edelstenen

De zoutsteen: de gezondheidsvoordelen van deze mineraal besproken

Edelstenen gaan al eeuwen mee en zijn in vele vormen te vinden. Vroeger werden ze al in sieraden gedragen en voorzien van betekenisvolle inscripties en afbeeldingen en ook vandaag de dag bewonderen we diverse soorten edelstenen in sieraden en andere doeleinden. Edelstenen en mineralen blijken ook een goed hulpmiddel te zijn bij het verminderen of verzachten van klachten.

Een voorbeeld van zo’n edelsteen die een geneeskrachtige en rustgevende werking lijkt te hebben op ons lichaam en onze geest is de zoutsteen. Op het gebied van ionen kunnen zoutstenen zorgen voor een schonere lucht en een betere nachtrust. Hoe gaat dit echter precies in zijn werking, waar komen zoutstenen vandaan en wat zijn de gezondheidsvoordelen van deze bijzondere edelsteen?

Zoutsteen Lamp 4-6 kilo

Bekijk
Knappe Himalaya Zoutsteen Lamp, inclusief 15watt lampje en netsnoer.   Let op; Bij levering kan de zoutsteen alsook de hele lamp vochtig zijn, dit is normaal, dit verdampt zodra u de lamp een tijdje laat branden.
€31,95

De geschiedenis en oorsprong van zoutstenen

De zoutsteen heeft niet voor niets deze naam gekregen en komt oorspronkelijk uit het Himalaya-gebied uit Pakistaanse zoutmijnen in Azië. Het roze gekleurde zout wordt gewonnen aan de voet van het gebergte in Noord-Oost Pakistan. Ruim 500 miljoen jaar geleden lag hier een zee die door de tijd heen, door weersomstandigheden en verschuivingen in de natuur, is verdampt. Wat er overbleef was zout.

Dit zout is onder de grond goed bewaard gebleven en tijdens het ontstaan van het gebergte wat wij tegenwoordig de Himalaya noemen is het zout weer naar de oppervlakte gekomen. Het Himalayagebergte zelf ontstond doordat er een deel van India onder Azië geschoven is ongeveer 50 miljoen jaar geleden. Door deze verschuiving is de zoutlaag naar de oppervlakte gekomen en werd het zout ontdekt in de tijd van Alexander de Grote. Hij ontdekte het slechts enkele duizenden jaren geleden.

Kenmerken van het Himalayazout

Zoutstenen uit de Himalaya zijn een lust voor het oog, vanwege hun roze, marmeren uitstraling en de fijne bewerking van het materiaal. Tevens bevat de zoutsteen veel verschillende tinten van wit, zachtroze en oranje die zich allemaal mengen. Het roze zout zit vol met mineralen en natrium en bevat een hoog gehalte aan natriumchloride. De zoutsteen dankt zijn kleur aan het ijzer. Dit draagt ook bij aan de belangrijke mineralen die wij nodig hebben in ons lichaam. Het is dus een mooie steen om te zien, maar heeft ook vele voordelen voor onze interne en externe gesteldheid.

Ik koop mijn zoutsteen steeds bij de spirituele winkel Nasma

Koop Zoutsteen Hier

Hoe werken zoutstenen?

Zoutstenen werken revitaliserend. Volgens wetenschappelijk onderzoek hangt onze mentale gemoedstoestand af van de hoeveelheid positieve en negatieve ionen in de lucht om ons heen. Als er te veel positieve ionen aanwezig zijn, veroorzaakt door bijvoorbeeld beeldschermen, elektrische apparaten en sigarettenrook, kan dit leiden tot depressiviteit en lusteloosheid. Dit wordt tegengegaan door een hoge concentratie negatieve ionen in de lucht te brengen om de balans tussen de ionen te herstellen. Deze zijn bijvoorbeeld veel aanwezig na een onweersbui, bij watervallen, aan zee en ook bij zoutkristallen. Toevallig valt zoutsteen ook onder deze categorie en zuivert de steen de lucht van positieve ionen door negatief geladen ionen toe te voegen. Hierdoor wordt er evenwicht gebracht in de elektrische lading van ruimtes.

Wanneer je ervoor kiest om deze roze edelsteen aan te schaffen, moet je er wel de juiste zorg aan geven. De steen trekt van nature water aan en mag daarom niet buiten of in vochtige ruimtes geplaatst worden. De steen kun je het beste schoonmaken door stof er met een borsteltje af te vegen, zodat het zijn krachtige werking en mooie kleur behoudt.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van de zoutsteen?

Zoutstenen creëren een oase van rust op de plek waar ze geplaatst worden. Het is namelijk zeer geschikt in slaapkamers om een goede nachtrust te verzorgen en daarnaast zuivert het de lucht van positieve ionen. Het is ook een reinigend materiaal, waardoor huidaandoeningen verminderd worden, zoals eczeem. Daarnaast zorgt de zuivering van het zout voor vermindering van migraine en een ontspannen gevoel, waarbij gevoelens van stress worden weggenomen.

Zoutstenen kunnen ook gebruikt worden in voeding. Je kunt ze kopen in een ronde, ovale, rechthoekige of vierkante vorm om eten op te bereiden of voor op de barbecue, maar je kunt het ook als vervanging laten dienen voor normaal tafelzout. Hierbij heet het Himalayazout en dit is zout onttrokken aan zoutstenen. Het zit vol met mineralen en sporenelementen, zoals calcium, kalium, magnesium, natriumchloride en sulfaat, die een positieve werking hebben op je lichaam.

Waar worden zoutstenen gebruikt?

Zoutstenen wordt voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Zoals gezegd, kunnen de edelstenen verwerkt worden in de mooiste sieraden om te dragen en mee te pronken. Echter, vanwege zijn positieve werking op het lichaam worden zoutstenen ook gebruikt in de badkamer als badzout, in de keuken bij de bereiding van eten, in de slaapkamer voor een goede nachtrust en zelfs in de sauna voor een ontspannen ervaring.

In de badkamer

Himalayazout kun je in de badkamer gebruiken als stukjes grof badzout of een zoutbal. Dit laatste is onttrokken zout, wat daarna weer is samengeperst als bal. Door deze aan je badwater toe te voegen, krijg je een ontspannen gevoel. Ook is een voetenbad met het zout erin een goede aanrader.

Daarnaast kun je allerlei scrubs kopen die Himalayazout bevatten. Je moet hierbij wel letten op hoeveel zout er daadwerkelijk in verwerkt is om dezelfde werking te kunnen verkrijgen. Je kunt daarom ook je eigen douchegel of -olie mengen met een handje van het zout en over je huid heen verspreiden. Spoel het af met lauwwarm water en krijg er een hele zachte huid voor terug.

In de keuken

Je kunt Himalayazout gebruiken door je eten, maar je kunt met deze steen ook koken. Hier zijn verschillende manieren voor. Je kunt de zoutsteen bijvoorbeeld verwarmen in de oven, doe dit geleidelijk om scheuren en barsten te voorkomen. Ook kun je de steen verwarmen op een inductieplaat, het gasfornuis en zelfs op de barbecue. Het roestvrijstalen blad van de barbecue moet hierbij wel eerst weggelegd worden.

Voor koude bereidingen kan de zoutsteen ook gebruikt worden. Zet de steen bijvoorbeeld in de koelkast of vriezer, waarbij de zoutsteen de kou net zo goed kan vasthouden als de hitte. IJsbollen kunnen op de steen gepresenteerd worden of stukjes kaas met andere koude hapjes. Plaats de steen niet in de vriezer als deze een temperatuur van hoger dan de kamertemperatuur heeft om beschadigingen te voorkomen.

Zoutsteen lamp Piramide Kopen

Zoutsteen lamp in piramidevorm van ca. 13 cm hoog. Wordt geleverd op een houten voet met kabel en lampje 15 watt. Let op; Bij levering kan de zoutsteen alsook de hele lamp vochtig zijn, dit is normaal, dit verdampt zodra u de lamp een tijdje laat branden.
€42,95

In de slaapkamer

Een andere bekende vorm van het gebruiken van Himalayazout is in de vorm van een lamp. Hierbij geldt, hoe zwaarder en groter de zoutsteen is, hoe groter de ruimte kan zijn die steen kan verontreinigen. Vaak gaat het hierbij om grote, grove stenen van structuur, maar er zijn ook andere vormen waarin geleverd wordt.

Door de verspreiding van negatieve ionen, worden ook stofjes verwijdert die allergieën veroorzaken. Dit komt doordat de negatieve ionen samenklonteren met de zwevende deeltjes en neerdalen op de grond. Dit kunnen bijvoorbeeld bacteriën, pollen, schimmels en ziektekiemen zijn. Bij het stofzuigen of dweilen worden deze deeltjes volledig uit de kamer verwijdert.

Echter, er worden alleen negatieve ionen verspreid wanneer ze warm zijn, zet daarom genoeg de lamp aan, er zal nooit een te veel aan negatieve ionen zijn.

In de sauna

Tot slot wordt er zelfs gewerkt met Himalayazout in de sauna. Steeds meer professionele sauna’s maken er gebruik van in wanden met zoutsteenbehang. Dit is goed voor je huid en het ademhalingssysteem. Ook is deze vorm van sauna wat toegankelijker voor beginnende bezoekers.

 

Ik koop mijn zoutsteen steeds bij de spirituele winkel Nasma

Koop Zoutsteen Hier

Avatar foto

Hey! Ik ben Jozefien, net 51 jaar geworden en de eigenares van Healing Stones. Sinds jong heb ik een grote passie voor het mystieke en spirituele. Zo heb ik van mijn hobby mijn beroep kunnen maken en help ik jullie graag wegwijs in de wondere wereld van edelstenen en mineralen.

2 reacties

  • Campforts Sophie

    Beste

    Ik heb zoutkristallen op m’n slaapkamer liggen, nu, er is altijd een natte plek onder de zoutkristallen. Ze liggen op een houte schap, hierop is dit duidelijk te zien. Wat betekent dit dan? Moet ik ze hier weghalen?

    Groetjes
    Sophie

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *