edelstenen

Alexandriet werking: wat je over deze edelsteen moet weten

Alexandriet is een variant van de Chrysoberyl kristallen en is zo populair vanwege de prachtige kleurveranderingen van groen naar rood of paarsblauw. Deze veranderingen gebeuren onder invloed van licht. Er wordt wel gezegd dat deze edelsteen er overdag uitziet als smaragd en ‘s avonds, bij kunst- of kaarslicht, als een amethist of een robijn. Deze eigenschap wordt het Alexandriet-effect genoemd en wordt veroorzaakt door het chroomgehalte in de steen.

Hoe sterker dit effect van kleurverandering is, hoe zeldzamer de steen is, en ook hoe hoger de prijs die ervoor betaald moet worden. Zijn naam dankt de edelsteen aan de Russische Tsaar Alexander II die de steen op zijn 16e verjaardag cadeau kreeg. In Rusland had het een bijna mythische status en één van de verhalen vertelt dat je nooit slechts één sieraad met deze meerkleurige steen moet dragen omdat je dan eenzaamheid over jezelf zou afroepen.

1 Ruwe Alexandriet (3 mm)

Bekijk
De ultieme gelukssteen is zonder twijfel de alexandriet! Hij maakt je niet alleen heel blij maar hij zorgt er ook voor dat je weelde en welvaart zal aantrekken. Overdag heeft de steen de kleur van een koninklijke smaragd en 's nachts van een prachtige robijn. Dit noemt men ook wel het...
€44,95

Oorsprong

Alexandriet werd miljoenen jaren geleden gemaakt en de reden voor de zeldzaamheid is dat er twee specifieke rotstypen aanwezig moeten zijn om de vorming van deze kristallen mogelijk te maken. In 1832 werd de edelsteen ontdekt in Rusland in het Oeralgebergte in de smaragdmijnen. Er werd meteen onderkend dat dit een zeer speciaal gesteente was en vanaf toen werd er gericht naar gezocht. In het Fersman-museum in Moscou worden zelfs een aantal grote exemplaren tentoongesteld. Momenteel is Alexandriet uit Rusland haast niet meer verkrijgbaar en dus bijzonder kostbaar. Pas later werden de edelstenen ook gevonden in Sri Lanka en 90 jaar lang waren deze twee landen de enige leveranciers.

Omdat de versie uit Sri Lanka een minder krachtige groene kleur had bleef de Russische variant de favoriet. Na deze periode volgden vondsten in Madagaskar, Brazilië, Tanzania, Zimbabwe, Zuid-Afrika en India. Maar ook in Australië zijn ze aangetroffen. Hoewel de chemische samenstelling van de stenen, en de bijbehorende werking, gelijkwaardig is, verschillen de stenen uit de verschillende gebieden enigszins van kleur. Alexandriet wordt veel gebruikt in juwelen vanwege de veranderende kleurschakeringen en de verrassende effecten die dit geeft. De bijnaam luidt dan ook ‘de tsaar onder de edelstenen’.

Krachten en toepassing

Ring van Alexandriet

Naast het feit dat deze edelsteen prachtig is om naar te kijken, staat Alexandriet bekend als symbool van positieve veranderingen en van een vrolijk en gelukkig leven. De werking van deze steen helpt je dan ook bij angsten. Angsten blijven vaak onbewust hangen en beperken ons in het goed functioneren. Ook bij andere gevoelens van negatieve aard kan deze steen helpen om de zaken meer in perspectief te zien. Tevens kan het je helpen om, al dan niet terechte, boosheid los te laten en meer vergevingsgezind te zijn naar andere mensen toe maar ook naar jezelf.

Hiernaast kan deze steen je zelfvertrouwen, eigenwaarde en wilskracht een boost geven. Ook heeft de steen krachten die kunnen helpen om je beide hersenhelften beter met elkaar in contact te brengen zodat ratio en spiritualiteit meer in balans komen. Daarnaast zou de steen je ook kunnen helpen met het maken van een connectie met goddelijke kennis, kennis uit oude beschavingen en kennis uit de Akasha kronieken. De Akasha kronieken zijn in feite een verzameling van alle menselijke kennis en ervaringen (een soort collectief geheugen) opgeslagen in een astraal licht. Toegang tot dit licht, deze kronieken, is volgens volgers van deze leer, een verklaring voor bijvoorbeeld helderziendheid.

Maar deze edelsteen kan, naast een positieve werking op de geest, ook van nut zijn voor het helpen oplossen van verschillende fysieke ongemakken. Alexandriet werkt ontstekingsremmend en heeft een reinigende werking door zijn ontgiftende eigenschappen. Hiernaast helpt het je lichaam door het zelfherstellende vermogen te activeren en versterken. Ook kan het helpen bij problemen met de lever, met klieren en bij een hoog cholesterolgehalte. Daarnaast heeft het een positief effect op zowel je hersenen als je zenuwstelsel.

1 Ruwe Alexandriet (3 mm)

Bekijk
€44,95

Hoe werkt Alexandriet

Veel mensen kiezen meditatie als middel om stress te verminderen, of om meer zelfinzicht of focus te krijgen. Alexandriet kan goed gebruikt worden tijdens meditaties. Je zou de steen tijdens het mediteren in je hand kunnen houden, of de steen in het meditatiekussen leggen. Op die manier kan deze edelsteen je tijdens het mediteren helpen om meer liefde te voelen, en om negatieve gevoelens en angsten meer los te kunnen laten.

Samenvatting

Alexandriet is dus, buiten een prachtige edelsteen om te zien, ook een steen die je kan helpen te werken aan je geestelijke- en lichamelijke gezondheid en vooral kan bijdragen aan meer geestelijke- en fysieke balans, wat één van de voorwaarden is voor een gelukkig leven!

Avatar foto

Hey! Ik ben Jozefien, net 51 jaar geworden en de eigenares van Healing Stones. Sinds jong heb ik een grote passie voor het mystieke en spirituele. Zo heb ik van mijn hobby mijn beroep kunnen maken en help ik jullie graag wegwijs in de wondere wereld van edelstenen en mineralen.