hand of plaats hem in de ruimte waar je meditaties plaatsvinden en je zult ten volle kunnen genieten van de bijzondere energie van deze steen.

Woestijnrozen

Woestijnrozen worden daarnaast veel gebruikt door mediums en therapeuten en dat heeft zo zijn oorzaak. Deze stenen zijn immers de perfecte stenen om contact te maken hogere machten zoals engelen en gidsen. De steen heeft namelijk een aardende werking als er met hogere energieën gewerkt wordt.

De steen gaat een positieve invloed hebben op zowel ons wortel- kruin- als sacraal chakra. Toch is het effect het grootste op ons sacraal chakra en heeft de steen een nauwe band met deze chakra. Dit uit zich is in de positieve energie om je eigen pad te kunnen banen en vinden door alle verwarring uit de wereld te helpen. Je dromen helpen omzetten in realiteit…. Dat is wat woestijnroos probeert te doen.

Woestijnroos heeft trouwens de kracht om andere edelstenen te reinigen. Het enige wat je hiervoor moet doen, is de roos in de buurt van de andere stenen plaatsen. Woestijnrozen zelf moeten niet al te vaak gereinigd worden. Wil je dit wel doen, leg ze dan in het maanlicht en plaats ze zeker niet in water want dat breekt het gesteente af.

De effecten van woestijnroos op lichamelijk vlak zijn heel divers en gaan van kleine lichamelijke hulp tot zelfs levensreddende eigenschappen. Van een positieve invloed op je ruggengraat, je spieren en je potentie en vruchtbaarheid tot een hulp bij prostaatkanker, psoriasis en borstvoeding.

Prijs van een woestijnroos

Over de prijs van woestijnrozen valt op zich maar weinig te zeggen. Je kunt hier namelijk niet naar de helderheid of de slijpwijze verwijzen. Woestijnrozen zijn immers meestal bruin tot beige van kleur en er zijn niet echt verschillende soorten te onderscheiden. Tenzij je misschien naar de afkomst van de stenen zou kijken. De vorming echter vindt overal ter wereld op dezelfde manier plaats. Even over het Internet surfen, leert ons dat je voor een eenvoudige woestijnroos van enkele centimeters doorsnede tussen de 10 en de 20 euro betaalt. Voor de nog iets kleinere rozen betaal je maar enkele euro’s. Voor grotere woestijnrozen dan weer betaal je een stuk meer. En zeker de gigantische stenen die verschillende van deze rozen in één steen combineren zijn vaak moeilijk te vinden en daar worden dan ook hoge prijzen voor gevraagd. Het is namelijk een kunst om deze fleurige kunstwerken intact te houden.

1 Woestijnroosje in Doosje

Bekijk
€2,95

Wist je dat

  • Wist je dat heel wat van de woestijnrozen in het Midden-Oosten gevonden worden maar dat ze ook in andere woestijnen in Zuid-Afrika, Mexico, Marokko, Spanje, Australië en Algerije voorkomen?
  • Wist je dat de woestijnroos niet alleen in de typische bruine of beige kleur voorkomt? Het overgrote deel van deze steen heeft wel degelijk deze kleuren, maar soms zien we de kleur toch eerder naar het wit of het roos neigen.
  • Wist je dat deze steen ook wel zandroos, gypsumrosette, roosrots, selenietroos of gypsumroos wordt genoemd?
  • Wist je dat de grootste individuele roos ooit gevonden maar liefst 43 centimeter diameter heeft en 57 kilogram weegt?
  • Wist je dat de grootste zogenaamde cluster, een rots bestaande uit verschillende woestijnrozen, 99 centimeter groot is en 454 kilogram weegt?
  • Wist je dat de woestijnroos in 1968 de officiële rots van de Amerikaanse staat Oklahoma is geworden? In Oklahoma worden er dan ook heel wat woestijnrozen gevonden. Deze rozen werden maar liefst 250 miljoen jaar geleden gevormd toen het westen en het centrum van de staat nog bedekt waren met een diepe zee. Na het wegtrekken van de zee is dan het proces gestart waardoor er nu ook woestijnrozen te vinden zijn.
  • Wist je dat woestijnrozen ook weleens onder de noemer gypsum geplaatst worden, hoewel ze eerder een subcategorie van deze soort zijn, en dat er ook gypsum op Mars is gevonden? Dit betekent dat er ooit weleens water op Mars moet geweest zijn.
  • Wist je dat woestijnrozen volgens de Indianen door hun krijgers die terugkeerden uit de spirituele wereld zijn gemaakt?
Avatar foto

Hey! Ik ben Jozefien, net 51 jaar geworden en de eigenares van Healing Stones. Sinds jong heb ik een grote passie voor het mystieke en spirituele. Zo heb ik van mijn hobby mijn beroep kunnen maken en help ik jullie graag wegwijs in de wondere wereld van edelstenen en mineralen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *