edelstenen

De Topaas: De Krachten en Toepassingen ervan toegelicht

Wij stellen je graag voor… de keizer der edelstenen… de topaas. Geliefd door de eeuwen heen en in het hart gedragen door heel wat volkeren en culturen. Een symbool van liefde en affectie maar ook een brenger van creativiteit, waarheid en vertrouwen. Met zijn toepasselijke naam mag je dit gerust de topper onder de edelstenen noemen. Maar dat is nog maar het top(aas)je van de ijsberg. Wij vertellen je graag meer.

Naam

De naam topaas zou van het Griekse topazos komen. Topazos betekent “zoeken” en was de naam van een eiland in de Rode Zee dat moeilijk te vinden was… je moest er dus goed naar ‘zoeken’. Op dat eiland zouden in de oudheid mijnen zijn geweest waar men een geelachtige steen bovenhaalde. Grappig genoeg is deze naam aan topaas gegeven terwijl nadien is gebleken dat de steen die werd gedolven op het eiland waarschijnlijk chrysoliet of olivijn was.

Topaas hanger

De verwijzingen naar de naam in bijvoorbeeld de Engelse vertaling van de bijbel verwijzen ook allemaal naar de vertaling van het woord topazos en daarom vermoedt men dat het ook hier om waarschijnlijk chrysoliet ging. In de Middeleeuwen werd de naam topaas wel een tijdje gebruikt om te verwijzen naar gele edelstenen in het algemeen, ongeacht of het nu om topazen of andere edelstenen ging. 

Sommigen geloven tot slot dat de naam weleens van het Griekse woord topazion zou kunnen komen wat op haar beurt van het Sanskriet tapas komt wat ‘vuur’ betekent.

Topazen door de geschiedenis en culturen heen

Topaas kent een lange geschiedenis waarbij heel wat oudere volkeren de revue passeerden: de Oude Romeinen, de Oude Grieken, de Oude Egyptenaren… allemaal wisten ze deze steen naar waarde te schatten en hadden deze edelstenen ook binnen deze maatschappijen een hoge waarde. Voor de Grieken en de Romeinen was het een belangrijke en waardevolle edelsteen en de Egyptenaren gingen zelfs nog een stap verder. Voor hen was de steen het symbool van de zonnegod Ra en ook in Europa werd de steen vaak in verband gebracht met Apollo, vereerd als god van de zon en het licht.

Tot het midden van de 19de eeuw had de edelsteen een zeer grote waarde, niet alleen op gebied van prijs maar ook door de krachten verbonden aan de steen. Je vond deze stenen bijvoorbeeld in de juwelen van heel wat koninklijke families. Zo zou de gigantische Braganza diamant in de Portugese kroon geen diamant maar een kleurloze topaas zijn.

Maar de verering en erkenning van deze edelsteen gaat ook buiten de Europese grenzen. Voor de Hindoes is dit een van de 9 heilige stenen die in een talisman worden gedragen; een steen die intelligentie brengt en het leven verlengt. Ook Afrikaanse sjamanen gebruiken de steen veelvuldig in hun rituelen om in contact te komen met de ziel van iemand en omwille van de genezende en helende krachten.

Krachten en toepassingen van een topaas

Liefde en geluk… dat zijn de twee eerste zaken die deze edelsteen positief gaat beïnvloeden. Perfect om de juiste partner te vinden, maar ook ideaal om voor een vriendschap of zelfs tijdens zakelijke aangelegenheden te gebruiken. Zeker als je weet dat deze steen daarnaast de eerlijkheid en het vertrouwen stimuleert. Het zakelijke en de liefde worden door topaas bovendien geholpen omdat de steen leugens en illusies sneller gaat blootleggen. Je zult leugens sneller herkennen en ook de kans op bijvoorbeeld financiële fraude is een stuk kleiner als je deze steen bij je draagt.

De edelsteen heeft de energie om fysieke vermoeidheid maar ook emotionele last en vermoeidheid aan te pakken. Met een topaas in de buurt ga je jezelf snel beter voelen.

Van blauwe topaas wordt ook gezegd dat deze de creatieve inspiratie een boost gaat geven waardoor deze soort zeer geliefd is bij artiesten en kunstenaars. De gele en gouden soorten zorgen dan weer voor een groter zelfvertrouwen en geven je een gelukzalig gevoel. Bye bye depressies. Mensen die regelmatig voor groepen moeten spreken, verkopers maar ook leraars zijn gebaat bij deze steen.

Afhankelijk van de kleur gaat topaas een grotere invloed op een bepaald chakra en ook op bepaalde aandoeningen en delen van ons lichaam uitoefenen. Over het algemeen kunnen we stellen dat deze edelsteen op lichamelijk vlak een positieve invloed heeft op je metabolisme, je algemene welzijn en je zenuwstelsel. Daarnaast wordt de steen ook al eeuwen gebruikt in de behandeling van oogziektes, smaakverlies, snurken, wondheling, neusbloedingen en huidaandoeningen.

Soorten topazen

Als we de verschillende soorten topaas bekijken, willen we meteen starten met aan te geven dat het overgrote deel van de topazen die vandaag de dag ontgonnen wordt kleurloos is. Na de kleurloze soort zijn het blauw en groen, gevolgd door geel en bruin die het meeste voorkomen. In het verleden werd weleens gedacht dat alle topazen geel waren, maar dat is dus niet het geval. Er duiken soms ook rode en roze varianten op, maar in hun natuurlijke vorm zijn deze kleuren heel zeldzaam.

Toch zien we heel wat roze topazen opduiken omdat een juwelier uit Parijs in 1750 een methode ontdekte om de steen via verhitting toch roos te krijgen.

Dat brengt ons naadloos bij de synthetische en behandelde soorten van deze edelsteen. De meeste topazen die je vandaag de dag kunt kopen, zijn op zijn minst bewerkt geweest. Spijtig genoeg is het zo goed als onmogelijk om de bewerkte van de natuurlijke versies te onderscheiden. Het is zelfs zo dat bewerkte edelstenen zoals de blauwe soort waarbij meestal kleurloze stenen worden verhit als volledig legitiem worden beschouwd. Het zal dan ook niet verbazen dat topazen er in de meeste kleuren en vormen in overvloed zijn.

Enkele soorten in detail:

  • Oranje topaas (ook bekend als waardevolle topaas)
  • Keizerlijke topaas: een van de duurste en zeldzaamste soorten binnen de topazen. De kleur van de unieke steen gaat van geel tot roos-oranje en hij komt uit Brazilië. Bij deze stenen kan de kleur door overvloedig zonlicht lange tijd vervagen.
  • Blauwe topaas: deze soort komt overvloedig voor, maar niet in haar natuurlijke vorm. De natuurlijke blauwe soort is uiterst zeldzaam.
  • Mystieke topaas: het gaat hier eigenlijk om een kleurloze variant die een kunstmatige coating heeft gekregen waardoor er een regenboogeffect op het oppervlak ontstaat.

De prijs van een topaas

Bij het bepalen van de prijs zijn er een aantal factoren die een invloed hebben. Naast vanzelfsprekende zaken zoals de helderheid en de grootte is het toch vooral de kleur die een grote invloed op de prijs van de topaas heeft. Hierbij worden de hoogste bedragen gegeven en dus ook gevraagd voor de zeer zeldzame natuurlijk roze en rode topazen, gevolgd door de oranje en gele soorten. Kleurloze en blauwe stenen worden dan weer voor wat minder geld verkocht. Over het algemeen is het wel zo dat je voor deze stenen betrekkelijk weinig betaalt en ze dus heel betaalbaar zijn.

Als we de trends van tegenwoordig bekijken, zien we dat vooral de blauwe soorten zeer populair zijn. In dit geval moet men wel weten dat de kans groot is dat ze werden verhit om hun blauwe kleur te krijgen. De kans is namelijk groot dat ze oorspronkelijk kleurloos of lichtblauw waren. Hetzelfde geldt trouwens voor de roze versies. Natuurlijk roze topazen worden amper gevonden en ze krijgen meestal hun kleur door verhitting.

Om je toch een beter idee van de prijs van topaas te geven, zetten we graag enkele cijfertjes op een rij. Dit zijn natuurlijk indicatieve cijfers en veel hangt dus ook af van de grootte en de kwaliteit. Binnen de verkoop zien we vandaag de dag heel wat blauwe stenen opduiken. Voor een blauwe variant betaal je om en bij de 25 euro per karaat. Opvallend hierbij is dat ook de natuurlijk blauwe topazen door de grote beschikbaarheid van artificiële blauwe topazen tot deze prijs zijn gezakt.

Voor prijzen van om en bij de 8 à 9 euro per karaat koop je een kleurloze of een bruine variant. Twee varianten die van nature uit zeer veel voorkomen. Deze stenen zie je ook vaak in 100 karaat of meer.

Toch zijn er ook topazen die voor heel wat hogere prijzen over de toonbank gaan. Zo gaat de befaamde keizerlijke topaas naar prijzen boven de 1000 euro per karaat. De meest waardevolle soorten zijn de dieproze en rode kleuren die prijzen van meer dan 3500 per karaat kunnen bereiken.

Wist je dat

  • Wist je dat topaas een van de hardste natuurlijke mineralen is? Het heeft een hardheid van 8 op de hardheidsschaal van Mohs. Door deze hardheid wordt de steen in vele juwelen gebruikt en wordt hij ook gebruikt voor het bewerken van andere stenen.
  • Wist je dat de topaas in zijn originele kleur steeds gouden-bruin tot geel is?
  • Wist je dat oranje topaas de geboortesteen van de maand november en ook de edelsteen van de Amerikaanse staat Utah is?
  • Wist je dat blauwe topaas als symbool de edelsteen van de Amerikaanse staat Texas is? Deze steen wordt ook vaak cadeau gegeven bij een 4de huwelijksverjaardag.
  • Wist je dat de Golden keizerlijke topaas vaak als cadeau wordt gegeven bij de 16de en de 23ste huwelijksverjaardag?
  • Wist je dat de El-Dorado topaas met 31000 karaat de grootste gefacetteerde edelsteen ter wereld is? Deze steen werd in 1984 in het Braziliaanse Minas Gerais ontdekt en behoort tot de British Royal Collection.


Avatar foto

Hey! Ik ben Jozefien, net 51 jaar geworden en de eigenares van Healing Stones. Sinds jong heb ik een grote passie voor het mystieke en spirituele. Zo heb ik van mijn hobby mijn beroep kunnen maken en help ik jullie graag wegwijs in de wondere wereld van edelstenen en mineralen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *