edelstenen

Blauwe Edelstenen en hoe ze je tot rust brengen

Edelstenen met een blauwe kleur bevorderen in hoge mate de innerlijke rust en zorgen voor geestelijke verdieping. Daarnaast zijn ze in staat, om uit het onderbewuste van de mens de eigen, oude wijsheid naar boven te halen. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten blauwe edelstenen met hun geschiedenis en oorsprong, kenmerken, werking en gezondheidsvoordelen.

Soorten blauwe edelstenen

Agaat

Deze blauwe edelsteen is vernoemd naar de Agatos, de mythologische rivier in Sicilië. Van de steen werden vaak amuletten gemaakt. De drager ervan was dan beschermd tegen ongeluk. Bij opgravingen zijn tevens kralen, zegels en scarabeeën met Agaat gevonden. De belangrijkste vindplaatsen van de steen, die behoort tot de kwartsen, zijn de Verenigde Staten, Uruguay en Brazilië.

Foto van agaat

Agaat bevordert de innerlijke rust en geeft een gevoel van kalmte. Tevens versterkt het het probleemoplossend vermogen en het logisch denken. Agaat helpt tegen hoofdpijn en biedt ondersteuning bij het verhelpen van evenwichtsstoornissen en duizeligheid.

Aquamarijn

Aquamarijn werd in de Middeleeuwen “de steen van de maagd Maria” genoemd en daarom zie je, bij beelden van Maria, vaak versieringen met deze blauwe steen. Een oude legende vertelt, dat de steen uit de schatkist van een zeemeermin zou komen: “aqua maris” betekent “water van de zee”. De edelsteen wordt gevonden in de Verenigde Staten, Afghanistan, Pakistan, Nigeria, Oeral, Madagaskar en Brazilië.

Aquamarijn heeft een positieve invloed op de 5e chakra, de keelchakra, en past goed bij de sterrenbeelden Vissen, Weegschaal en Waterman. De heldere, blauwe steen helpt bij het vinden van zuivere liefde en heeft, zowel lichamelijk als geestelijk, een kalmerende werking. Daardoor kun je structuur aanbrengen in je denkwijze en je gedachten op heldere wijze onder woorden brengen. Daarnaast stimuleert hij de bloedsomloop en versterkt hij het afweersysteem. Tevens helpt de steen tegen schildklierproblemen en allergieën en brengt Aquamarijn balans in je hormoonstelsel.

Lapis-Lazuli

De naam stamt van het Arabische “azul”, wat “blauwe hemel” betekent en het Latijnse “lapis”, wat “steen” betekent. Vanwege het schitterende pigment in de steen werd hij vroeger vaak gebruikt als verf voor muurschilderingen. De steen wordt vooral aangetroffen in de Verenigde Staten, het Midden-Oosten, Chili, Rusland en Afghanistan.

Lapis-Lazuli beschermt bij psychische aanvallen en het helpt je, om je gevoelens te uiten. De steen bevordert de intuïtie en helpt je de wijsheid in jezelf te vinden. Hij is van positieve invloed op de 5e en 6e chakra, de keelchakra en het 3e oog, en past goed bij het sterrenbeeld Boogschutter. Lapis-Lazuli werkt helend op irritaties en ontstekingen in de keel en op de stembanden. Tevens werkt de steen bloeddrukverlagend en is hij goed tegen stress, duizeligheid en eczeem.

Larimar

Larimar is voor de westerse wereld een vrij nieuwe steen, maar wordt bij de Indianen al heel lang gebruikt.

De blauwe edelsteen bevordert innerlijke vrijheid en is van positieve invloed op mensen, die zich spiritueel willen ontwikkelen. Larimar helpt je, om oude gedachtenpatronen los te laten en verborgen kennis op te diepen. Hij vergroot het zelfbewustzijn en brengt innerlijke rust. Larimar helpt bij problemen met botten en gewrichten.

Saffier

In de Middeleeuwen werden saffieren sieraden gebruikt bij een verloving of een bruiloft, omdat ze trouw en vriendschap in een relatie bevorderen. Tevens werden amuletten met saffier gebruikt tegen hekserij en zwarte magie.

Saffier vergroot het leervermogen en de denkkracht. Het heeft een harmoniserende en zuiverende werking op alle chakra’s. Hij biedt je ondersteuning bij het bereiken van een dieper bewustzijnsniveau, waardoor je meer inzicht in jezelf krijgt. De edelsteen past goed bij de sterrenbeelden Waterman, Maagd, Boogschutter, Weegschaal en Stier. Saffier werkt heilzaam bij problemen aan de schildklier en tegen hoogtevrees, evenwichtsstoornissen en hoofdpijn.

Sodaliet

Sodaliet was bij de oude Egyptenaren en Grieken erg populair als beschermer tegen ziektes. Ook zouden artistieke talenten zich onder invloed van de edelsteen beter ontwikkelen. De Romeinen schreven de kracht van concentratie en logisch nadenken toe aan de steen.

Foto van Sodaliet

Sodaliet biedt troost en geeft je de kracht om door te gaan, wanneer het tegenzit. Hij staat voor idealisme en trouw blijven aan jezelf en laat je je gevoelens gemakkelijker verwoorden. Hij versterkt de 5e en 6e chakra, de keelchakra en het 3e oog, en past goed bij het sterrenbeeld Boogschutter. Sodaliet ondersteunt je immuunsysteem en je lymfestelsel en bevordert calciumopname, voor sterke spieren, botten en tanden. Tevens biedt het hulp bij slapeloosheid, hoofdpijn, flauwvallen en hyperventilatie.

Turkoois

Deze steen werd al in de oudheid gebruikt voor zijn beschermende werking: hij werd aangetroffen in graven in Griekenland en Egypte. In veel culturen wordt Turkoois gezien als een magische steen, die beschermt tegen naderend onheil. Het wordt vooral gevonden in Israël, Polen, China, Birma, Tibet, Mexico en Arizona.

De blauwe edelsteen staat ook voor zuivering en genezing. Hij beïnvloed de 5e chakra, de keelchakra, op positieve wijze en past goed bij het sterrenbeeld Waterman. Hij helpt je, om je doelen te bereiken en ondersteunt het zelfvertrouwen en het doorzettingsvermogen. Turkoois heeft een positieve werking op het immuunsysteem, de ogen en de maag. Tevens heeft het een ontgiftende werking en bevordert het de opname van voedingsstoffen.

Aventurijn

De naam van deze edelsteen is afgeleid van het Italiaanse “a venture”, wat “per toeval” betekent. De steen zou dus bij toeval zijn ontdekt en de Oude Grieken hoopten door de steen moed en optimisme te kunnen behouden.

Blauwe Aventurijn is van invloed op de 6e chakra, de oogchakra en past bij het sterrenbeeld Ram. Het helpt je zaken duidelijk te krijgen en bij het maken van beslissingen. Wanneer je vastzit in bepaalde patronen, kan de steen je helpen verandering aan te brengen. Bovenal stimuleert hij je, om de verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven. Aventurijn kan vrouwelijke hormonen weer in balans brengen en bevordert de gezondheid van het bloed. Tevens vermindert het zenuwtrekjes, spasmen en spierkrampen en kalmeert het bij hyperactiviteit.

Chalcedoon

Blauwe chalcedoon wordt gevonden in Namibië en in de oudheid werden er vele geneeskrachtige werkingen aan toegeschreven.

Het werkt goed op de 6e chakra, het 3e oog, en hoort bij de sterrenbeelden Waterman en Boogschutter. Het werkt verlichtend bij paranormale blokkades en heilzaam bij wonden en verdriet. De edelsteen bevordert moederlijke gevoelens en geeft balans aan je lichaam. Tevens biedt het verlichting bij migraine.

Indigoliet

Indigoliet wordt ook blauwe toermalijn genoemd. Vroeger werd deze steen door kunstenaars als talisman gebruikt, omdat ze het vermogen tot het scheppen van grootse kunstwerken zou bevorderen. De steen wordt in Sri Lanka gevonden.

Indigoliet zuivert het aura en het lichaam van alle negatieve vormen van energie. Het heeft een positieve invloed op en verbindende werking bij alle chakra’s en past bij het sterrenbeeld Weegschaal. De edelsteen brengt ontspanning en kalmte en verhoogt daardoor de creativiteit. Hij geeft je de ruimte om spiritueel te groeien en brengt je voorspoed en zelfvertrouwen. Indigoliet helpt tegen constipatie en ontkalking. Het is heilzaam tegen ontstekingen van de dikke darm en bij pijn bij zenuwontstekingen. Daarnaast verhoogt de steen de vruchtbaarheid en versterkt hij het immuunsysteem.

Avatar foto

Hey! Ik ben Jozefien, net 51 jaar geworden en de eigenares van Healing Stones. Sinds jong heb ik een grote passie voor het mystieke en spirituele. Zo heb ik van mijn hobby mijn beroep kunnen maken en help ik jullie graag wegwijs in de wondere wereld van edelstenen en mineralen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *