De Parel: de krachten en toepassingen uitgelegd
De koningin der juwelen is een titel die de parel met veel trots en schittering draagt. Deze edelsteen beschikt dan ook over een tijdloze schoonheid die mensen in vervoering heeft gebracht vanaf de eerste dag dat hij ontdekt werd tot op de dag van vandaag. Ze dragen de energie van de talrijke mineralen die ze bevatten alsook de voedende medicijnen van de zee. Ze vormen een vat van positieve energie en absorberen al wat slecht en negatief is. Het verhaal achter de deze edelsteen.
Parels door de geschiedenis en culturen heen
Ze worden beschouwd als een van de oudste edelstenen ter wereld. Terwijl er voor het eerst melding werd gemaakt van het dragen van de stenen als amulet en juweel rond ongeveer 2300 v.c. wordt over het algemeen gesteld dat ze al veel langer werden gedragen. Rekening houdende met de lange geschiedenis, de talrijke mythes en legendes waarin ze voorkomen, is het geen wonder dat mensen deze edelstenen altijd met liefde en passie vereerd hebben. Voeg daar nog het feit aan toe dat ze met heel wat magisch krachten, geneeskundige invloeden en positieve energie op het lichaam en de ziel in verband gebracht worden en je weet meteen waarom ook vandaag de dag dit een van de populairste edelstenen ter wereld is.
De 15de en de 16de eeuw mag je gerust dé eeuwen van de parel noemen. De edelsteen kende toen een ongekende populariteit en de vraag oversteeg zelfs het aanbod. Er werd geen geld gespaard om de mooiste parels in het bezit te krijgen. Niet alleen om in juwelen te gebruiken, maar ook omwille van de positieve energie verbonden aan de stenen.
Eind 19de eeuw tot slot was een belangrijk moment aangezien de Japanner Kokichi Mikimoto toen voor het eerst gekweekte parels op de markt bracht.
Krachten en toepassingen
De steen kreeg door de eeuwen heen steeds een geneeskrachtige en herstellende werking toegewezen. Deze edelsteen beschikt over een zacht energetisch veld dat rust en kalmte van ziel en lichaam brengt. En hoewel de steen een kalmerende werking heeft, heeft hij ook de potentie om je echte diepe gedachten op te roepen zodat je eerlijk kunt zijn met jezelf. Hij geeft je de kans om alles op een rijtje te zetten en je gevoelens als het ware een reset te geven. Je ware ik vinden, is misschien wel de sterkste kracht van deze edelsteen. Nauw verband houdende met deze eigenschappen kunnen deze stenen ook de negatieve emoties en kwaadheid verzachten, terwijl positieve gevoelens een boost krijgen.
Daarnaast is de steen natuurlijk een symbool van liefde. Niet alleen je uiterlijke schoonheid zal door het dragen van de steen verbeteren, maar ook je innerlijke schoonheid neemt een hoge vlucht. De kans dat mensen je gaan liefhebben en genieten van je gezelschap is door het dragen van deze edelsteen een stuk groter. Je straalt een positieve energie uit die ook de mensen in je directe omgeving positief zal beïnvloeden.
Omdat de stenen zoveel negatieve energie opzuigen en positieve energie verspreiden, is het aangewezen om ze van tijd tot stond te herladen. Dit doe je bij voorkeur door ze een tijd in het maanlicht te leggen.
Een parel kan ook lichamelijke voordelen hebben. Het drinken van parelwater gaat bijvoorbeeld de hormonenproductie in je lichaam kalmeren zodat je een gevoel van gelukzalige rust krijgt. Het dragen van een ketting dan weer helpt in de behandeling van migraine en andere vormen van hoofdpijn. Migraine houdt ook nauw verband met allergieën en in dat opzicht gaan de stenen de nadelige effecten van allergieën verminderen. Tot slot zijn er al talrijke bewijzen van de positieve werking van deze stenen op aandoeningen zoals verkoudheid, bronchitis, longinfecties en buikpijn.
De stenen hebben vooral een positieve invloed op het hartchakra, het oogchakra en het kruinchakra. Ze zijn in staat om al deze chakra’s in balans en harmonie te brengen. Onstabiele chakra’s worden gekenmerkt door plotse woede-uitbarstingen, anderen de schuld geven van je problemen en jaloezie. Dit gaat vaak gepaard met het gevoel dat niemand je graag heeft, dat er geen medeleven is en dat je in de knoop ligt met jezelf. Het dragen van deze steen kan meehelpen om deze negatieve gevoelens een halt toe te roepen.
Soorten parels
Als we het over de soorten parels hebben dan kunnen we 4 types of soorten onderscheiden. Binnen deze types en soorten op hun beurt komen dan ook weer verschillende kleurschakeringen, groottes en vormen voor.
De allereerste soort zijn de zoetwater parels. Deze worden hoofdzakelijk gekweekt in Chinese rivieren en meren. Het goede nieuws is dat deze soort de laagste prijs heeft omdat ze veelvuldig gekweekt wordt.
Een tweede soort is de Akoya parel die zoals de naam al wel aangeeft uit Japan komt, maar ook in enkele gebieden in China wordt gekweekt. Het gaat hier om een brede waaier van zoutwater parels die misschien wel de bekendste soort ter wereld vormt. Ze zijn zo bekend en geliefd omwille van hun sferische vormen en omwille van hun ongeëvenaarde schittering.
Een derde soort zijn de Tahiti parels. Klinkt exotisch, niet? Dat zijn ze ook als je weet dat deze zoutwater soort rond de eilanden van Frans-Polynesië wordt gekweekt. Ze worden soms zwarte parels genoemd, maar je vindt ze ook met grijze, blauwe, paarse en zelfs groene nuances.
Tot slot zijn er nog de Zuidzee parels. In de wateren rond Australië en de Filippijnen worden deze grootsten der parels gekweekt. Ze komen in kleurschakeringen van wit over een crèmekleur tot goudachtig voor.
Naast deze 4 gekweekte soorten zijn er ook nog de natuurlijke parels van wilde oesters. 99% van de parels die momenteel de wereld rondgaan, zijn echter gekweekt. Door overbevissing en tal van maatregelen kom je nog zelden natuurlijke parels tegen en zal het je niet verbazen dat de prijzen van deze stenen ook torenhoog zijn. De eerste gekweekte parels kregen trouwens in 1896 een patent. Het was Kokichi Mikimoto die er als eerste in slaagde om gekweekte parels op de markt te brengen.
De prijs
De prijs van deze stenen kan sterk verschillen afhankelijk van een aantal factoren waar bij de waardebepaling rekening mee wordt gehouden. Het gaat dan om zaken zoals het type, de grootte, de kleur, de gladheid, enzovoort. Een wilde parel zal ook een stuk meer waard zijn en dus een hogere prijs hebben dan een gekweekte parel. We kunnen stellen dat de prijs van een parel ergens tussen de 300 en de 1500 euro schommelt.
Om je een iets beter beeld te geven, zetten we ook graag de prijzen op een rij per soort.
- De Zuidzee parels worden als de duurste beschouwd. De prijs van deze soort gaat van ongeveer 1000 euro tot meer dan 100.000 euro per steen.
- De Tahiti parel is een iets donkerdere soort waarvan de prijzen tussen de 500 en de 25.000 euro schommelen.
- De Akoya parels zijn de klassieke ronde stenen. Ze zijn iets kleiner waardoor hun prijs ook iets lager is. Deze soort kan je op de kop tikken tussen de 300 en de 10.000 euro.
- De zoetwaterparels komen in allerlei vormen, groottes en kleuren voor. De ronde zoetwater steen heeft veel weg van de Akoya parels, ze zijn alleen een stuk goedkoper. De prijzen gaan van 50 euro tot 2000 euro.
Ok, je kunt een hoge prijs betalen voor pareljuwelen en andere objecten, maar als je niet verlegen zit om een afwijkende vorm, een iets minder felle schittering of een vlekje hier en daar dan kun je ze toch al voor relatief lage prijzen de jouwe maken.
Wist je dat
- Wist je dat ze de enige juwelen ter wereld zijn die door levende dieren worden gemaakt?
- Wist je dat de vroegste vermeldingen van de stenen als waardevolle objecten dateren van ongeveer 2300 v.c.?
- Wist je dat La Peregrina de beroemdste parel ter wereld is? Deze 500 jaar oude parel heeft de vorm van een peer en de grootte van een duivenei. Deze steen was onder meer in het bezit van Napoleon Bonaparte, Elizabeth Taylor en de koning van Spanje.
- Wist je dat natuurlijke wilde parels tot de zeldzaamste edelstenen ter wereld behoren? Door de overbevissing zijn er op zich al heel weinig oesters te vinden en daarenboven draagt maar 1 op de ongeveer 10.000 oesters een parel in de schelp.
- Wist je dat Julius Caesar een wet in het leven riep waardoor alleen aristocraten parels mochten dragen?
- Wist je dat deze edelstenen door de eeuwen heen door meest invloedrijke vrouwen ter wereld werden gedragen? Niet alleen Cleopatra en Queen Mary waren grote liefhebbers, maar ook Michelle Obama, Jacky Kennedy, Lady Diana en Coco Chanel waren en zijn parelfanaten.
- Wist je dat deze stenen verschillende vormen kunnen aannemen? Vraag aan eender wie hoe een parel eruitziet en je zult bijna altijd het antwoord ‘rond’ krijgen. En hoewel de ronde parels vast en zeker de meest populaire zijn, heb je ze in alle vormen en maten. Gaande van ronde over halve maantjes tot druppelvormige.
- Wist je dat de stenen de officiële geboortestenen van de maand juni zijn?