edelstenen

Saffier werking: De krachten en toepassingen ervan

Saffier… alleen al bij het horen van dit woord zie je deze steen aan de hand van een mooie prinses of in de tulband van een machtige sultan. Als steen der wijsheid maar ook steen der bescherming en loyaliteit wordt deze steen wereldwijd in de harten gedragen. Het broertje van de robijn komt ook in allerhande kleuren en vormen voor waardoor er altijd wel een saffier is die je op emotioneel, fysiek of spiritueel vlak kan bijstaan. Laten we deze wonderlijke edelsteen eens van naderbij bekijken.

Naam

De naam is afkomstig van het Latijnse woord ‘sappheiros’. Sappheiros betekent simpelweg blauw. Toch was het zo dat in vroegere tijden het woord sappheiros waarschijnlijk werd gebruikt om naar een andere edelsteen te verwijzen, namelijk de lapis lazuli.

Foto saffier edelsteen

In het Oude Griekenland werd de edelsteen bijvoorbeeld hyakinthos genoemd. Andere theorieën zoeken de oorsprong van de naam in het Hebreeuws (sappir = kostbare steen) of het Sanskriet (sanipriya = om een donkere edelsteen te beschrijven die in verband wordt gebracht met de planeet Saturnus).

Saffieren door de geschiedenis en culturen heen

Al sinds 800 v.c. worden saffieren aanzien als bijzondere edelstenen. Zo geloofde men in het Oude Perzië dat het blauw van de lucht veroorzaakt werd door de schittering van saffieren en duiken verwijzingen naar de steen ook in tal van heilige boeken zoals de Bijbel op. De oorspronkelijke 10 geboden zouden op een tablet van saffieren geschreven zijn en in Exodus 24:10 staat beschreven hoe de troon van God met deze edelstenen bekleed was. En daar stopt het niet want in het boek Exodus zien we de steen nog meerdere malen opduiken. Hij wordt ook gelinkt aan de apostel Paulus. Het wordt op deze manier al meteen duidelijk dat deze edelsteen al in de vroege geschiedenis op verschillende manieren en in verschillende culturen aan het bovenaardse gelinkt werd.

Verschillende koningen uit de oudheid maar ook uit de moderne tijd droegen juwelen getooid met saffieren omdat deze hen zouden beschermen tegen het kwade en tegen ongeluk. Het zou de drager ook goddelijke krachten en geluk in het algemeen geven. In de Middeleeuwen dook de steen trouwens vaak op in kerkelijke ringen allerhande. De Singalezen (bevolking van Sri Lanka) zagen de steen dan weer als een beschermer tegen onder meer hekserij en de bekende wereldreiziger en ontdekkingsreiziger Sir Richard Francis Burton had de steen steeds bij zich als een talisman. De steen hielp hem om aan goede paarden te komen en eender waar hij kwam liet hij de steen zien en werd hij met open armen ontvangen. Het blijft echter niet bij koningen uit de oudheid. Een voorbeeld hiervan is Prince Charles, de voormalige echtgenoot van Lady Diana. Hij gaf Lady Di een verlovingsring met daarin een saffier verwerkt.

Hoe werkt de Saffier

De steen heeft tal van interessante krachten en toepassingen zowel op mentaal als op fysiek vlak. De typische blauwe soort wordt onder meer in verband gebracht met trouw en oprechtheid, loyaliteit, waarheid en wijsheid. Geen wonder dat saffieren tot de populairste edelstenen voor het decoreren van verlovingsringen behoren. Maar de krachten van de steen gaan verder dan dit en beschermen je ook tegen ziektes en negatieve krachten en aanvallen. Het is een rechtvaardige steen die bovennatuurlijke steun geeft en je beschermt tegen het duistere.

Ring van Saffier

Aangezien er verschillende kleuren bestaan die ook verschillende mineralen en andere bestanddelen bevatten, heeft iedere kleur ook zijn eigen energie en kracht. De oranje saffieren worden bijvoorbeeld enorm gewaardeerd door de creatievelingen in onze maatschappij: denk hierbij aan dichters, zangers, schrijvers en schilders. Net zoals de gele versies brengen ze je de kracht van de zon en geven ze je wijsheid en vitaliteit. Leuk extraatje: ze zijn ook ideaal om je seksuele energie en vruchtbaarheid een boost te geven.

Groene worden ook weleens reizigersstenen genoemd. Het is deze soort die reizigers vaak op zak hebben om zichzelf een veilige reis te garanderen maar ook om zich open te stellen voor de schoonheid van deze planeet.

Zwarte zijn de edelstenen die een positieve invloed hebben op alles wat aan je professionele carrière kan gelinkt worden: het veranderen van baan, het maken van een promotie, nieuwe teamleden,… dit is de ideale talisman.

De witte of transparante saffieren zijn de ideale gids als je spirituele krachten wilt oproepen of met hogere machten in contact wilt treden. Dit zijn stenen van geloof en hoop.

Op fysiek vlak zien we dat ze vooral een invloed uitoefenen op het keel- en derde oogchakra. Ze worden dan ook gebruikt bij aandoeningen, ziektes of irritaties van de keel, het ademhalingssysteem en de nek. Maar ook infecties aan of moeheid van de ogen kunnen met behulp van saffieren verbeterd worden.

Emotioneel gezien zijn saffieren perfect voor het bestrijden van negatieve gedachten en aandoeningen zoals neurose, depressie en zelfs psychoses. Ze geven je de wijsheid om aan het positieve te denken en zorgen er ook voor dat je weer een emotionele balans en harmonie vindt.

Soorten saffieren

Als we het woord saffier in de mond nemen dan verwijzen we eigenlijk enkel en alleen naar de blauwe varianten van deze edelsteen. In andere gevallen wordt namelijk de kleur van de edelsteen voor de naam van deze edelsteen geplaatst om de verschillende soorten aan te duiden. Het zijn stoffen zoals chroom, ijzer en titanium die voor de afwijkende kleuren zorgen. Voor we kort de verschillende soorten bekijken, willen we graag al even een bijzondere soort aanhalen en dat zijn de stersaffieren. Hierbij gaan naaldachtige inclusies in de edelsteen voor een wondermooie ster op het oppervlak van de steen zorgen. 6-puntige sterren zijn de standaard, maar er komen ook 12-puntige sterren voor.

 • Blauwe zijn de meest gezochte en dus ook populairste saffieren. Hun kleur gaat van lichtere varianten van blauw tot het intense koninklijke blauw dat we bij de meest waardevolle stenen terugvinden.
 • Door de aanwezigheid van vooral chromium in een saffierensteen gaan zich roze saffieren vormen. Door hun uiterst lieflijke en romantische voorkomen is dit een populaire steen voor verlovings- en trouwringen.
 • Gele stenen vormen een goedkoper alternatief voor gele diamanten. Ze hebben een warme kleur die op heel wat bijval kan rekenen.
 • Groene komen in alle mogelijke tinten van groen voor gaande van bleekgroen tot heel intens groen. Deze soort is eerder zeldzaam.
 • Witte zijn eigenlijk transparante saffieren die veel weghebben van een diamant. Ze zijn over het algemeen echter minder helder en iets minder schitterend.
 • Tot slot is er nog de Padparadscha saffier. De zeldzaamste der saffieren. Deze steen met 1 kleur benoemen, zou hem oneer aandoen. Het gaat namelijk om een hypnotiserende tropische mix van roos en oranje. Bijzonder populair in juwelen… voor wie ze kan betalen natuurlijk.

De prijs

Net zoals bijvoorbeeld diamanten maar ook verschillende andere edelstenen geldt voor de prijs van saffieren ook dat de 4 C’s in acht worden genomen. Met de 4 C’s bedoelen we natuurlijk Cut (slijpwijze – vorm), Clarity (helderheid), Color (kleur) en Carat (karaat). De beste blauwe sten heeft een zwartachtige ondertoon en een violet boventoon rond de 15%. Toch zijn er nog andere stenen die een nog hogere prijs kunnen bereiken en dat zijn de zogenaamde Padparadscha saffieren. Daarnaast zien we ook een trend waarbij voor saffieren met meerdere kleuren steeds hogere prijzen worden betaald. Tot slot is er ook nog de behandeling die mee de prijs bepaalt. Zo gaan de prijzen van niet verhitte saffieren hoger dan deze van verhitte saffieren.

Om dit in cijfers om te zetten, kunnen we je vertellen dat saffieren in prijs kunnen variëren gaande van 25 euro per karaat tot meer dan 11000 euro per karaat. Grote prijsverschillen dus. Meestal betaal je voor een steen van hoge kwaliteit rond de 1000 euro per karaat, terwijl saffieren van een goede kwaliteit voor rond de 500 euro per karaat van eigenaar verwisselen. Voor saffieren met afwijkingen, vlekken en inclusies gaat de prijs nog een stuk lager.

Weetjes

 • Wist je dat saffier de geboortesteen van de maand september is en dat deze steen ook vaak als cadeau voor een 5de en 45ste (huwelijks)verjaardagen wordt gegeven?
 • Wist je dat het enige natuurlijke materiaal dat krassen kan aanbrengen op saffieren diamant is? Deze edelstenen worden dan ook in industriële processen gebruikt en je vindt artificieel gemaakt saffierkristal ook terug in onder meer de Apple Watch Series 3 horloges.
 • Wist je dat deze edelstenen vaak in verband worden gebracht met de kleur blauw maar dat ze in zo goed als alle kleuren van de regenboog voorkomen?
 • Wist je dat er een saffierensoort bestaat die van kleur verandert afhankelijk van de lichtinval?
 • Wist je dat deze edelstenen behoren tot de zogenaamde kostbare edelstenen waartoe ook de diamanten, smaragden en robijnen behoren?
 • Wist je dat saffieren en robijnen dezelfde wetenschappelijke structuur hebben? Dit betekent dat deze edelstenen en robijnen eigenlijk dezelfde soort steen zijn en dat het enige verschil hun kleur is.


Avatar foto

Hey! Ik ben Jozefien, net 51 jaar geworden en de eigenares van Healing Stones. Sinds jong heb ik een grote passie voor het mystieke en spirituele. Zo heb ik van mijn hobby mijn beroep kunnen maken en help ik jullie graag wegwijs in de wondere wereld van edelstenen en mineralen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *